Näkökulma: HIFK-sentterin viiden ottelun hyvin perusteltu pelikielto riipaisee syvältä – sekä Tommi Santalan että HIFK:n kausi on paketissa

30:00
Videolla raportti Pelicansin ja HIFK:n pelistä.

HIFK:n keskushyökkääjän Tommi Santalan viiden ottelun pelikielto Pelicansin Mikko Kousan telomisesta katkaisee lopullisesti juuret mädältä puulta. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä SM-liigan perustelut olivat kohdallaan ja rangaistus oikeutettu. 

HIFK:n turhautuminen ensimmäisessä puolivälieräottelussa Pelicansia vastaan kulminoitui Tommi Santalan taklaukseen, jonka kohteena oli puolustaja Mikko Kousa. Puolen kaukalon vauhdilla kelannut Santala toi jääkiekosta esiin puolen, jota emme halua nähdä. 

SM-liigan antama viiden ottelun pelikielto on kova, varsinkin pudotuspeleissä, kun jokaisella pelillä on merkitystä. Kurinpitodelegaatio antoi kerralla julkilausuman – emme suvaitse tätä. 

Viiden ottelun pelikielto ei ollut ehkä linjassa kauden aiempien tuomioiden kanssa, mutta yksittäisenä ratkaisuna se oli perusteltu ja jämäkkä. Jos SM-liiga olisi antanut tästä 1–2 ottelun nössykkätuomion, se ei olisi voinut enää koskaan perustella vakuuttavasti, että pelaajien turvallisuus ja terveys on tärkeä asia. 

Santala teki sinänsä kovan suorituksen, kun sama taklaus täyttää sekä polvitaklauksen että päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistön. Voidaan puhua moniulotteisesta pelaajasta. 

Santala ei ole todellaakaan perusluonteeltaan sikapelaaja, vaan enemmänkin vanhan liiton hitaasti hiihtelevä taitoniekka. Hänen tekoonsa vaan kulminoitui koko HIFK:n tämänhetkinen henkinen tila. 

Perkele, me emme voi noille mitään! Ja sitten naps. 

HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen sanoi MTV Urheilulle, että HIFK:n tavoitteena on pelata niin, että Santala pääsee vielä kehiin tällä kaudella. Jos Pelicansin pelaajat eivät sairastu massavatsatautiin, tavoite jää haaveeksi. Pelicans oli kaikilla osa-alueilla niin paljon edellä ensimmäisessä puolivälierässä. 

Santala on pelannut HIFK:n kolmosketjussa, mutta hän on silti risan ryhmän harvoja pelaajia, joilla on yllättävää ratkaisukykyä. Näitä pelejä varten 39-vuotias konkari joukkueeseen hankittiin. 

Kaikkein surullisinta olisi se, jos Santalan komea ura ammattilaisjääkiekkoilijana päättyisi murskatappioon ja pitkään pelikieltoon.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja