Naiset pyöräilevät yhä rohkeammin

Naiset ovat yhä ennakkoluulottomia pyöräilyharrastuksen suhteen. Vuoden 2012 pyöräilijäksi valittu sarjakuvataiteilija Kaisa Leka kertoo, miksi hän pyöräilee.

Pyöräily kuntoilu- ja urheilulajina lisää suosiotaan naisten keskuudessa. Suomessa lähestytään eurooppalaista trendiä, jossa yleispyörän rinnalle hankitaan toinen pyörä puhtaasti kuntoilukäyttöön. Naiset ovat aikaisempaa ennakkoluulottomampia ja valitsevat rohkeasti erikoispyöriä alleen.

– Naisten pyöräily kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti. Pyöräily on lisännyt suosiotaan erityisesti kuntoilu- ja urheilulajina. Erikoispyöräliikkeissä kysytään paljon kevyitä hybridejä kuntoilukäyttöön. Moni kysyjistä siirtyy myös koeajon jälkeen suoraan maantiepyörään. Erikoispyörien kysyjistä lähes 90 prosenttia on ollut hankkimassa ensimmäistä erikoispyöräänsä. Naisista onkin tullut pyöräilyn suhteen ennakkoluulottomia. Matala ajoasento ja kapea istuin eivät enää arvelluta, summaa pyöräkauppias Merja-Maria MutkaPyöräpojista Kokkolasta.

Kaisa Lekalle pyöräily on rajojen rikkomista

Naisten pyöräilyn suosio on kasvanut nopeasti ja suosio näkyy niin työmatkapyöräilyssä kuin kilpailujen kasvaneissa osallistujamäärissä. Kynnys siirtyä työmatkapyöräilystä maantieajoon ei enää nykyisin ole suuri.

– Pyöräily on minulle omien rajojeni rikkomista, elämyksiä ja seikkailuja. Viime kesänä kevyt ja ketterä pyöräni vei minut Mustanmeren aurinkoon yhdessä mieheni ja ystäväni kanssa. On ollut mahtavaa huomata, että yhä useammat naiset uskaltavat vapauttaa pyöränsä välillä kauppakasseista ja lastenistuimista ja heittäytyä pitkille lenkeille nauttimaan vauhdin hurmoksesta, innokkaana pyöräilijänä tunnettu sarjakuvataiteilija Kaisa Leka hehkuttaa.

Vinkit aloittavalle maantiepyöräharrastajalle

– Maantiepyörien valikoima on laaja. Kannattaa testata useita malleja. Apua sopivan pyörän valintaan tarjoavat erikoisliikkeiden myyjät ja pyöräilyseurat.

– Maantiepyörän kanssa kannattaa ensin rauhassa totutella matalaan ajoasentoon ja lukkopolkimiin. Huoltoliikkeet ja kokeneet pyöräilyharrastajat pystyvät muuttamaan pyörän säätöjä helposti kun matala ajoasento on tullut ensin tutuksi.

– Sopivaan pyöräilyporukkaan hakeutuminen tukee omaa harjoittelua. Yhdessä pyöräileminen on mukavaa ja yhteistreeneillä saavuttaa parempia tuloksia. Seurat suunnittelevat myös etukäteen turvalliset ja mukavat lenkkireitit. Pyöräseurojen harjoitusryhmistä kannattaa valita sellainen, jossa harjoitusvauhti on omalle kuntotasolle sopiva.

Lue myös:


AVA

Lähde: Tunturi-Hellberg

Kuvat: Shutterstock, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja