Mainos

Näistä ”sairauksista” kärsivät vain älypuhelimen käyttäjät – tunnistatko oireita itsessäsi?

Älypuhelin aiheuttaa tunnetusti riippuvuutta, vaikka sitä ei itse edes tiedostaisi.

Milloin olet viimeksi ollut näpräämättä puhelintasi kokonaiseen päivään? Tai käyttänyt älypuhelintasi ainoastaan soittamiseen ja viestittämiseen? Niinpä.

Moni väittää, että voisi hyvin elää ilman älypuhelintaan. Kuinka moni pystyisi kuitenkaan oikeasti käytännön syistä siitä luopumaan? Usein läheisten kanssa kommunikointiin käytetään nimittäin muita tapoja kuin soittamista: puhelimestasi löytyy mitä todennäköisemmin useampi sovellus, joilla pidät läheisiisi yhteyttä.

Lontoossa asuva kirjailija ja toimittaja David McCandless on koonnut hauskasti yhteen havaintonsa "sairauksista", jotka koskettavat vain älyteknologiaan koukuttunutta kansaa. Vaikka listausta lukiessa on syytä muistaa säilyttää pieni pilke silmäkulmassa, ovat osa oireista vakavasti otettavia ja voivat kertoa oikeasta riippuvuudesta.

1. Häiriintynyt kiintymyssuhde

Älypuhelimesta erossa oleminen aiheuttaa vieroitusoireita, jollaisia vakavasti riippuvaiset eivät edes tunnista itsessään. Jos puhelinta ei pääse käyttämään, aiheuttaa se ahdistusta ja levottomuutta – jopa aggressiivisuutta.

2. Pakko-oireinen häiriö

Mitä teet ensimmäisenä, kun lounaskaverisi poistuu käymään vessassa? Kaivatko heti älypuhelimen esiin pitämään sinulle seuraa? Moinen käytös on eräänlainen pakko-oire, joka ilmenee siten, että kurotat aina älypuhelimeesi jäädessäsi yksin. Liike tapahtuu huomaamattasi, mutta toistuu aina samassa tilanteessa. Et välttämättä edes tiedä, mihin aiot puhelintasi käyttää.

3. Ahmimishäiriö

Ruokariippuvuus on tunnettu häiriö, mutta vastaavia oireita aiheuttaa myös älypuhelimen liikakäyttö. Tämä ilmenee siten, että esimerkiksi pitkän työpäivän jälkeen selaat pakonomaisesti ahmien kaikki sovelluksesi ja niiden ilmoitukset sähköpostista Instagram-seinään läpi. Et pysty lopettamaan, ennen kuin törmäät somevirrassasi viimeiseksi näkemiisi päivityksiin. Tällöin koet suoranaista kylläisyyden tunnetta.

4. Masennus

Jos sinulla on 307 lukematonta sähköpostiviestiä, etkä saa tämän ajatuksen takia öisin unta, saatat kärsiä liiallisen stressin aiheuttamasta masennuksesta. Kun saat vihdoin käytyä läpi lukemattomat viestit, tunnet olosi jälleen keveäksi ja vapautuneeksi.

5. Ulkopuolelle jäämisen pelko

Sosiaalisen median tuoreimpien päivitysten lukematta jättäminen aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa siitä, että sinulta jäisi jotain elintärkeää väliin. Vaikka ajattelisit, ettei sinua oikeasti kiinnosta lukea, mitä entinen naapurisi on tehnyt juhannuksena, sinun on silti pakko selvittää sekin.

6. Kommunikointiongelma

Tällaiseen tilanteeseen joutunut pariskunta kommunikoi jopa keskenään somen kautta. Sen sijaan, että kertoisit hänelle suoraan, miten mukava viikonloppu teillä oli, kommentoit sen puolisosi Facebookissa julkaisemiin kuviin. Parisuhteessa äityvät kommunikointiongelmat voivat herkästi johtaa vieläkin vakavampiin ongelmiin, kuten totaaliseen puhumattomuuteen.

7. Viestiallergia

Aina kun puhelimesi piippaa saapuneen viestin merkiksi, saat oireita. Oireet voivat olla kuin allergiaoireet: ihosi voi yllättäen kutista, hengittäminen tuntua ahdistavalta tai kasvojesi alkavan punoittaa.

8. Tyhjyyssyndrooma

Usein tiedostamatta tapahtuvaa tiedon ahmimista, jolla ihminen pyrkii täyttämään omaa tyhjyyden ja mitättömyyden tunnetta. Moinen ahmiminen voi aiheuttaa jopa päänsärkyä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.