Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin vitamiineista

Lääkäri Antti Heikkilä vastasi Studio55.fin verkkovieraana kysymyksiin vitamiineista. Kysymyksiä tuli useita satoja, joten Heikkilä pyrki poimimaan niiden joukosta yleisimpiä. Lääkärin mukaan pelkkä monipuolinen ruokavalio ei riitä takaamaan riittävää vitamiinien saantia. Lue lisää aiheesta tämän jutun lopusta löytyvien linkkien kautta!

Onko Vapaa Kierto Omega-3, johon on lisätty D- ja E-vitamiineja tarpeeksi hyvä ravintolisä vai onko jokin muu parempi D-vitamiinin lähde. Olen 62 v.

T:saimi

Ihan ok mutta riippuu kuinka paljon D-vitamiinia on. Itse suosittelen kalanmaksaöljyä missä on kaikki.

Olen 57-vuotias nainen ja kärsin sellaisesta harvinaisesta vaivasta kuin LUUYTIMEN TURVOTUKSESTA nilkoissa, säärissä ja osin polvissakin. Voisiko tähän vaivaan vaikuttaa lisäravinteilla? Olen syönyt säännöllisesti omegaa, B- ja C-vitamiinia ja kalkkitabletteja, jotka sisältävät D-vitamiinia.

T:4:n vuoden kärsimykset

Tuo on harvinainan vaiva, mihin minulla ei ole ensi hätään mitään patenttiratkaisua.

Mitkä ovat riittävät päiväannokset K-vitamiinia, seleeniä ja sinkkiä? Miten saisimme riittävät päiväannoksemme K-vitamiinia, seleeniä ja sinkkiä?

T:70-vuotias

K-vitamiinia saa riittävästi ruuasta, luomumaito ja juustot sekä kaikki ristikukkaisheimon kasvit. Sinkkiä 30-50 mg pv:ssä. Seleenä 100-200 mcg pv:ssä.

Hei, olen 67v nainen, minulla on atrofinen gastriitti, ja siksi saan Cohemin lääkitystä injektioina n.3kk välein. Olen harrastanut vähähiilihydraattista ruokavaliota muutaman vuoden, se on parantanut kuntoani selvästi. Minkälaisia lisäravinteita minun kannattaisi syödä C:n ja D:n lisäksi? Ubiquinol? DHEA (=dehydroepiandrosteroni)?Öljyt? Minkälaisia annoksia sinkkiä ja seleeniä? Kiitokset hyvistä kirjoista!

T:Joogaaja

Viljattomuus olisi ensiarvoisen tärkeä. Ubiguinol on ok 100 mg pv:ssä.

Hyvää huomenta ja kiitos kaikesta totuudenmukaisesta informaatiosta. Kysyisin, kun itselläni on kilpirauhanen tuhottu radijodilla liikatuotannon vuoksi,onko mitään vitamiinia tai muuta millä voin itseäni pitää kunnossa ja onko luontaista lääkettä tähän, vai onko ainoa lääke Thyroxin. Kiitos.

T:sinuun luottava

Thyroxin lääkitys on tarpeen, mutta klipirauhasen ongelmaan ei ole muuta patenttiratkaisua. Hyvin usein kaiki kilpirauhasen vaivat juontuvat viljaherkkyydestä.

KUINKA paljon seleeniä päivässä?

T:epäileväinen

100-200 mcg pv:ssä.

Olen 66 v. ykköstyypin diabeetikko, sairastuin v.85. Kokonaiskolesterolini on 3.35, syön simvastatiiniä ja rasittena alzheimerin tauti, koska äitini sairastui siihen.Ymmärsin puheestanne, että minulla on riski sairastua tautiin ? Eli jätänkö kolestroli-lääkityksen pois?

T:sairastunko?

Itse jättäisin statiinit. Nainen ja tuossa iässä, kolesteroli on liian matala.

Kysymykseni koskee vitamiinien ja lisäravinteiden syöntiä syöpähoitojen aikana ja ylipäätään syöpäsairaalla ihmisellä. Äitini rintasyöpä on levinnyt luustoon, maksaan, keuhkoihin ja imusolmukkeisiin. Syöpä saatiin hoitojen avulla pysähtyneeseen tilaan 2 vuotta sitten. Alkusyksystä jouduttiin siirtymään uudestaan sytostaattihoitoihin, sillä maksa ja kainalon imusolmuke olivat alkaneet tuottamaan lisää syöpäsoluja. Olemme yrittäneet selvittää voiko äitini syödä esim. C- ja D-vitamiinia hoitojen aikana? Ja ylipäätään nyt kun hänellä on jo syöpä? Informaatio on ollut ristiriitaista.

T:Huolestunut tytär

C- vitamiini on tärkeä 1 g x 3 pv:ss, samoin D vitamiini 100mcg pv:ssä ja seleeni 200mcg pv.ssä.

Voiko Antti D-vitamiini aiheuttaa närästystä. Olen 39-vuotias. On kiva nähdä sinua tv:ssä Tanjarasva :=))

T:tanjarasva

Yksilölliset reaktiot ovat yllättäviä. Kokeile luonnon D:tä eli kalanmaksaöljyä.

Jos lapsi juo maitoa (ei luomu) 1,5 litraa päivässä, niin riittääkö se D-vitamiinin tarpeeseen?

T:Mummo

Ei riitä Pitäisi ottaa kalanmaksaöljyä lisäksi.

Mitkä ovat hyvät lisäravinnemäärät (C, D, sinkki, seleeni) ja mitkä tuotteet 1 v 2 kk ja 7 v vahoille lapsille?

T:Mummeli

En tunne erillisiä tuotteita.

Hei, Miten menetellä K-vitamiinin kanssa? Minulla on ollut kaksi kertaa veritulppa, ja olen tietoisesti vähentänyt K-vit pitoisten kasvisten käyttöä. Nyt K-vit olisi siis verisuonien takia syytä lisätä. Hyytyykö vereni liikaa? Miten menettelen. Olen 66v , harrastan aktiivisesti liikuntaa päivittäin, ja pyrin liikuttelemaan jalkojani aina joutuessani istumaan pidempään. Ennen pitkiä lentomatkoja ulkomaille olen pistänyt Klexanea ennen ja jälkeen lennon. Onko o.k. Jatkuvaa Marevan- lääkitystä minulla ei ole. (Ensi lauantaina jälleen 7 h autossa ja 7 h lentokoneessa). Mielenkiinnolla seuraan ohjelmaanne, hyvää joulun odotusta .

T:Sirkka-Helena

Kannattaa pitää K-vitamiinitasot korkealla, sillä Marevan aiheutta kalkkeutumista Klexan ei.

Kannattaako omega3:sta syödä purkista, jos ei syö kalaa säännöllisesti?

T:Eija

Kannattaa.

Miten diabeteslääkitys:diformin ja lantus ja lisäksi simvastatin ja enalapril verepainelääkitys ja lisäravinto yhdistelmä vaikuttavat?

T:Marja

Vaikea ottaa kantaa näin noin laajaan kysymykseen.

Neljävuotiaan lapsen d-vitamiinimäärä? Voiko lapsille syöttää kalaöljy kapseleita?

T:T

noin 1 teelusikallinen kalanmaksaöljyä.

Pellavansiemenissä on runsaasti alfalinoleenihappoa, joka on omega3-rasvahappojen esiaste. Voiko pellavansiemenillä korvata omega3-kapselit?

T:JPi

Ei voi.

Miten pärjään, jos syön ainostaan kasvisruokavaliota ja jätän eläinkunnan tuotteet konaan pois ruokavaliosta?

T:Jari K

Ihminen on biologisesti kaikkiruokainen. Kasvisravinto on valinta meidän olosuhteissa. En ole miettinyt kasvisravinnon ongelmia.

Mikä edesauttaa seleenin imeytymisessä?

T:Eija

Ei ole tullut silmiin, että olisi ongelmia seleenin imeytymisessä.

Hei! Poikani sairastaa epilepsiaa, ja hän syö jo kalaöljyä ja karnosiinia, olisiko vielä jotain vitamiinia tai hivenainetta joka saattaisi vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan ja terveyteen?

T:seili

Epilepsiaan vaikuttaa ruokavalio parhaiten, eli tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Kolesteroli yli kuuden , lääkäri haluaisi minun aloittavan lääkityksen, itse en halua. Onko hyvä vaihtoehto siihen ?

T:60 v

Tuossa iässä lääkitys on tarpeeton.

Kun jossain purkissa on Omega-3, jossain Omega- 6 , 7 , 9, niin mikä ero näillä, ja miksi kaikkia ei laitetan samaan kapseliin jos kaikki tarpeellisia? mitä numero tarjoittaa, mikä on paras?

T:t. martta

On turha maksaa liiasta Käytä vain omega 3.

Onko kalanmaksaöljyvalmisteissa ympäristömyrkkyjen kannalta parempia ja huonompia?

T:Tepu

Ainakin Möller ja Lysi ovat pohjoisen vesien kaloista.

Vaikuttaako viljatuotteet vitamiinien imeytymiseen? Tarviiko purkkivitamiinen imeytyäkseen rasvaa?

T:turhaa lääkitystä

Viljat vaikuttavat monen mineraalien imeytymiseen

Onko monivitamiinitabletin ottamisesta hyötyä?

T:Tellero

Kyllä on.

Voiko jollain lisäravinteillavitamiineilla vaikuttaa diabetekseen ja päästä jopa lääkityksestä eroon?

T:Nainen 58

DM hoidossa on tärkeää vähentää hiilihydraatteja. Lisäravinteet ovat vain tukemassa.

Moi.Syön statiinia pallolaajennuksen jälkeen, vaikka kolesteroli ei ennen pallolaajennusta ollut koskaan yli viiden, kuulin,että UBIKINONI Q10 30mg olisi suositeltavaa,onko näin ? Saan myös kalanmaksaöljystä sydämmen tykytyksiä onko vaarallista?syön myös ORMOKSIA 20mg x2 , petasalpaajaa 5mg 1+½ tab,Felodipin 10mg x1 ASA 100mg x1 sekä sertralin 100mgx1.Mitä suosittelisit tälläiseen hommaan?

T:syönkö turhaan

Ubikinoni on tärkeä jos syö statiineja, 100mg olisi parempi annos.

Hei! Pitäisikö K2 vitamiinia syödä jatkuvasti, vai kuureina. Jostain olen kuullut, että kuureina. Kiitos!

T:Ansu

Kun syö oikeaa ravintoa niin ei hätää.

Olen 59 v, kärsinyt unettomuudesta yli 20v. Tutustuin täällä Puolassa hiusanalyysiin, jonka avulla määriteltiin aineenvaihduntani ja mitä lisäravinteita elimistöni tarvitsee. Laboratorio on erittäin korkeatsoinen ja analyysit tunnetusti yksityiskohtaiset ja luotettavat asiantuntijoiden mukaan. Sain ravinto- ja ruokailuohjeet sekä lisäravinnesuositukset. Muutaman viikon jälkeen unettomuuteni hävisi, olo koheni jne. Aineejnvaihduntani tasapainottui ja siitä todennäköisesti tuo unikin tuli ja kaikenlainen stressitön olo vaikka ulkoinen elämä ei sinänsä ole muuttunut. Mitä mieltä olet hiusanalyysistä? Eikö olekin niin, että ko tarpeet pitää selvittää henk kohtaisella tasolla ja tutkimusnäytteenä paremminkin esim hiukset kuin verinäyte, joka kertoo lyhytaikaisen tuloksen ?

T:anitta

Minulla ei ole kokemusta hiusanalyysista.

Olen 64v nainen ja olen syönyt statiineja 6vuotta kokonaiskolesteroli on 4.6 ennen lääkityksen aloitusta 7.8.Olen nyt jättänyt lääkkeen pois .Voiko punariisistä olla apua kolesteroolin alentamiseen?

T:kolesterooli

Punariisi on itse asiassa sama asia kuin statiini. Statiinit on kehitetty punariisistä.

Suomalaiset esi-isämme saivat lantusta, nauriista ja myöhemmin perunasta riitttävästi C-vitamiinia. Et maininnut näitä C-vitamiinilähteitä ollenkaan, koska nämä juurekset ovat kasvaneet maan alla ja sisältävät mielestäsi vääriä hiilihydraatteja. En oikein usko erikoiseen hiilariteoriaasi.

T:Aro

Ei tarvitse uskoa mitään.

Vaikuttaako E-EPA tosiaan aivojen toimintaan, kun sitä suositellaan esim. ADHD:ta sairastaville? Auttaako se yleisesti parantamaan keskittymiskykyä? Ajaako jokin valmiste esim. kalanmaksaöljy saman asian?

T:tarvitsenko E-EPAA?

ADHD on aika monimutkainen asia ravintomielessä. EPA:sta on apua.

Mitä mikroravinteita nivelrikkoon? Viljat pois, kaurakin?

T:nainen 1956

Viljoilla ja nivelrikolla on yhteys, myös kaura pois.

Mikä avuksi vakavaan masennukseen? Päivittäin otan 25mg d-vitamiinia ja 2kpl Möllerin omega 3:sia.

T:Pauli

Ihan ok nuo lisäravinteet En keksi muuta tältä puolelta.

Paljon kiitoksia kaikille kysymyksistä myös tällä kertaa sekä hyvää loppuvuotta ja joulua!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja