Näin taloyhtiöiden kannattaa varautua lumen tuloon

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat vartijoina taloyhtiön turvallisuusasioissa. Myös lumen ja jään poistaminen katoilta ja jalkakäytäviltä sisältyy turvallisuuteen, muistuttaa Kiinteistöliitto.

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtajan Kai Haarman mukaan lumen tuloon on syytä varautua ennakkoon. Pahimmassa tapauksessa voi vastuulle tulla kuolemantuottamus, kuten on käynyt Kuopiossa ja Tampereella.

Lumi tulee aina yhtä yllättäen. Viime vuosina lumen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri. Vaikka valkea lumipeite valaisee kauniisti, tulee taloyhtiöissä päästä siitä nopeasti eroon. Erityisesti liukastumiset ja katolta putoava lumi ja jää ovat aiheuttaneet paljoa vahinkoa.

Taloyhtiö vastaa rakennuksen edessä olevan jalkakäytävän puhtaanapidosta sekä katolla olevan lumen poistamisesta. Taloyhtiön tulee aurata jalkakäytävät, hiekoittaa ne tarvittaessa sekä poistaa lumivallit erityisesti porttikäytävien ja pelastusteiden edestä. Yleensä nämä tehtävät on sopimuksella siirretty huoltoyhtiölle.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tulee viipymättä tarkistaa, että talvikunnossapidosta on ajantasaiset, selkeät, kattavat ja molempien osapuolien ymmärtämät sopimukset. Haarma painottaa, että muun muassa kattolumien tarkkailu ja lumenpudotus täytyy olla vastuutettu. Selvää on, että myös tehtävistä maksettavista korvauksista tulee sopia osapuolten kesken.

Taloudellisen riskin minimoimiseksi taloyhtiöllä tulee olla kattava kiinteistövakuutus. Myös kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot edellyttävät sopimuksen osapuolilta vakuutusten ottamista.

Talvikunnossapidon muistilista:

– hallituksen ja isännöitsijän tulee ilmoittaa havaitsemistaan riskeistä välittömästi

– vaarallisen alueen rajaaminen lippusiimalla tai muuten selkeästi on aina tehtävä

– taloyhtiön keskeinen sijainti saattaa aiheuttaa korostetun turvallisuusvelvoitteen

– tiedossa olevat katon lämpövuodot tms. kannattaa korjauttaa ajoissa

– katon turvavarusteiden on oltava kunnossa

– kattotöissä tulee käyttää vain ammattilaisia ja huomioida työturvallisuus

– nopeasti muuttuvat sääolosuhteet tulee ottaa huomioon

– talvi ei ole Suomessa koskaan ennalta arvaamaton


(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat