Naiset paljastavat: Tällaisia tunteita jääkiekko herättää

Kiinnostaako jääkiekko sinua? Helmi kysyi neljältä naiselta, millaisia tunteita jääkiekko heissä herättää.

Neljä suomalaista naista kertoi Helmelle omista tuntemuksistaan jääkiekkoa koskien. Selvisi, ettei jääkiekko ole yksinomaan miesten laji.

Kiinnostaako jääkiekko sinua?

– Jääkiekko on aina ollut urheilulajeista se mielenkiintoisin, sillä se muuttuu nopeasti. Esimerkiksi, kun pelasin jalkapalloa, en koskaan tykännyt seurata jalkapallo-otteluja, koska pelin tempo oli niin paljon hitaampi. Jääkiekko on jännää, ja on hienoa oppia tuntemaan pelaajia ja heidän pelitapojaan, ja oppia tulkitsemaan peliä ja sen virheitä. Turnauksen jälkeen on aina hienoa, kun on mielessä uusia suomalaisia kiekkotähtiä, joita ennen turnausta ei kukaan tuntenut. Lisäksi toivon, että urheiluhuuma tarttuu ja pysyy myös nuorissa ja innostaa nuorisoa reippailemaan, Tarja, 27.

– Täytyy myöntää, että jääkiekko ei ole kaikista urheilulajeista lähimpänä sydäntäni, sillä koen sen kovin kaukaiseksi: mielestäni kaikkein suloisinta on katsoa kuinka kissani seuraa jääkiekkoa televisiosta; nimittäin kissani jahtaa tassullaan ruudun poikki viilettävää kiekkoa. Ehkäpä olen samalla tasolla kissani kanssa: minusta on huvittavaa katsoa pieniä tikku-ukkoja luistelemassa musta kiekon perässä, ei niinkään mielenkiintoista tai jännittävää, Kaisa, 25.

– Kiinnostaa, mutta vanhemmiten minua on alkanut jostain syystä jännittämään pelit niin paljon, että en yksinkertaisesti pysty katsomaan tärkeitä pelejä kokonaan. Osasyynä on varmasti Mertarannan mukaansatempaava selostus, joka saa adrenaliinitasot nousemaan taivaisiin. Pakko välillä paeta toiseen huoneeseen tai laittaa silmät kiinni, Sanni, 25.

– Jääkiekon MM-kisat kiinnostavat kovasti, mutta esimerkiksi SM-liigaa en juurikaan seuraa eikä minulla ole lempparijoukkuetta siellä. Myöskään NHL-pelejä en katsele, mutta seuraan kyllä suomalaispelaajien tehopisteitä netissä, Maija, 23.

– Jääkiekko on kiinnostanut jostain vuosista 94-95 lähtien, ja Suomen voitto vuonna 1995 kiihdytti innostusta. Olin silloin liian nuori osallistumaan kiekkojuhliin, ja 16 vuotta jouduin odottamaan sitä, että pääsin paikan päälle juhlimaan. JTosin, koskaan ei ole SM-lätkä kiinnostanut. Seuraan lähinnä kansainvälisiä turnauksia ja myös suomalaisten menestys NHL:ssa kiinnostaa. Tarja.

Miten suhtaudut jääkiekon MM-kisoihin?

– Kisat ovat minulle jotenkin pakollinen perinne. Tämä johtuu varmaan vuoden 1995 mestaruudesta. Siitä lähtien on tullut katsottua kisoja ja toivottu parasta – ja petytty monen monta kertaa. Vuoden 2011 mestaruus oli niin mieletön juttu, että en tiedä, tuntuisiko voitto enää tänä vuonna samalta. Hyvää kannattaa aina odottaa, joten ehkä seuraava mestaruus saisi tulla vasta vaikka 10 vuoden päästä. Sanni.

– MM-kisat ovat kevään kohokohta! Seuraan pelejä silmä tarkkana ja eläydyn Suomen peleihin täysillä. Suomipelien lisäksi myös muiden maiden väliset matsit kiinnostavat. Maija.

