Nimeään vaihteleva sarjahuijari livahti vankilasta ja pakeni öky-Audilla Italiaan – tällainen on Kulosaaren kidnappauksesta vangittu

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Katso videolta, mitä tietoja Kulosaaren sieppauksesta on saatu.

Helsingin Kulosaaren kaupunginosassa tapahtuneesta 9-vuotiaan lapsen kidnappauksesta vangittu mies on pitkän linjan rikoksenuusija, joka on huijannut niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin erilaisin kertomuksin ja tarinoin. Mies on vaihtanut nimensä lukuisia kertoja, minkä lisäksi hän teki rikoksia keskityin henkilöllisyyksin.

Miehen rikoshistorian vakavin rikos on epäilemättä tappo vuonna 2000, jossa hän ampui perheenisää takaraivoon ollessaan ostamassa tältä pistoolia. Mies sai teosta pitkän vankeusrangaistuksen. Tappo on kuitenkin eräänlainen poikkeus miehen muuten petosrikospainotteisessa rikosrekisterissä.

Valehenkilöllisyydet ja "oma loma" vankilasta

Miehen klassikkomenetelmä rikoksille oli valehenkilöllisyys, jonka suoman roolin avulla hän esiintyi muun muassa rikkaana bisnesmiehenä, puhuen uhrin luovuttamaan itselleen joko rahaa tai rahanarvoisia tavaroita ja palveluita.

Kun 2000-luvulla mies on esiintynyt MTV Uutisten hallussa olevan tuomiohistorian perusteella varakkaana yksityishenkilönä, oli hänellä 1990-luvulla ollut ilmeisesti tapana esiintyä erilaisten yritysten edustajana. Tällaisten tekaistujen roolien avulla hän oli muun muassa huijannut käyttöönsä auton, puhelinliittymän, tulostimia ja tietokoneen.

1990-luvun lopulla tehdyssä rikoskokonaisuudessa mies jäi kiinni, kun poliisi tapasi hänet ohjaamasta petoksella hankittua autoa. Mies pakeni poliisia rikkoen räikeästi liikennesääntöjä, ja pako tyssäsi vasta, kun hän ajoi kolarin yksikaistaisella tiellä vastaantulijan kanssa.

Vielä kolarin jälkeen hän yritti juosten paeta paikalta. Kiinni jäätyään hän yritti antaa poliisille veljensä henkilötiedot omiensa sijasta.

Miehen muiden turvallisuudesta piittaamattoman paon taustalla oli se, että hän oli ollut jättänyt palaamatta vankilaan määräaikaiselta lomalta. "Oman loman" aikana hän oli sitten päätynyt suorittamaan kuvatun petossarjan.

Kupru Slovakiassa ja makeaa elämää "pääomasijoittajana"

Mies on rikosrintamalla tehnyt myös kansainvälistä uraa, sillä Slovakiassa hänet on vuonna 2020 tuomittu 1 vuoden 1 kuukauden vankeuteen teoista, jotka Suomen lainsäädännössä vastaisivat kavallusta ja petosta. Slovakia pyysi miestä toimitettavaksi maahan suorittamaan rangaistustaan, mutta oikeus päätti, että tämä saa lusia rangaistuksensa Suomessa.

Ulkomaat ovat kiinnostaneet myös aiemminkin, sillä virkavallan koura on hakenut miestä Suomeen Italiasta asti. Mies oli tuolloin menossa oikeuteen laajahkosta petoskokonaisuudesta, jossa tämä oli vuosina 2010–2014 huijannut lukuisia tahoja eri tavoin.

Mies oli esiintynyt erittäin varakkaana yrittäjänä ja kansainvälisesti verkostoituneena pääomasijoittajana. Tässä roolissa hän huijasi eri henkilöitä ja yrityksiä tekemään itselleen töitä useilla tuhansilla euroilla. Hän oli myös huijannut uhreilta tuhansia euroja, jotka henkilöt olivat maksaneet pääomasijoitukseksi miehen yritykseen.

Lisäksi hän huijasi useita henkilöitä muun muassa maksamaan hotellilaskujaan, minkä lisäksi hän asui useissa tunnetuissakin hotelleissa pitkiä aikoja jättäen kulut maksamatta. Mies jäi lopulta kiinni poliisin varoitettua erästä hotellia miehestä, jolloin hotelli osasi soittaa virkavallan apuun miehen saapuessa hotelliin.

Käräjiä paossa Italiassa

Jäätyään kiinni edellisestä petossarjasta oli mies passitettu vankilaan. Vuonna 2015 hän oli saanut vankilasta päivän mittaisen poistumisluvan. Sen turvin hän pakeni oikeutta Eurooppaan.

Hän oli käyttänyt tilaisuuden hyväkseen, mennyt Vantaalla sijaitsevaan autoliikkeeseen ja huijannut itselleen koeajoon arvokkaan Audi Avant -henkilöauton. Mies oli autoliikkeessä esiintynyt erittäin varakkaana ja juuri lentokentältä saapuneena henkilönä. Heti auton saatuaan lähti kohti Pohjois-Suomea ja poistui maasta Aavasaksan rajanylityspaikalla jatkaen matkaansa Etelä-Eurooppaan.

Karkumatkan alettua mies oli vangittu poissaolevana ja hänestä oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys. Hänet löydettiin lopulta useita kuukausia myöhemmin Italiasta, josta tämä toimitettiin vangittuna Suomeen. Mies tuomittiin tunnustamisoikeudenkäynnissä 2 vuoden 8 kuukauden vankeuteen. Jäännösrangaistus mukaan lukien tämä tarkoitti 3 vuoden 2 kuukauden tuomiota.

Auervaaramaisia keinoja

Miehen keinovalikoimiin rikoksissa kuului myös auervaaramainen rakkauden ja välittämisen hyväksikäyttö rikoksiin. Ruben Oskar Auervaara oli tunnettu suomalainen huijari, joka petkutti rahaa naisilta käyttäen hyväksi näiden tunteita ja uskoa tulevaan avioliittoon.

Mies huijasi silloiselta avovaimoltaan tuhansia euroja muun muassa kertomalla kärsivänsä vakavasta sairaudesta ja pyytämällä rahaa lainaksi vetoamalla esimerkiksi tarvitsemaansa terveydenhoitoon ulkomailla.

Mies oli aloittanut suhteen ja rahan pyytämisen ollessaan vankilassa aiemmasta rikoksesta ja jatkanut sitä sieltä vapauduttuaan. Kun mies oli käräjillä tuomittu rikoksesta, oli hän soittanut entiselle avovaimolleen ja kehottanut tätä jättämättä saapumatta hovioikeuteen, koska se olisi "tämän itsensä takia paras".

Nainen ei noudattanut miehen kehotusta, ja hovioikeus vahvisti tuomion.

Lue myös:

    Uusimmat