Nainen yritti polttaa naapurinsa hengiltä – hovioikeuden mukaan naisessa ei näkynyt "minkäänlaista kiihtymystä"

Vaasan hovioikeus kovensi naisen vankeustuomion kymmeneen ja puoleen vuoteen. Hovioikeuden mukaan teko oli ennalta harkittu sekä erityisen raaka ja julma.

Vaasan hovioikeus on koventanut rangaistusta jutussa, jossa nelikymppinen nainen yritti polttaa naapurinsa hengiltä Soinissa Etelä-Pohjanmaalla.

Nainen sytytti naapuriensa talon tuleen maaliskuussa 2022 yöaikaan, kun sisällä oli kolme ihmistä. He kuitenkin heräsivät hälytyslaitteiden ääneen ja saivat palot sammutettua.

Naisen ja naapurien välit olivat pitkään olleet huonot, ja nainen oli aiemmin määrätty naapureita koskeneeseen lähestymiskieltoon.

Hovioikeuden mukaan nainen oli palon sytyttämistä edeltäneenä päivänä hyökännyt sisälle naapuritaloon sorkkaraudan kanssa, uhannut asukkaita väkivallalla ja hajottanut talossa omaisuutta ja ikkunoita. 

Kun naapurit pakenivat ulos talosta, nainen iski yhtä heistä sorkkaraudalla ja sitten yritti ajaa heidän päältään autolla, hovituomiossa kerrotaan.

"Hyvin rauhallista toimintaa"

Päivän tapahtumien jälkeen nainen kertoi lähteneensä istumaan iltaa toiselle paikkakunnalle, koska oli tiennyt poliisien olevan tulossa. Aamuyöllä hän lähti ajamaan takaisin kotiin ja osti matkalla bensiiniä kanisteriin.

Naapurien valvontakameran tallenteelta näkyy, kuinka nainen tulee kanisterin ja sorkkaraudan kanssa naapurien pihalle ja levittää bensiiniä muun muassa puuverhoillun omakotitalon takaterassille. 

Kun takaterassin sytyttäminen ei onnistunut, nainen sytytti palot talon etu- ja päätyoville.

Oikeuden mukaan naisen toiminta osoitti päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä.

– Videotallenteelta ilmenee, että syytetyn toiminta on tässä vaiheessa ollut hyvin rauhallista ja määrätietoista, eikä hänessä ole havaittavissa minkäänlaista kiihtymystä 

 Hän on naapuritalolta kävellen poistuttuaan käynyt siellä vielä autolla katsomassa, miten tilanne etenee. Syytetyn toiminta näyttäytyy siten hyvin määrätietoisena ja harkittuna, hovioikeus katsoi.

Nainen kiisti aikoneensa vahingoittaa

Hovioikeuden mukaan nainen teki teon vakaasti harkiten. Oikeus piti tekoa myös erityisen raakana ja julmana, koska nainen yritti polttaa uhrit elävältä omaan kotiinsa.

Käräjäoikeus oli tuominnut Marjo Miia Eveliina Kujalan, 41, kuudeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen muun muassa kolmesta tapon yrityksestä. 

Hovioikeus katsoi syyttäjän tavoin, että Kujala syyllistyi kolmeen murhan yritykseen, ja kovensi vankeustuomion 10,5 vuoteen.

Nainen kiisti syytteet ja sanoi, ettei yrittänyt vahingoittaa ihmisiä. Hän kertoi pitäneensä mahdottomana, että naapurit olisivat yöpyneet pakkasella talossa, josta hän oli edellisenä päivänä rikkonut ikkunat.

Naiselle tehtiin käräjäoikeuden käsittelyn aikaan mielentilatutkimus. Sen mukaan hän oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Vaasan hovioikeus antoi tuomionsa perjantaina.

Katso: Miksi joku haluaa levittää tuhoa tulella? Tuhopolttajia tutkinut ylilääkäri vastaa

Miksi joku haluaa levittää tuhoa tulella? Tuhopolttajia tutkinut ylilääkäri vastaa 6:21

Lue myös:

    Uusimmat