Antti Heikkilä: Onko sinulla näitä oireita? Ratkaisu tervehtymiseen on helppo

Ruokatrendeistä kuumin on nyt gluteeniton ruokavalio. Mitä tuumaa viljoja vastustava lääkäri Antti Heikkilä viimeisimmästä ruokavillityksestä? Entä saavatko gluteenittomiksi mainostetut viljat, kuten tattari, hirssi, maissi ja riisi, hänen siunauksensa?

Lääkäri Antti Heikkilä kuulostaa jo lopen kyllästyneeltä ruokatrendi-hössötykseen.

– Median mukaan gluteeniton ruokavalio olisi laihdutusdieetti, mutta se ei pidä paikkaansa. Hiilihydraatit lihottavat, ei gluteeni, Heikkilä toteaa gluteenittoman ruokavalion hehkutuksesta.

– Onkohan siinä sitten sekoitettu asiat: jos jättää gluteenit pois ja niiden mukana kaikki hiilihydraatitkin, niin sitten laihtuu.

Vaikka gluteeni itsessään ei olekaan syypää ylipainoon, voi se aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Heikkilä kuvaa gluteenia kuin tietokonevirukseksi, joka sekoittaa elimistön immuunijärjestelmän. Sillä voi olla myös kauaskantoisia, epigeneettisiä vaikutuksia.

Onko sinulla näitä oireita?

Oireita gluteeniherkkyydestä voivat olla esimerkiksi jatkuvat infektiot ja sairastelut, iho-oireet, mielialanvaihtelut ja autoimmuunisairaudet, kuten vaikka reuma tai jopa syöpä.

Heikkilä kehottaakin kaikkia kroonisista vaivoista kärsiviä kokeilemaan rajujen lääkkeiden sijaan ruokavalion muutosta.

– Lääketieteessä idea on, että jos jokin aine aiheuttaa reaktioita, syödään lääkkeitä, joilla niitä hillitään. Minä ajattelen, että pitää poistaa aine, joka niitä aiheuttaa.

Ei näy välttämättä testeissä

Heikkilän mukaan on ongelmallista, että gluteenin haitoista vaaditaan todisteita, ennen kuin lääkärit hyväksyvät vaivojen todenperäisyyden. Pulma on, että valtaosa gluteenin aiheuttamista haitoista ei näy testeissä.

– Moni ihminen kuitenkin hyötyy gluteenin pois jättämisestä. Sitä voi kokeilla: jättää kaikki gluteenit pois kahdeksan viikon ajaksi, ja katsoa, mitä tapahtuu.

Gluteenin haitoissa ei ole kyseessä allergia vaan herkkyys, Heikkilä muistuttaa. Gluteenille voi herkistyä monesta syystä, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi perinnöllisyystekijät.

– Herkkyys gluteenille riippuu myös esimerkiksi suoliston kunnosta. Antibiootit, tulehdukset, kipulääkkeet, alkoholi – nämä kaikki voivat häiritä suolen tasapainoa. Kun ongelmia gluteenin kanssa tulee, niistä voi olla vaikea päästä eroon.

Ovatko gluteenittomat viljat terveellisempiä?

Vähähiilihydraattinen ja gluteeniton ruokavalio sekoitetaan usein toisiinsa, mutta niillä on suuri ero.

– Gluteenittomassa ruokavaliossa voi syödä vapaasti kaikkea muuta paitsi sitä gluteenia, Heikkilä selventää.

Gluteenittomia viljoja on olemassa: tattarin ja hirssin ohella usein mainitaan maissi ja riisi. Heikkilä kuitenkin tyrmää myös nämä hiilihydraattien lähteinä.

Heikkilä suosittaa jättämään virallisesti gluteenittomatkin leipävaihtoehdot kaupan hyllylle, sillä hän ei luottaisi tuoteselosteen tietoon niiden sisältämistä ainemääristä.

– Jos jollakin on herkkyys gluteenille, niin usein saa oireita myös vaikka tattarista tai hirssistä. Niitä kuljetetaankin usein samoja reittejä viljan kanssa, ja niissä voi olla jäämiä muista viljoista.

Jos ryyneistä luopuminen on liian murheellista, Heikkilä neuvoo pitäytymään riisissä.

– Riisi on näistä parhaiten siedetty. Se on tässä peruskauraa ja paras ryyneistä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat