Antti Heikkilä: Viljat ovat yksi keskeinen elementti suomalaisten sairastumisessa

Leipä miehen tiellä pitää, kuuluu vanha sanonta. Lue, mitä lääkäri Antti Heikkilä sanoo viljatuotteista ennen kuin haukkaat uuden palasen.

Leipä on olennainen osa monen suomalaisen ruokavaliota, kuten myös samaan sarjaan lukeutuvat makaroni ja pasta. Leivonnaisetkin maistuvat, joskin valkoisten jauhojen epäterveellisyydestä on toitotettu jo tovi.

Moni ei silti ole tietoinen siitä, että viljatuotteisiin kokonaisuudessaan liittyy monia vakavia ongelmia.

− Ensinnäkin vilja on hyvin tärkkelyspitoinen ruoka. Tärkkelys sellaisenaan voi aiheuttaa monelle suolisto-ongelmia. Toinen asia ovat viljan sisältämät proteiinit (gluteiini), jotka voivat olla haitallisia ihmiselle.

− Kolmas haitta voi tulla viljojen sisältämistä lektiineistä ja fylaateista. Lektiini vaurioittaa suolistoa, fylaatit estävät monien tärkeiden mineraalien imeytyistä, lääkäri Antti Heikkilä aloittaa.

Erityisesti gluteiiniin on syytä suhtautua vakavasti. Heikkilä selventää, että viljan proteiineissa on paljon osia, jotka muistuttavat ihmisen omia proteiineja. Kun niitä joutuu ruuan mukana elimistöön, ne sekoittavat immuunijärjestelmän ja voivat laukaista erilaisia autoimmuunisairauksia.

Ärtynyt suolisto vuotaa

Suolisto on äärimmäisen tärkeä osa-alue ihmisen terveyden kannalta. Kehon immuunijärjestelmä perustuu noin 60−70-prosenttisesti suoliston terveyteen.

− Muun muassa lääkeaineet, stressi, väärät ruoka-aineet ja lisäaineet voivat sekoittaa suoliston terveyttä ja tasapainoa. Ärtyessään suolisto alkaa vuotaa, jolloin elimistöön pääsee haitallisia aineita, Heikkilä kertoo.

Tunnetuin viljoihin liitettävä sairaus lienee keliakia, jota yleensä pidetään pelkän suoliston sairautena. Tässä kohtaa unohdetaan, että se aiheuttaa ja on yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin.

− Ongelma on siinä, että keliakia on vain jäävuoren huippu. Keliakia ja gluteiiniherkkyys on yhdistetty yli 200 eri sairauteen.

Vilja lukuisten oireiden takana

Aihetta on tutkittu maailmalla runsaasti. Tulokset ovat hätkähdyttäviä. Heikkilän mukaan viljatuotteet on yhdistetty lukuisiin sairauksiin aina syövästä skitsofrenian kaltaisiin psyyken ongelmiin.

Tässä tullaan aiheeseen, jonka parissa Heikkilä kamppailee tietoisuuden lisäämiseksi. Kun suurinta osaa viljojen haitoista ei voida varmistaa testein, asia ei ole virallisesti edes olemassa. Testaus hoituu sen sijaan keinoista yksinkertaisimmalla, ruokavaliomuutoksella.

− Jos potilaalla on mikä tahansa krooninen sairaus, ehdotan, että hän jättää kokeeksi viljat pois kahdeksi kuukaudeksi. Mikäli tänä aikana terveydentilassa tapahtuu positiivisia, radikaaleja muutoksia, kannattaa uskoa.

Näitä muutoksia Heikkilä todistaa käytännön lääkärin työnsä kautta jatkuvasti.

− Ihmisillä on erilaisia kroonisia ja autoimmuunisairauksia; reumaa, psoriasista ja vaikka mitä. Kun he jättävät viljat ruokavaliostaan pois, taudin luonne muuttuu ja moni pääsee vaivoistaan.

Heikkilä tapaa työssään myös paljon lapsia ja nuoria, joilla on laaja kirjo oireita aina erilaisista allergioista infektiokierteeseen.

− Ne olisivat hirveän helposti hoidettavissa, mutta silti päiväkodeissa ja kouluissa pakkosyötetään viljoja. Ei hyväksytä, kun äiti sanoo, ettei lapsi kestä viljaa, koska näyttöä ei ole.

− Viljat ovat myös hyvin tiukasti sidoksissa diabeteksen syntyyn lapsuudessa, Heikkilä lisää.

"Viljaherkkyys on pirullinen"

Tulisiko jokaisen meistä siis laittaa varmuuden vuoksi ruokavaliostaan kaikki viljatuotteet pannaan? Heikkilä ei kannusta ylireagointiin, mutta terve kriittisyys on hyvästä.

− 1700-luvun puolelta vilja on tullut yhä enemmän ihmisten ruokavalioon. 1950-luvulta keliakiasta kärsivien määrä on nelinkertaistunut maailmassa, etenkin Suomessa. Mutta kuinka paljon on niitä, jotka jäävät testien ulkopuolelle, on sitten todella se suuri kysymys, kun puhutaan virallisesta terveellisestä ruokavaliosta, Heikkilä kysyy.

Nykyisen kehityksen valossa Heikkilä uskoo, että viljat ovat yksi keskeinen elementti suomaisessa kärsimyksessä.

− Väite on hurja, mutta jokainen voi kokea sen kohdallaan. Viljaherkkyys on pirullinen. Puhutaan gluteenittomasta tuotteesta, eikä sekään usein riitä. Gluteenittomassakin viljassa on aina jotain. Määrä ei ratkaise. Kyse on kuin allergiassa: pieni pisara tekee sairaaksi.

Nyrkkisääntönä Heikkilä suosittelee kaikille kroonisesta sairaudesta kärsiville kokeilemaan viljatonta dieettiä. Oma keho on tässä kohtaa paras mittari.

− Jos on vaikka kauhea leivänhimo, se herättää epäilyksen, ettei leipä sovi. Usein ruoka-addiktin merkki on se, että tietty ruoka aiheuttaa aivoissa jotain, joka sekoittaa järjestelmän.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja