Nainen maksaa huumeriippuvaisille, jotta nämä eivät hankkisi lapsia: "Tämä on win-win-tilanne kaikille"

Monet Yhdysvaltain osavaltiot ovat kiristäneet naisten aborttioikeutta, mutta samaan aikaan maata kiertää nainen, joka tarjoaa huumeriippuvaisille rahaa, jotta he sterilisoisivat itsensä, kertoo VICE.

Barbara Harris on matkannut asuntovaunullaan ympäri Yhdysvaltoja jo 20 vuoden ajan ja maksanut 7000 ihmiselle, jotta he ovat luopuneet lisääntymiskyvystään.

Harris maksaa 300 dollaria huumeriippuvaisille, jotka steriloivat itsensä tai alkavat käyttää ehkäisykierukkaa tai -kapselia. Suurin osa tarjoukseen tarttuneista on naisia.

Harris perustelee työtään sillä, että huumeiden käyttäjät eivät pysty huolehtimaan lapsistaan addiktionsa vuoksi, minkä lisäksi huumeiden käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa lapselle pysyviä vammoja.

– Tämä on win-win-tilanne kaikille, Harris sanoo VICE:n haastattelusa.

Hänellä itsellään on neljä adoptiolasta – kaikki saman narkomaaniäidin lapsia, jotka kärsivät vieroitusoireista synnyttyään.

Huumeiden käyttö raskauden aikana on riski

Huumeita käyttävän naisen raskaus on aina riskiraskaus, muistuttaa Terveyskirjasto artikkelissaan. Esimerkiksi pienipainoisuuden, ennenaikaisuuden ja sikiön kohtukuoleman vaara kasvaa, mikäli äiti käyttää huumeita raskauden aikana.

Suomessa raskaana olevia päihdeongelmaisia kehotetaan kertomaan huumeiden käytöstään jo äitiysneuvolassa, jolloin raskauden aikainen hoito pyritään järjestämään moniammatillisen työryhmän yhteistyönä.

Kritiikkiä sterilisoinnista maksamiselle

Yhdysvaltalainen Barbara Harris on saanut kritiikkiä siitä, että suurin osa hänen asiakkaistaan on mustaihoisia. Lisäksi suurten päätösten, kuten lisääntymiskyvystä luopumisen, tekeminen oletettavasti päihtyneessä tilassa ei välttämättä ole kovinkaan eettistä.

300 dollaria, noin 270 euroa, on suuri summa, jonka saamiseksi huumeriippuvainen voi tehdä melkein mitä vain.

VICE:lle puhunut Harrisin kritisoija Lynn Paltrow sanoo, että suurin uhka lapsille eivät ole kriminalisoidut huumausaineet vaan uhat liittyvät köyhyyteen, terveyspalveluiden heikkoon saatavuuteen sekä rasismiin.


Lue myös:

    Uusimmat