Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Antti Heikkilä: Tämä juoma on todellinen terveyspommi!

Käsittelemätön maito sisältää runsaasti terveydelle suotuisia aineosia.
Käsittelemätön maito sisältää runsaasti terveydelle suotuisia aineosia.
Julkaistu 27.04.2011 15:00(Päivitetty 28.04.2011 13:37)

Maito on erinomainen juoma sekä lapsille että aikuisille; niin kauan, kun puhutaan käsittelemättömästä maidosta. Antti Heikkilä kertoo myös tutkimuksesta, joka paljasti yllättävän seikan siitä, mikä ero on maidon laadulla suhteessa lapsen painoon.

Suomalaisten suhde maitoon juontaa juurensa pitkälle historiaan. Maito on ollut pohjoisessa maassamme perinteisesti keskeinen rasvan, proteiinien ja vitamiinien lähde.

Maito maistuu tänäkin päivänä erityisesti lapsille, mutta myös monille aikuisille. Laktoosi-intoleranssi (maitosokerin imeytymishäiriö ohutsuolessa) on Suomessa muuhun maailmaan verrattuna harvinainen: 85 prosenttia suomalaisista pystyy juomaan maitoa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi aasialaisilta maitosokeria pilkkova ruoansulatusentsyymi laktaasi puuttuu lähes kokonaan, afrikkalaisilta 85-prosenttisesti.

− Tästä voidaan päätellä, että meidän geneettinen taustamme on sopeutunut käyttämään maitoa pääasiallisena ravinnonlähteenä. Sen sijaan suomalaiset ovat paljon herkempiä viljoille kuin esimerkiksi Lähi-Idän ihmiset, sillä vilja on ollut meillä ravintona niin vähän aikaa. Tässä mennään siis geenitasolle, lääkäri Antti Heikkilä sanoo.

Maidon lukuisat hyödyt

Heikkilä toteaa, että ilman lehmiä ja niiden antamaa ravintoa ei olisi Suomea. Käsittelemätön maito, jollaisena se ennen vanhaan tarjoiltiin, on varsinainen terveyspommi.

− Siinä on paljon vitamiineja, muun muassa D- ja K-vitamiinia sekä erilaisia entsyymejä, joiden avulla ravinneaineet imeytyvät hyvin suolistossa. Käsittelemättömässä maidossa on myös paljon bakteereita, probiootteja, joista suolisto saa terveyttä.

− Jatkotuote on käsittelemättömästä maidosta tehdyt juustot, jotka ovat yhä keskeinen tuote Keski-Euroopan ruokataloudessa. Näissä juustoissa on säilynyt kaikki maidon edut.

Oma lukunsa ovat maitorasvat, joiden terveellisyydestä ja sairauksia ehkäisevästä vaikutuksesta syntyy jatkuvasti uutta tutkimusta.

Maitorasvoista on löydetty muun muassa yhdisteitä, jotka ehkäisevät sydäntauteja, diabetesta ja syöpiä sekä pitävät laihana.

− Göteborgin yliopistollinen sairaala julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan lapset, jotka käyttivät punaista maitoa, olivat laihoja, ja rasvatonta käyttävät lihavia, Heikkilä mainitsee esimerkkinä.

Käsittely tuhoaa terveysvaikutukset

Juoma, jota meille tänä päivänä myydään kauppojen kylmäosastoilla, on kaukana käsittelemättömästä maidosta. Maitoa muokataan muun muassa pastöroinnilla (pidentää säilyvyysaikaa merkittävästi) sekä homogenoinnilla (estää rasvakerroksen muodostumista maidon pintaan). Prosessin myötä maidon alkuperäiset terveysvaikutukset katoavat.

Homogenointi on jätetty pois luomumaidosta, mutta myös ilman pastörointia pärjättäisiin.

− Pastörointi on tarkoitettu vanhaan aikaan, jolloin hygieeniset olosuhteet olivat huonot. Suomessa maidon käsittelyketju navetasta meijeriin on tänä päivänä äärimmäisen hyvä verrattuna mihin tahansa maahan, Heikkilä huomauttaa.

Valistuneimmat kuluttajat hankkivat maitonsa käsittelemättömänä suoraan tiloilta tai luomukaupoista, joita löytyy ainakin pääkaupunkiseudulta.

− Käsittelemätön maito ei ole olennaisesti kalliimpaa. Sen hankkiminen on vain halusta kiinni.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lääkäri: Rasvaton maito aiheuttaa naisille hedelmättömyyttä

Vieläkö muistat nämä maitotytöt? Katso hauskat ja nostalgiset kuvat!

Pääkaupunkiseutulainen Kari hakee maitonsa suoraan tilalta – raakana

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa