Sihvonen: HIFK pelasi kuin pölhökustaa, Pelicans otti leikitellen omansa – ”Ville Nieminen löi Jarno Pikkaraisen”

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija vetää yhteen Liigan puolivälieräsarjojen ensimmäisten otteluiden pelillisen annin.

Pelicans pöllytti HIFK:ta peräti lukemin 6–0. Tässä tapauksessa on välttämätöntä kurkistaa lukemien taakse. Sieltä löytyy totuus, pelistä.

Sanoisin, että HIFK teki Jarno Pikkaraisen valmennustiimin johdolla sellaisen pelisuunnitelmaan liittyvän valinnan, johon aika moni muukin valmennustiimi olisi päätynyt paras seitsemästä -sarjan avausotteluun kovassa vireessä olevaa Pelicansia vastaan.

Sanalla sanoen HIFK pyrki ottamaan prässillään lahtelaisilta tilan ja ajan pois. Tämä on konsti, jolla pyritään panemaan kova kovaa vastaan ja järkyttämään kotijoukkueen tasapainoa, kun ajatellaan, että isännät ovat haavoittumaisimmillaan juuri ensimmäisessä matsissa, ja sitä mukaa on oivallinen ryöstöretken paikka.

Tosin fakta on, ettei HIFK juurikaan kyennyt horjuttamaan Pelicansia prässillään. Jokusen kiekon HIFK sai avauskympillä irrotettua prässillä Pelicansin puolustajien lavoista, mutta siinäpä se. Pelicans tuli enimmäkseen taitavasti lavasta lapaan syötellen – kis, kis – paineen alta pois.

Vierasjoukkueen tulisi melkeinpä saada avausmaali eikä ainakaan joutua parin maalin takaa-ajoon tällä pelisuunnitelmalla, sillä sen jälkeen ei ole enää mitään tehtävissä. Pelaajien korvienväli ei kestä sitä, että otetaan takapakkia, että siirryttäisiin takaa-ajossa pelaamaan järkevän kaksivaiheista karvausta.

Prässikortti on nyt sitten poltettu HIFK:n puolelta tässä sarjassa. Se ei pure. Se ei pure etenkään näin pelaten, miten HIFK sitä toteutti. Liian usein helsinkiläisten laitahyökkääjät lähtivät lähes seisovilta jaloilta jahtaamaan lahtelaisia; HIFK:lta nähtiin jopa Pelicansin maalin taakse myöhästelevää pölhökustaan prässiä. Ei näin! Pelataan kuitenkin ammattilaistasolla.

Voittava prässi syntyy vain ja ainoastaan tiiviin viisikon lyhytsyöttöpelin jäljiltä ja sittenkin kaksivaiheisuuden mahdollisuuden vallitessa. Eli koko ajan pitää olla sauma valita trap. HIFK pakotti nyt liikaa karvaustaan.

HIFK prässäsi. HIFK tuli, näki – ja hävisi.

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen on ajoittain kovin uppiniskainen kaveri. On mielenkiintoista nähdä, nöyrtyykö hän katsomana siihen peiliin, josta näkyy paitsi hänen omat kasvonsa myös ensimmäisen pelin vissi opetus.

Ville Niemisen Pelicans pelaa upeaa lätkää juuri nyt. Pelicans pelaa siinä mielessä jukkajaloslaista Total Hockey’ta, ettei se pakota peliä ollenkaan, vaan se pelaa, mitä peli kutsuu puoleensa. Esimerkiksi Pelicansin puolustajat pelaavat mitä he näkevät jäällä edessään, he eivät juuri koskaan pelaa, mitä he eivät näe. Kyse on universaalista, jopa kaikkein tärkeimmästä joukkuepallopelien hyökkäyspelaamisen periaatteesta.

Päävalmentaja Nieminen virnisteli tyytyväisenä Telian lähetyksessä matsin jälkeen. Nieminen mainitsi sen, että hänen pelaajansa olivat päässeet oivallisesti HIFK:n paineen alta pois. Nieminen muistutit myös hyvin onnistuneista pelaamisen rytmeistä ja suunnista, minne Pelicans kulloinkin kaukalossa pelasi.

En lähde liioittelemaan, että Ville Nieminen esikuntineen löi Jarno Pikkaraisen esikuntineen 6-0. Mutta se on tehtävä selväksi perättäisin sanoin, että kun sarja on nyt 1-0 lahtelaisille, on sarja myös 1-0 Niemiselle versus Pikkarainen.

Lue myös:

    Uusimmat