– Suhtaudun kisoihin aika aikuismaisesti nykyään. Ihailen sitä, kuinka jääkiekkoilijat pystyvät paineenkin alla yllättämään ja yltämään vaikka minkälaisiin suorituksiin. Tosin, huomaan että alan olla vanha, sillä joskus kun peli käy oikein jännittäväksi, käännän katseen pois televisiosta. Jääkiekon MM-kisat ovat selkeästi "eurooppalaisten pelit", eli esim. pohjoisamerikkalaisia ei kiinnosta pelit niin paljon, koska heillä on NHL samaan aikaan käynnissä omalla mantereellaan. Sen vuoksi on aina hienoa nähdä, kuinka paljon suomipojat panostavat peleihin ja kuinka suuri asia kisat ovat koko maassa. Tarja.

– Paljon melua tyhjästä – tai pikemminkin liian paljon melua vain hetkestä. Vähän alkaa jo ärsyttää tämä alituinen hypetys, sinivalkoiset herrasmiehet ja arvon leidit, jotka huutelevat pitkin katuja ja naapurissa "Hyvä Suomiiiii!". MM-kisojen aikana tuo alkoholikin tuntuu maistuvan liian hyvin kaveripiirissäni, joka nostattaa kolminkertaisesti tunteita pintaan ja oksennusta kurkkuun. Vaikka peli olisi keskellä viikkoa, en silti jäisi pelin jälkeisenä päivänä töistä pois vedoten heikkoon happeen tai yllättävään vatsatautiin. Kaisa.

Mitkä pelit haluat/halusit nähdä?

– Pelit, joissa Suomi voittaa ja Ruotsi häviää. Sehän on MM-jääkiekon suola! Sanni.

– Ainoa peli mikä minua aidosti ja pyyteettömästi kiinnostaa on se aivan viimeinen loppuhuipennus, joka ratkaisee sen, kuka kullan voittaa. Ja tässä tapauksessa tietenkin toisen päävastuksen tulee olla Suomi. Muutoin viimeiset kiekon tökkimiset eivät minua liikauta. Muistan isäni sanoneen: "Hopea ei ole häpeä, mutta se hävitty." Ehkäpä tämä ohjenuora estää minua katsomasta "turhia matseja". Kaisa.

– Seuraan aika laajalla skaalalla pelejä, mutta Suomen pelit kiinnostavat luonnollisesti eniten ja ne on pakko nähdä. Lisäksi katson yleensä myös muiden isojen lätkämaiden matsit. Livenä tosin menisin katsomaan vain Suomen peliä. Maija.

– Halusin nähdä enemmän myös toisen lohkon pelejä, olisi ollut kiinnostavaa nähdä miten esim. Ruotsi ja Venäjä pelasivat. Lisäksi olisin kaivannut enemmän parhaat maalit, parhaat taklaukset, hassuimmat tilanteet jäällä -koosteita, joita ei minun ilmaiskanavalla näkynyt. Ja tietenkin Suomen ja Kanadan ja USAn väliset pelit olivat jännittävimpiä. Tosin kun USA paukutti Suomea äitienpäivänä, päätin lähteä ulos nauttimaan auringosta pelin surkuttelun sijaan. Suomi-Venäjä-ottelusta tulee mielenkiintoinen. Tarja.

Miten Suomen voitot vaikuttavat sinuun?

– Eniten Suomen voitot vaikuttavat minuun yhteishenkenä. En koe, että Suomi on jollakin tavalla parempi maa jos se voittaa matseja, vaan suomalaisten onnellisuus ja kannustavuus on todella koskettavaa. Esimerkiksi eilisessä Suomi-Jenkit-ottelussa katsomo todella heräsi eloon kannustamaan Suomea ja tekemään aaltoja katsomossa. Se extempore-asenne ja tunnelma, oman pojan kannustus on juuri se, mikä vaikuttaa minuun eniten, ja mikä saisi rantautua myös suomalaisten arkielämään. Tarja.

– Mielestäni on huvittavaa katsoa sivusta kanssakatsojiani ja ystäviäni, jotka suhtautuvat Suomen jääkiekko-otteluihin sydän verellä. Totta kai sitä on ylpeä ja iloinen jos Suomi voittaa, mutta en lähde sitä torille hurraamaan tai Facebookiin päivittelemään. Mielestäni viime vuoden känniset Leijonat lavalla eivät olleet muutenkaan mieltä ylentävä näky. Kaisa.

– Riippuu peleistä. Alkusarjan pelit eivät ole vielä niin tärkeitä, mutta näistä ratkaisevista matseista tulee kyllä sellainen isänmaallinen olo. Suomen voitot aiheuttavat sellaista mukavaa "me-henkeä". Sanni.

– Suomen voitot eivät suoranaisesti vaikuta minuun, mutta meillä eläydytään peleihin tunteella ja toki voitot ilahduttavat aina ja esimerkiksi viime vuoden kultajuhliin oli pakko osallistua. Elämäni ei kuitenkaan romahda, vaikka Suomi ei voittaisikaan. Maija.

– On hienoa, kun työpaikoilla ja muissa yhteisöissä iloitaan ja hymyillään toisille eri tavalla, kun oma maa on menestynyt. Jopa small talk onnistuu suomalaisilta silloin, kun puhutaan Suomen jääkiekkomenestyksestä. Tarja.

Miten suhtaudut Suomen häviämiseen?

– Suhtaudun Suomen häviämiseen aikuismaisesti. Jääkiekko on urheilua ja laji, jossa kaikki on mahdollista. Siinä pitää varautua pettymyksiin. Myös pelaajat tietävät, että kaikki on mahdollista. Voi vain olla yksi voittaja, ja se ei aina ole Suomi. Tarja.

– Yleensä kiukuttelen hetken, mutta se siitä sitten. Seuraavana vuonna on aina uusi peli. Lisäksi olen huomannut, että jos joku maa pudottaa Suomen, niin en toivo mitalia ainakaan kyseiselle joukkueelle. Maija.

– Ei sekään minua suuresti hetkauta. Leijonien pitää oppia olemaan myös nöyriä, kun he niin kovasti ärhentelevätkin. Suomen menestys ja tappiot niin jääkiekossa että Euroviisuissa ovat mielestäni niin ennalta arvattavia, että en menetä yöuniani, jos voitto ei nyt tulla tupsahdakaan. Toki on liikuttavaa ja surullisista nähdä kaikkensa antaneita, pettyneitä aikuisia miehiä seisomassa rivissä mailoihinsa nojaten – se on jollain tasolla myös huvittavaa. Kaisa.

– Tämäkin riippuu pelistä. Olen pessimisti ja uskon aina Suomen häviöön, joten pelin jälkeen on helppo sanoa "arvasin". Sain traumat siitä yhdestä Suomi-Ruotsi pelistä, jossa Suomi johti 4-1, mutta viimeisessä erässä Ruotsi teki 5 maalia ja voitti siis 5-4. Sanni.

Mitä teet jos Suomi voittaa?

– Olen hengessä mukana ja linkitän Facebookissa aiheeseen liittyviä videoita. Sanni.

– Saatan huokaista helpotuksesta ja kääntää joko kanavaa tai kylkeäni. Facebookin pidän visusti kiinni, ettei tarvitse tapitella toistuvia tilapäivityksiä "Hyvää Suomiiiiiiiii!!!!!1". Kaisa.

– Jos Suomi voittaa tämän vuoden MM-kisat, suuntaan varmasti kultajuhliin ja iloitsen voitosta kavereideni kanssa. Onhan se kuitenkin ihan huippusuoritus! Maija.

– Joudun luultavasi lähtemään ulos juhlimaan sunnuntaina matsin jälkeen ja uudestaan maanantaina. Tarja.

Mitä teet jos Suomi häviää?

– Saatan huokaista ja kääntää kylkeäni. Kaisa.

– Totean, että "Pitihän se arvata". Onneksi ei hävitä kuitenkaan tänä vuonna ainakaan Ruotsille! Sanni.

– Jatkan elämääni normaalisti ja olen luultavasti hieman pirteämpi maanantaina töissä. Tarja.

– Tänä vuonna neljän parhaan joukossa on mielestäni mielenkiintoisia maita, joten tuskin jaksan olla kovinkaan kauan pettynyt, jos Suomi tippuu pois finaalitaistosta. Vähän se kirpaisee, mutta toisaalta, viime vuoden kulta lämmittää edelleen mieltä. Jatkan elämääni normaalisti ja olen luultavasti hieman pirteämpi maanantaina töissä. Maija.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja