Näitä sairauksia D-vitamiini ehkäisee

Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, että riittävä määrä D-vitamiinia ehkäisee flunssia, allergioita, syöpiä, osteoporoosia, verisuonitauteja sekä masennusta.

D-vitamiinin tehtävä on ehkäistä tulehduksia ja infektioita.

– Hyvin monet sairaudet ovat yhteydessä liian matalaan D-vitamiinitasoon. Jos ihmisellä on vajausta D-vitamiinista, hän sairastuu jatkuvasti esimerkiksi flunssiin, Antti Heikkilä sanoo.

Myös allergiataipumus pahenee. Heikkilä uskoo tässä piilevän syyn siihen, että lapsilla on nykyään niin paljon allergioita.

– Allergiat kertovat siitä, että D-vitamiinitaso on ollut vauvana liian matala. Sen takia immuunijärjestelmä ei ole kehittynyt kunnolla tai on jäänyt häiriintyneeksi.

Kytköksissä syöpiin ja osteoporoosiin

Heikkilä sanoo, että D-vitamiinin on todettu ehkäisevän syöpiä.

– Riski sairastua esimerkiksi rintasyöpään, paksusuolen syöpään ja eturauhasen syöpään laskee ainakin 75 prosenttia, kun D-vitamiinitaso on riittävä, Heikkilä selittää.

D-vitamiini on myös keskeinen osa luustoa.

– Osteoporoosi ei johdu kalkin puutteesta vaan luun kykenemättömyydestä käyttää kalsiumia oikealla tavalla hyväkseen. Tämä kykenemättömyys syntyy siitä, että aineenvaihdunta, jonka hyvin tärkeä osa D-vitamiini on, ei toimi kunnolla.

– D-vitamiini vaikuttaa myös verisuoniin estämällä niiden kalkkeutumista.

D-vitamiinivaje aiheuttaa masennusta

D-vitamiinilla on niin ikään tärkeä rooli mielenterveyden ylläpitäjänä.

– Alhaiset D-vitamiinitasot heijastavat masennusta. Toisin kuin ajatellaan, kaamosmasennus ei johdu valon vaan D-vitamiinin puutteesta: jos D-vitamiinilisää syötäisiin riittävästi, valon vähyys ei haittaisi. Monen potilaan masennus ja muutkin mielenterveysongelmat ovat kaikonneet, kun vitamiinitaso on nostettu riittävän korkealle.

– Kaiken kaikkiaan pidän D-vitamiinia tämän hetken tärkeimpänä kansanterveydellisten ongelmien hoitajana, Heikkilä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Tutustu muihin Antti Heikkilän ajatuksiin:

Lue lisää D-vitamiinista:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja