Nainen väitti olevansa raskaana ja kiristi mieheltä tonnikaupalla rahaa lähes vuoden – uhkaili uhria vielä vankilastakin käsin

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 32-vuotiaan naisen vankeuteen petoksesta ja törkeästä kiristyksestä, joka ajoi uhrin pikavippikierteeseen.

Kotkalaisnainen kiristi miestä raskauteen liittyvillä valheilla kesällä 2016. Syytteen mukaan nainen oli erehdyttänyt miestä ja ilmoittanut olevansa hänelle raskaana.

Hän vaati mieheltä rahaa sairaalassa tehtävään raskaudenkeskeytykseen, toimenpiteeseen liittyviin matkakustannuksiin ja lääkkeisiin.

Todellisuudessa nainen ei ollut raskaana. Väitteet kuitenkin menivät miehelle täydestä.

Mies oli siirtänyt naisen tilille yhteensä 1161 euroa useilla eri kerroilla ja antanut hänelle myös käteistä rahaa heinäkuun 2016 aikana. Syyttäjän mukaan nainen käytti rahat omiin menoihinsa.

Nainen jatkoi miehen kiristystä aina kevääseen 2017 saakka. Hän uhkaili miestä muun muassa rikosilmoituksella. Lisäksi hän oli uhannut miehen vanhempia väkivallalla, mikäli mies ei luovuttaisi naiselle hänen vaatimaansa omaisuutta. 

Todisteina tarkasteltiin lukuisten Whatsapp-viestien lisäksi kirjettä, jonka nainen oli miehelle lähettänyt. 

Mies joutui pikavippilimboon

Uhkausten pelossa mies oli vienyt pankkiautomaatista nostamiaan käteisvaroja naisen ilmoittamaan paikkaan loppukesästä 2016 useilla eri kerroilla, yhteensä 4 760 euron edestä.

Lisäksi hän oli siirtänyt seuraavien kuukausien aikana naisen ilmoittamille pankkitileille yhteensä 3 920 euroa sekä naisen RAY:n ja Veikkauksen pelitileille 1 547 euroa.

Nainen pakotti miehen myymään autonsa ja muuta omaisuuttaan. Osan myyntivaroista hän vaati itselleen. 

Tuomiolauselmasta ilmenee, että mies oli ollut palkkatöissä kevääseen 2017 saakka. Hän koki talousasioidensa olleen kunnossa ennen kuin joutui törkeän kiristyksen uhriksi. Mies ajautui naisen uhkausten vuoksi pikavippikierteeseen. 

Käräjäoikeus katsoi, että kiristämällä saatu kymppitonni oli velkakierteeseen joutuneelle miehelle varsin tuntuvasti vahinkoa aiheuttava summa. 

Piittaamattomuus koventamisperusteena

Teko oli oikeuden arvion mukaan törkeä, koska se oli kestänyt useita kuukausia ja uhkailut olivat kohdistuneet myös miehen vanhempiin.

Nainen oli jo aiemmin tuomittu lukuisista petosrikoksista. Hän oli kiristysrikoksensa aikaan suorittamassa vankeustuomiota Pyhäselän vankilassa. Vankilasta lähettämässään kirjeessä nainen oli uhkaillut miestä velanperijöillä.

Oikeus katsoi, että naisen toiminnassa oli havaittavissa selkeää piittaamattomuutta lain noudattamisesta. Asia katsottiin koventamisperusteeksi hänen tuomiotaan mitattaessa. 

Nainen myönsi syytteet, mutta katsoi törkeän kiristyksen sijaan syyllistyneensä ainoastaan perusmuotoiseen rikokseen. 

7,5 kuukauden vankeustuomion lisäksi nainen joutuu maksamaan mieheltä kiristämiään rahoja takaisin noin 11 400 euroa ja maksamaan tälle kärsimyksestä 1 500 euroa. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja