Kämppäkaverukset havittelivat helppoa elämää "cardaamisella" – satojen tuhansien Pizza-online-tilaukset olivat vain yksi osa järkälemäistä petosvyyhtiä

Millaisia ovat kirppariryhmissä tehtävät uudenlaiset huijaukset? Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellosi soimaan 8:38
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Millaisia ovat kirppariryhmissä tehtävät uudenlaiset huijaukset? Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellosi soimaan

Nuorten miesten vuokra-asunto muuttui petostehtaaksi, jonne tilailtiin ruokia ja tavaroita rikollisin keinoin hankittujen luottokorttitietojen turvin. Käräjäoikeuden tuomio paisui yli 250 sivuiseksi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomionsa törkeässä maksuvälinepetosvyyhdissä, jossa syytettynä oli neljä nuorta miestä ja useita heidän rikoskumppaneitaan.

Valtaosa yli kolmestakymmenestä syytekohdasta meni kahden päätekijän nimiin.

1997 ja 1995 syntyneet miehet olivat tutustuneet toisiinsa vuonna 2010 olleessaan teini-ikäisiä. Vuonna 2014 kaksikko vuokrasi yhdessä kolmion Lappeenrannasta. Nuorempi päätekijöistä oli vielä tässä vaiheessa alaikäinen. Kaksikko tutustui samoihin aikoihin myös kahteen muuhun ikätoveriinsa.

Vuokrakolmiosta muodostui nelikolle päihteidenkäyttöön ja pelailuun pyhitetty ajanvietepaikka, jonka vuokrat jäivät maksamatta.

Päätekijät rahoittivat elämäntapansa niin sanotusti cardaamisella. He olivat ostaneet verkosta laittomasti hankittuja luottokorttitietoja muun muassa bitcoin-virtuaalivaluutoilla ja tilailleet ruokaa, juomaa ja erilaisia tavaroita tuhansilla eri kerroilla verkosta.

Nuorempi päätekijä kertoi poliisikuulusteissa, ettei hän ollut erityisesti opetellut cardaajaksi, mutta kiinnostunut asiasta pelatessaan GTA San Andreas -peliä. Hän oli levittänyt kanssapelaajiensa tietokoneille virusta, joka kaappasi heidän koneensa.

Nuorukainen oli löytänyt yhdeltä kaappaamaltaan koneelta luottokorttitietoja ja päätynyt netistä etsimällä verkossa toimivalle luottokorttikauppapaikalle.

300 000 eurolla tilauksia Pizza-onlineen

Luvattomasti hankittujen luottokorttitietojen turvin toteutettu maksuvälinepetostelu alkoi kesällä 2014 ja jatkui vuoden verran. Päätekijät kertoivat tilailleensa muun muassa ruokaa myös uusille kavereilleen, jotka käytännössä asuivat ja söivät ilmaiseksi heidän luonaan.

Aikansa kaksikon toimia seurattuaan uudet kaverit ryhtyivät itsekin cardaamaan. 

Rikolliseen toimintaan pohjautuvan elämäntavan keskellä kimppakämpän vuokrat jäivät maksamatta. Kaksikko sai häädön. Nuoret miehet muuttivat toisen uuden kaveruksen yksiöön, josta tuli miesnelikolle vastaavanlainen ajanviettopaikka kuin aiemmasta asunnosta.

Sittemmin kaverusten tiet erkaantuivat eri paikkakunnille muuttaessa.

Petosten uhreiksi joutui pitkä liuta tunnettuja yrityksiä, pankkeja ja luottoyhtiöitä. Mukana asianomistajien listassa on muun muassa Anttilan konkurssipesä, Gigantti, Musta Pörssi, Zalando, Stockmann, Tokmanni ja American Express.

Tuhansia ruokatilauksia

Kaksikko oli myös sopinut paikallisten kebab-ravintoloiden yhtiömiesten kanssa olemattomien Pizza-online-tilausten tehtailusta.

Miehet tilasivat palvelun kautta yrityksiltä ruoka-ja juomatilauksia, joita ei kaikilta osin ollut tarkoituskaan toimittaa heille. Rikollisesta menettelystä sopinut joukko oli päättänyt, että Pizza-online-palvelun tilittämät rahat jaetaan petostelijoiden ja ravintolayrittäjien kesken, mutta osa summasta korvattaisiin tekijöille ruoka-ja juomatoimituksina.

Petoksessa mukana olleet ravintolayrittäjät ja työntekijät joutuivat syytteeseen, koska he tiesivät tilausten olleen tekaistuja ja laittomuuksiin pohjautuvia.

Pelkästään yhdessä törkeän maksuvälinepetoksen syytekohdassa miehet olivat tehneet Pizza-online -palveluun 5 628 tilausta toisen omistamilla maksuvälineillä. Oikeudettomasti tehtyjen tilausten kokonaisarvo on ollut yli 305 300 euroa pelkästään tässä syytekohdassa.

Tekaistu verkkokauppa

Kaikkiaan valtavaksi paisuneessa rikokoskokonaisuudessa oli 31 syytekohtaa, joissa valtaosassa vastaajina oli päätekijäkaksikko. Etupäässä syytteet koskivat törkeitä maksuvälinepetoksia, mutta joukossa oli myös perusmuotoisia petoksia ja maksuvälinepetoksia. 

Lisäksi kaksikko oli perustanut olemattoman “Datapalvelimet” -nimisen verkkokaupan ja solminut sopimuksen maksupalvelutarjoaja Holvi Payment Service Oy:n kanssa. Sopimuksen turvin he kykenivät hallinnoimaan rikollista maksuliikennettään entistä järjestelmällisemmin. 

Miehet ehtivät tilailla älypuhelimia, kelloja, pelielektroniikkaa, junalippuja ja lukuisia muita hyödykkeitä. Osaa toimituksista ei koskaan toimitettu perille, kun luottokortitiedot eivät menneet läpi. 

Päätekijäkaksikko jäi ensimmäisen kiinni keväällä 2015, mutta he jatkoivat petostehtailua vielä senkin jälkeen. Tutkintavankeuteen johtaneet kiinniotot tehtiin saman vuoden syksyllä.

Yli kaksivuotiset vankeustuomiot

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden järkälemäinen tuomio on yli 250 sivun mittainen. Oikeudessa ratkottiin sähköpostien, puhelinnumeroiden ja muiden tilaustietojen perusteella erityisesti sitä, kuka mitäkin tilauksia oli tehnyt ja miten tietoisia ravintolatoimintaan kytkeytyneet rikoskumppanit olivat menettelystä.

Päätekijäkaksikko tuomittiin yli kahden vuoden vankeusrangaistuksiin.

1995 syntynyt Joni Tapani Johannes Mäkelä sai kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomion 12:sta eri rikoksesta, pääasiassa törkeistä maksuvälinepetoksista. 

1997 syntynyt Tomi Tapani Kuosmanen tuomittiin kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen. Hänen katsottiin syyllistyneen 20 eri rikokseen. Osa rikoksista oli tapahtunut hänen ollessaan alaikäinen.

Päätekijöiden maksettavaksi yhteisvastuullisesti määrätyt korvaussummat kipusivat noin 100 000 euroon.

Cardaamisen myöhemmin aloittaneet kaverukset selvisivät 10 ja 8 kuukauden ehdollisilla vankeustuomioilla. Loput syytetyt, eli etupäässä Pizza-online-petoksiin kytkeytyneet henkilöt saivat keskimäärin vuoden mittaisia ehdollisia vankeustuomioita. 

Syytetyt myönsivät osan teonkuvauksista, mutta myös kiistivät useita syytekohtia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat