Näin uutisnälkäiset huomaavat MTV:n vähennykset – luottamushenkilö kertoo raskaasta syksystä

MTV vähentää yli 20 työntekijää 1:54
Näin MTV:n muutosneuvottelut päättyivät – yli 20 työntekijää vähennetään

MTV Uutiset selvisivät MTV:n muutosneuvotteluissa pelättyä helpommalla, kertoo MTV Uutisten luottamushenkilö Petteri Savolainen.

Tilanne on hänen mukaansa parempi kuin pelättiin, eikä työntekijöitä irtisanota yhtä paljon kuin aluksi ennakoitiin.

– Uutistenkin osalta suoraan irtisanottavien määrä väheni hyvin radikaalisti siitä, mitä aluksi arveltiin. Kyllähän se oli aikamoinen helpotus, Savolainen kertoo.

Raskaat neuvottelut

Kuten kaikissa työpaikoissa, myös MTV:llä muutosneuvottelut ovat olleet raskas rasti. Vaikka yhtiön taloustilanne huomioiden neuvottelut eivät olleet Savolaisen mukaan suoranainen yllätys, oli se silti järkytys.

– Kyllähän ihan kaikilla varmasti oli tyrmistys, että emmekö me ikinä pääse eroon näistä yt-neuvotteluista, Savolainen kertoo.

MTV:llä on ollut historiansa aikana lukuisia yt- ja muutosneuvotteluita. Yhtiön leivissä on paljon ihmisiä, jotka ovat nämä joutuneet näkemään, mutta monelle muutosneuvottelut olivat työuran ensimmäiset. 

Joillain hätä omasta tulevaisuudesta oli suuri.

– Jengi, joka on nähnyt näitä neuvotteluja, oli vähän sillä lailla, että ”taasko mennään, voi itku”, Savolainen kuvailee.

– Mutta sitten meillä on nuorempaa porukkaa, joka ei ole konkreettisesti joutunut roikkumaan siinä viikkojen löysässä hirressä.

Neuvotteluissa työntekijät pohtivat, kuinka moni joutuu lähtemään, lähteekö työkaveri vai saako itse potkut. Tietoa neuvotteluiden etenemisestä sai viikoittaisissa viesteissä vähän.

– [Huoli] kiteytyy siihen yhteen juttuun: Kuka saa kenkää?

– Onhan se tosi inhottavaa aikaa odottaa.

MTV vähentää alustavasti kymmenesosan henkilöstöstään ja uudistaa strategiansa – toimitusjohtaja kertoo, miksi 6:16
Näin MTV:n muutosneuvotteluista kerrottiin niiden alkaessa.

Muutoksia radioaalloilla

Luvassa olevat muutokset ovat pitkälle talon sisäisiä, ja ne eivät radikaalisti näy MTV:n ohjelmia seuraaville.

– Televisiouutisten katsojille tämä periaatteessa näy millään tavalla, ainakaan näillä näkymin, Savolainen ennakoi.

– Joku kasvo on enemmän jossain muualla kuin ennen, ja joku jossain muualla.

Ainakin MTV Uutiset Liven seuraajat huomaavat sen toiminnassa muutoksia. Ehkä selkein havaittava muutos liittyy kuitenkin radiouutisiin.

– Radion noin kolmen miljoonan viikkokuuntelijan korvat eivät enää kuule meidän toimittajiamme radiosta, Savolainen sanoo.

Uskoo työntekijöiden kuulemisen helpottaneen neuvotteluja

Savolainen uskoo, että neuvottelujen paremman tuloksen taustalla on osaltaan se, että työntekijät ovat saaneet tehdä neuvotteluissa paljon ehdotuksia ja kysymyksiä.

– On saatu työnantaja kuuntelemaan, mitä ei kannata tehdä.

Toinen seikka voi olla se, että MTV:n ulkopuolisen työvoiman käyttöä vähennetään. Neuvotteluissa oli jo aluksi tiedossa, että ulkopuolisen työvoiman ja konsulttityön käytön vähentäminen on taloustilanteen sanelema pakko. Se vähentää MTV:ltä irtisanottavien määrää, mutta tarkoittaa muiden firmojen kautta MTV:lle työskenteleville työpaikan menetystä.

Ensi viikolla MTV Uutisissa työnantajat aloittavat keskustelut niiden työntekijöiden kanssa, joiden työnkuvassa tapahtuu muutoksia tai jotka menettävät työpaikkansa kokonaan. Samoin alkavat keskustelut ulkopuolista palvelua tarjoavien yrittäjien ja firmojen kanssa.

Säilyvätkö MTV Uutiset? Toimitusjohtaja vastaa 0:29
Säilyvätkö MTV Uutiset. Näin toimitusjohtaja Johannes Leppänen kommentoi elokuussa MTV Uutisten tilaa.

Lue myös:

    Uusimmat