Leipä miehen tiellä pitää, kuuluu vanha sanonta. Lue, mitä lääkäri Antti Heikkilä sanoo viljatuotteista ennen kuin haukkaat uuden palasen.
Leipä on olennainen osa monen suomalaisen ruokavaliota, kuten myös samaan sarjaan lukeutuvat makaroni ja pasta. Leivonnaisetkin maistuvat, joskin valkoisten jauhojen epäterveellisyydestä on toitotettu jo tovi.
Moni ei silti ole tietoinen siitä, että viljatuotteisiin kokonaisuudessaan liittyy monia vakavia ongelmia.
− Ensinnäkin vilja on hyvin tärkkelyspitoinen ruoka. Tärkkelys sellaisenaan voi aiheuttaa monelle suolisto-ongelmia. Toinen asia ovat viljan sisältämät proteiinit (gluteiini), jotka voivat olla haitallisia ihmiselle.
− Kolmas haitta voi tulla viljojen sisältämistä lektiineistä ja fylaateista. Lektiini vaurioittaa suolistoa, fylaatit estävät monien tärkeiden mineraalien imeytyistä, lääkäri Antti Heikkilä aloittaa.
Erityisesti gluteiiniin on syytä suhtautua vakavasti. Heikkilä selventää, että viljan proteiineissa on paljon osia, jotka muistuttavat ihmisen omia proteiineja. Kun niitä joutuu ruuan mukana elimistöön, ne sekoittavat immuunijärjestelmän ja voivat laukaista erilaisia autoimmuunisairauksia.
Ärtynyt suolisto vuotaa
Suolisto on äärimmäisen tärkeä osa-alue ihmisen terveyden kannalta. Kehon immuunijärjestelmä perustuu noin 60−70-prosenttisesti suoliston terveyteen.


