Näin toimii täytettävä turvaistuin – mullistava innovaatio?

Autovalmistaja Volvon kehittämä turvaistuin täyttyy ilmalla ja mahtuu reppuun. Suunnitteluvaiheessa olevan istuimen turvallisuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Ruotsalainen autovalmistaja Volvo on kehittänyt lasten turvaistuimen konseptin. Istuimessa on pumppujärjestelmä, jonka avulla istuin täyttyy alle 40 sekunnissa, ja tyhjenee integroidun pumpun avulla. Istuimessa on Bluetooth-yhteys, jonka ansiosta istuimen voi täyttää kauko-ohjatusti.

Täytettävän turvaistuimen konsepti asennetaan autoon selkä menosuuntaan päin. Istuimen kokonaispaino on alle viisi kiloa, joka on noin puolet normaalin turvaistuimen painosta. Istuin taittuu repun sisään, eli on helposti kuljetettavissa paikasta toiseen.

Istuimissa ongelmana koko ja vaikeakäyttöisyys

Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvasen mielestä Volvon täytettävä turvaistuin on ideana loistava.

– On hienoa, että se menee pieneen tilaan ja painaa vähän. Usein turvaistuimissa on ongelmana se, että ne ovat aika isoja ja painavia, sekä hankalasti siirreltävissä, sanoo Tolvanen.

Turvaistuimissa tärkeää on myös helppokäyttöisyys.

– Näissä turvaistuintesteissä, joissa Autoliitto on mukana, on iso painoarvo sillä, että istuin on helppokäyttöinen ja helppo asentaa oikein. Aika monet istuimet asennetaan väärin, tai lapsi laitetaan väärin istuimeen, Tolvanen kertoo.

Tuotteen turvallisuudesta Tolvanen ei osaa sanoa vielä mitään.

– Kun kyseessä on konsepti, niin en tiedä onko Volvo itsekään tehnyt kovin paljon varsinaisia turvatestejä. Varmaan tuosta konseptista on vielä aika pitkä matka siihen, että istuin saadaan tuotantoon.

Turvallisuus syynissä ennen lanseerausta

Volvo Car Finlandin tiedotusjohtajan Thomas Hallbäckin mukaan istuimen markkinoille tulosta tai tuotannon alkamisesta ei ole vielä ilmoitettu mitään.

– Toistaiseksihan istuin on konsepti, eli vasta suunnitteluvaiheessa. Nyt tutkitaan sitä, miten tuote tuodaan markkinoille, ja etsitään mahdollisesti partneria, kenen kanssa työtä jatketaan, sanoo Hallbäck.

Volvon tiedotteen mukaan istuin on turvallinen. Istuimen prototyypissä on käytetty dropstitch-kangasta, joka on hyvin vahvaa, ja kestää korkean sisäisen paineen.

Hällbäckin mukaan tuotteen turvallisuudesta ja sen testauksesta ei ole tässä vaiheessa vielä tarkkoja tietoja.

–Varmasti tuotetta on testattu omissa oloissa. Ulkopuolisia testejä ei sen sijaan luultavasti ole vielä tehty. Testit tulevat ajankohtaisiksi sitten, kun tuotteen lanseeraus lähestyy, ja on olemassa selvä suunnitelma markkinoille tulon suhteen, sanoo Hallbäck.

Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat