Velanperijä piti miestä vankinaan lähes kolme päivää ja uhkaili ampumisella – appiukko pelasti pälkähästä ​​​​​​​

Satakunnan käräjäoikeudessa on alettu käsitellä tapausta, jossa velanperintätilanne eskaloitui lähes kolmen päivän mittaiseksi vapaudenriistoksi.

Tapaus juontaa juurensa vuoden 2018 äitienpäivään, jolloin rikoksen uhri oli mennyt euralaiselle kerrostaloasunnolle setvimään raha-asioita. 

Paikalle oli saapunut myös mies, jolle uhri oli väitetysti 3 000 euroa velkaa. Syytteen mukaan velkoja oli yhdessä toisen miehen kanssa estänyt uhria poistumisasta asunnosta, kunnes velka-asia olisi hoidettu.

Uhria uhattiin muun muassa sormien katkomisella ja ampumisella. Syytteen mukaan miehet olivat myös potkineet ja lyöneet uhria uhkailujen lisäksi. Lisäksi he olivat uhkailleet satuttavansa uhrin vanhempia.

Useiden tuntien jälkeen mies kuljetettiin autolla toiselle asunnolle, jossa häntä pidettiin lähes kolme vuorokautta. 

Kärrättiin toiselle asunnolle

Syytteen mukaan miehen pahoinpitely ja uhkailu jatkui myös toisella asunnolla. Uhri oli päästetty asunnosta joitakin kertoja valvotusti ulos toimittamaan velkojan määrämiä tehtäviä. Pakenemaan mies ei kuitenkaan kyennyt. 

Lopulta uhri oli kuljetettu Eurasta Poriin silloisen tyttöystävän vanhempien asunnolle, josta hänen oli käsketty hankkia tarvittava summa velanmaksua varten. Velkoja oli käskenyt uhria tarvittaessa käyttämään väkivaltaa rahat saadakseen tai muuten tämä joutuisi muuten itse ammutuksi. 

Tilanne osoittautui miehen pelastukseksi. Kun hän pääsi silloisen tyttöystävänsä vanhempien asunnolle yksistään, hän kertoi tilanteesta tyttöystävänsä isälle, joka puolestaan soitti poliisille. Mies pääsi vapaaksi.

Avunantajakin sai syytteen

Törkeästä vapaudenriistosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja pahoinpitelyistä syytettiin velkojaa ja hänen rikoskumppiaan, joka oli ollut mukana uhrin kyydityksissä ja pahoinpitelemisessä. Syyttäjän mukaan kyseessä oli törkeä vapaudenriisto, koska teossa oli käytetty erityistä julmuutta ja jatkuvaa väkivaltaa.

Syytteen avunannosta törkeään vapaudenriistoon sai mies, joka päätekijöiden toiminnasta tietoisena lainasi autoaan uhrin kyydityksiin. Kuulusteluissa hän tunnusti olleensa tietoinen siitä, että uhri oli miesten seurassa vastoin tahtoaan. 

Syyttäjä vaatii päätekijöille ehdottomia vankeusrangaistuksia. Samassa yhteydessä käräjäoikeudessa käsitellään myös muita muita päätekijä-velkojan pahoinpitelysyytteitä. Asian käsittely on vielä kesken, joten Satakunnan käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja