Tiesitkö: Pyöräileminen voi pilata seksielämäsi

Tiesitkö, että pyöräily saattaa pilata seksuaaliterveytesi?

Talven jälkeen koittaa jostain syystä aina kevät. Niin tälläkin kertaa. Samalla se tarkoittaa sitä, että ajotiet kuivuvat ja sadattuhannet ihmiset kaivavat sykkelinsä naftaliinista. Hinku pyöräilemään on kova ja monen tavoitteena on myös karistaa talven aikana kertyneet ylimääräiset kilot.

Mankelia poljetaan sen johdosta montakin tuntia putkeen. Pyöräily on kieltämättä tehokasta liikuntaa – jopa niin tehokasta, ettei sänkyhommista välttämättä tule enää mitään.

Polkemalla potenssi pois

Useat johtavat urologit ovat nykyisin huolestuneita pyöräilyn vaikutuksesta miesten erektiokykyyn.

Tämä siksi, että jo vuodesta 1975 lähtien on tehty tutkimuksia pyöräilyn mahdollisista vaikutuksista miehen seksuaaliseen kyvykkyyteen. Aiheeseen liittyviä tutkimuksia on tehty tähän päivään mennessä noin parisenkymmentä.

Esimerkiksi Colognen yliopiston urheilulääketieteen laitoksella tehtyyn laajamittaiseen tutkimukseen osallistui 1 786 pyöräilijää. Tutkimuksessa havaittiin, että lähes 64 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ammattilaispyöräilijöistä kärsii peniksen ajoittaisesta tunnottomuudesta. Peniksen tunnottomuutta esiintyy pääasiassa yli tunnin mittaisen harjoittelun jälkeen. Jopa 13 prosenttia kyseiseen tutkimukseen osallistuneista miehistä kärsii pyöräilyn aiheuttamasta erektiohäiriöstä.

Kyse oli toki kilpapyöräilijöistä, jotka melkein asuvat satulan päällä. Joten tavalliset pyöräilijät voivat siis huokaista helpotuksesta. Vai voivatko sittenkään? Samaiseen tutkimukseen osallistui myös pyöräillen fyysistä peruskuntoaan hoitavia miehiä, joista 7–21 prosenttia kärsii genitaalialueen tunnottomuudesta pitkän pyörälenkin jälkeen.

Vastaavissa tutkimuksissa on havaittu, että miehillä, jotka pyöräilevät yli 400 kilometriä viikossa on kolme kertaa suurempi riski saada erektio-ongelmia kuin muilla miehillä. Syynä tähän on se, että kapea satula painaa tärkeitä hermoja ja verisuonia kokoon. Kapea kilpasatula vähentää peräti 70 prosenttia peniksen valtimon verenkiertoa. Leveämallinen eli kansanomaisesti niin sanottu lypsysatula jakaa paineen laajemmalle alueelle, jolloin verenkierto peniksen seudulla on vain 20 prosenttia normaalia alhaisempi.

Bostonin yliopistossa suoritettiin tutkimus, jossa otettiin radiologisia kuvia eri pyöräilyasennoista.

Kuvista näkyy selvästi, että mitä matalampi miehen ajoasento on, sitä enemmän alapään hermot ja verisuonet painautuvat kasaan. Uusimpien katsausartikkelin perusteella peräti 50–91 prosenttia pyöräilijöistä kärsiikin sukuelinten alueen tunnottomuudesta. Erektiohäiriötä esiintyy 13–24 prosentilla pyöräilijöistä. Muita ongelmia ovat muun muassa jatkuva erektio, hedelmättömyys, kohonneet seerumin PSA-arvot sekä eturauhastulehdus.

Ei naisen alapääkään pyöräilystä ainakaan parane

Pyöräily ei aiheuta ongelmia ainoastaan miesten kyvykkyyteen. Albert Einsteinin lääketieteellisessä yliopistossa selvitettiin miten pyöräily vaikuttaa naisten sukuelinten tuntoherkkyyteen ja seksuaalitoimintaan. Tutkimukseen otti osaa 48 kilpapyöräilijää. Verrokkiryhmänä toimi 22 kilpajuoksijaa. Pyöräilijät ajoivat parin tunnin pyörälenkin keskimäärin neljä–viisi kertaa viikossa ja juoksijat juoksivat kymmenen kilometrin juoksulenkin viitenä–kuutena päivänä viikossa.

Tutkimukseen osallistuneista pyöräilijöistä 62 prosenttia koki sukuelinten alueella tunnottomuutta, kipua ja ärsyttävää tykytystä. Myös toisessa kilpapyöräilijöillä tehdyssä tutkimuksessa 70 prosenttia naisista koki pyöräilyn jälkeen sukuelinten tunnottomuutta ja 82 prosenttia naisista tunsi kiusallista poltetta alapäässään. Juoksijoilla vastaavia ongelmia ei esiintynyt.

Bolognan yliopistossa selvitettiin muun muassa maastopyöräilyn vaikutuksia naisten klitoriksen rakenteisiin. Tutkimuksessa hyödynnettiin ultraäänikuvausta, jotta klitorikseen mahdollisesti syntyvät rakennemuutokset saataisiin todistettavasti esille. Kaikki tutkimukseen osallistuneet naiset kokivat olevansa oireettomia, mutta ilmoittivat välillä kärsivänsä välilihan alueen tunnottomuudesta, ärtyneisyydestä tai hiertyneisyydestä. Ultraäänikuvien mukaan viidellä naisesta kuudesta oli klitoriksessa pieniä kalkkikiviesiintymiä ja mikrovaurioita. Ainoastaan tutkimukseen osallistuneella nuorimmalla naisella eli 18-vuotiaalla pyöräilijällä klitoriksen rakenne oli normaali. Pitkäaikainen pyöräilyn harrastaminen saattaa siis aiheuttaa klitorikseen pysyviä rakennemuutoksia.

Texasissa suoritetussa tutkimuksessa selvitettiin polkupyörän ohjaustangon korkeuden vaikutusta naisten lantioseudun ongelmiin. Tutkimukseen osallistui 48 naispyöräilijää sekä verrokkiryhmään 22 juoksua harrastavaa naista. Tässä tutkimuksessa tuli selkeästi esille se, että ohjaustangon korkeudella on vaikutusta naisten lantiopohjan tilaan. Mitä alempana ohjaustanko satulaan nähden on, sitä enemmän se aiheuttaa ongelmia lantionpohjaan. Kyseisen tutkimuksen perusteella ohjaustangon pitäisi aina sijaita satulaa korkeammalla.

Seksistä nautittavuus saattaa kärsiä

Pyöräilyn negatiivinen vaikutus sekä miesten että naisten sukuelinten toimintaan johtuvat samaisesta syystä, eli satulan muoto painaa alapään hermoja ja verisuonia tukkoon. Tutkijat ovat havainneet, että pyöräilyn häpyhermoon aiheuttamat oireet vastaavat tyypiltään rannekanavan pinnetilaa. Jatkuva pinnetila johtaa hermosäikeiden rakenteelliseen muutokseen ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä jatkuvaa tunnottomuutta.

Toistuvat tärähdykset ja satulan alapään hermoihin ja rakenteisiin aiheuttama paine voivat aiheuttaa naisille klitoriksen rakenteissa degeneratiivisia muutoksia ja miehille erektio-ongelmia. Järkevintä olisi ehkä nakata käytössä oleva kilpa- tai maastopyörä katiskan painoksi ja kaivaa varastosta vaarin vanhan Jaguari. Kyseisessä pyörässä kun on leveä ja hyvin jousitettu satula, korkea ajoasento, eikä pyörässä ole mitään turhia vaihteita. Kunto kasvanee siten jopa tehokkaammin kuin nykyisillä pyörillä ja seksielämäkin toimii. Sillä niinhän se on, että ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari.


AVA

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat