Ruokatrendeistä kuumin on nyt gluteeniton ruokavalio. Mitä tuumaa viljoja vastustava lääkäri Antti Heikkilä viimeisimmästä ruokavillityksestä? Entä saavatko gluteenittomiksi mainostetut viljat, kuten tattari, hirssi, maissi ja riisi, hänen siunauksensa?
Lääkäri Antti Heikkilä kuulostaa jo lopen kyllästyneeltä ruokatrendi-hössötykseen.
– Median mukaan gluteeniton ruokavalio olisi laihdutusdieetti, mutta se ei pidä paikkaansa. Hiilihydraatit lihottavat, ei gluteeni, Heikkilä toteaa gluteenittoman ruokavalion hehkutuksesta.
– Onkohan siinä sitten sekoitettu asiat: jos jättää gluteenit pois ja niiden mukana kaikki hiilihydraatitkin, niin sitten laihtuu.
Vaikka gluteeni itsessään ei olekaan syypää ylipainoon, voi se aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Heikkilä kuvaa gluteenia kuin tietokonevirukseksi, joka sekoittaa elimistön immuunijärjestelmän. Sillä voi olla myös kauaskantoisia, epigeneettisiä vaikutuksia.
Onko sinulla näitä oireita?
Oireita gluteeniherkkyydestä voivat olla esimerkiksi jatkuvat infektiot ja sairastelut, iho-oireet, mielialanvaihtelut ja autoimmuunisairaudet, kuten vaikka reuma tai jopa syöpä.
Heikkilä kehottaakin kaikkia kroonisista vaivoista kärsiviä kokeilemaan rajujen lääkkeiden sijaan ruokavalion muutosta.
– Lääketieteessä idea on, että jos jokin aine aiheuttaa reaktioita, syödään lääkkeitä, joilla niitä hillitään. Minä ajattelen, että pitää poistaa aine, joka niitä aiheuttaa.
Ei näy välttämättä testeissä
Heikkilän mukaan on ongelmallista, että gluteenin haitoista vaaditaan todisteita, ennen kuin lääkärit hyväksyvät vaivojen todenperäisyyden. Pulma on, että valtaosa gluteenin aiheuttamista haitoista ei näy testeissä.

