Näin silmukka kiristyi sukellusvenemurhaaja Peter Madsenin ympärillä – karmiva rikos alkoi selvitä kirjaimellisesti pala palalta

2:19
Kuuntele hirvittävä tunnustus: Näin Peter Madsen myöntää surmanneensa ruotsalaistoimittaja Kim Wallin.

Hyytävästä sukellusvenemurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu tanskalaiskeksijä Peter Madsen on ensimmäistä kertaa myöntänyt surmanneensa ruotsalaistoimittaja Kim Wallin. Tapauksesta on reilut kolme vuotta. Mutta kuinka murhamysteeri alkoi selvitä, se kerrataan tässä artikkelissa.

Madsen tunnusti tekonsa Discovery Networks Denmark -yhtiön tuottamassa tanskalaisessa dokumenttisarjassa. Haastattelujen perusteella tehdyn sarjan ensimmäinen osa esitettiin viime keskiviikkona.

Madsen tunnusti, että Wallin kuolema oli kokonaan hänen syytänsä. Madsen sanoo Wallin "koskeneen miinaan" ja väittää, että Wallin kysymykset saivat hänet tappamaan tämän.

Entinen murhatutkija Kurt Kragh sanoo Ekstra Bladetille, että on tyypillistä, että Madsenin kaltaiset tekijät pyrkivät irtisanoutumaan teosta ja siirtämään vastuuta uhrille.

– Se on klassinen piirre Madsenin kaltaisille murhamiehille, joilla on selviä psykopaattisia piirteitä. He eivät koskaan ota vastuuta teoistaan, Kragh sanoi.

Karmaisevan tapahtumaketjun alku elokuussa 2017: Tavallinen haastattelureissu

Toimittaja Kim Wall joutui henkirikoksen uhriksi 10. elokuuta 2017, kun hän lähti Madsenin itse rakentaman Nautilus-sukellusveneen kyytiin haastatellakseen tätä.

Wallin vanhempien mukaan heidän tyttärensä silmistä oli loistanut onni, kun he olivat tavanneet hänet vain päivää ennen murhaa.

Perjantains elokuun 11. päivä tuli tieto, joka ei juurikaan poikennut päivän muusta uutisvirrasta. Tanskalainen uutistoimisto Ritzau kertoi yksityisen sukellusveneen kadonneen Tanskan vesillä.

Poikkeavan uutisesta teki se, ettei sukellusveneen kehittäjästä Madsenista eikä mukaan lähteneestä Wallista ollut saatu tietoja. 

Sukellusvenettä etsittiin laajasti, kunnes samana päivänä myöhemmin tuli tieto, että Tanskan puolustusvoimat oli havainnut sukellusveneen Kögenlahdella. Madseniin saatiin yhteys radiolla, ja puolustusvoimat kertoi lopettavansa etsinnät.

Madsen saatiin pelastettua vahingoittumattomana, ilmeisesti yksityisveneeseen. Hän sanoi televisiohaastattelussa, että toimittaja jäi jo edellisenä iltana Kööpenhaminan satamaan, ja että hän oli ollut sukellusveneessä yksin.

1:21

Tapahtumiin tuli vielä samana iltana uusi käänne: Uutistoimisto Ritzau kertoi, että Peter Madsenia epäillään ruotsalaisen naistoimittajan taposta. Poliisi otti kiinni Madsenin, joka kuitenkin kiisti syytökset.

Madsenin sukellusvene saatiin pian paikannettua ja nostettua, ja viranomaiset aloittivat tutkimukset.

Poliisi totesi, ettei sukellusveneen sisällä ole ketään, mutta sitä pidettiin kuitenkin edelleen mahdollisena rikospaikkana.

21. elokuuta poliisi tiedotti tehneensä ruumislöydön merestä Juutinraumalla. Pian vahvistettiin, että kyseessä oli toimittaja Kim Wall – tai oikeammin osia hänestä. 

Naisen silvottu ruumis löytyi Kögenlahden rantavedestä läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Seuraavina päivinä tapahtumat alkoivat täsmentyä.

Syyskuu 2017

Tanskalaiskeksijää kuultiin oikeudessa ensimmäistä kertaa 5. syyskuuta. Syyttäjät suunnittelivat vaativansa oikeudelta Madsenin vangitsemisen jatkamista epäiltynä 30-vuotiaan ruotsalaistoimittajan Kim Wallin murhasta.

2:33

Madsen oli kuulusteluissa kiistänyt murha- ja tappoepäilyt sekä hautarauhan rikkomisen.

Syyskuussa media julkaisi useita haastatteluita, joissa sekä epäillyn että uhrin läheiset kertoivat näkemyksiään henkilöistä ja tapahtumien kulusta. 

Lokakuu 2017

Oikeudenkäynnin edetessä Madsenin taustasta ja mieltymyksistä nousi esille useita häiritseviä seikkoja. Oikeudenkäynnissä nousi esiin muun muassa se, että Madsenin tietokoneelta löytyi linkkejä naisiin kohdistuviin väkivaltavideoihin.

Tietokoneella olevilla videoilla muun muassa kidutettiin ja tapettiin naisia. 

Syyttäjän mukaan Madsenista oli löydetty lisäksi Wallin DNA:ta muun muassa miehen kaulasta.

Lisäksi Wallin ruumiinosia löytyi lisää. Poliisi kertoi löytäneensä Wallin kadoksissa olleen pään sekä Wallin molemmat jalat. Merestä nostettiin myös Wallin vaatteita ja veitsi.

Lisäksi merestä löytyi saha, jolla Madsenin epäiltiin paloitelleen Wallin. 

Loppukuusta Madsen lopulta myönsi paloitelleensa Wallin ruumiin. Hän kuitenkin kiisti yhä tappaneensa Wallin. Hän tarjosi Wallin kuolinsyyksi häkämyrkytystä.

1:33

Marras-joulukuu 2017

Marraskuussa poliisi teki lisää löytöjä, jotka liittyivät Wallin kuolemaan. 

Joulukuussa Madsen lähetti kirjeen sellistään kirjailija Thomas Djursingille. Djursing on yksi harvoista, joihin Madsen oli ottanut yhteyttä vankila-aikanaan.

Djursing sanoi Extra Bladetin haastattelussa, että pitkä käsinkirjoitettu kirje oli osoitettu elämäkerran kirjoittajalle. Kirjailija sanoi haastattelussa, että keksijästä oli paljastunut uusia, pimeitä puolia.

3:03

Tammikuu 2018

Tammikuun 16. päivänä Madsen sai syytteen toimittaja Wallin tappamisesta. Madsen sai syytteen muun muassa tahallisesta taposta, joka vastaisi Suomessa murhaa.

Kööpenhaminan poliisi kertoi tiedotteessa, että todistusaineistojen mukaan Madsen suunnitteli tekoaan tarkkaan etukäteen. Poliisin mukaan Madsen tappoi ruotsalaistoimittaja Kim Wallin joko kuristamalla tai viiltämällä hänen kaulansa auki.

Lisäksi poliisin mukaan Madsen silpoi ruumiin ja hävitti sen mereen. Madsenia syytettiin myös meriturvallisuuden vaarantamisesta, sillä Wallin torso löytyi syksyllä merestä. Tapaukseen liittyi myös seksuaalirikoksia. 

Syyttäjä vaati Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta.  

1:27

Teon suunnitelmallisuudesta saatiin lisätietoja tammikuun 23. päivä, kun erikoissyyttäjä Jakob Buch-Jepsen kertoi, että Madsenilla oli sukellusveneessä mukana nippusiteitä, saha, veitsi ja ruuvimeisseli. 

Lisäksi Wallin ystävä May Jeong kirjoitti helmikuussa Wiredin sivuilla, että Peter Madsen oli etukäteen lähettänyt rakastajattarelleen tekstiviestin, jossa hän kertoi, miten hän aikoo tehdä murhan sukellusveneessä.

Maaliskuu 2018

MTV Uutiset oli paikalla seuraamassa oikeuden tapahtumia hetki hetkeltä. Toimittaja Tiia Palmén raportoi paikan päältä muun muassa Madsenin omista lausunnoista. Madsen muun muassa kertoi syyn sille, miksi hänen tarinansa oli muuttunut matkan varrella. 

Myöhemmin oikeudessa muun muassa puitiin karmivia seksiviestejä ja rajuja seksileikkejä harjoittelijan kanssa sekä näytettiin kuvia paloitellusta ruumiista.

1:27

Tapaus kiinnosti mediaa ympäri maailman. Monet paikalla olleet toimittajat kertoivat seuranneensa oikeudenkäyntiä sen poikkeuksellisuuden takia.

3:04

Paikalla oli myös toimittajia, jotka olivat itse tavanneet Madsenin juttukeikkojensa yhteydessä. 

Lisäksi oikeudenkäynnin aikana kuultiin muun muassa Wallin vanhempien sekä poikaystävän näkemyksiä. Ruotsalaislehti Expressenin New Yorkissa haastattelemat vanhemmat kertoivat, että heidän tyttärensä kuoli kaikista maailman vaihtoehdoista heidän turvallisimpana pitämässään paikassa.

Myös Madsen sai oikeudessa tukea, kun oikeudenkäynnin viidentenä päivänä yhtenä todistajana kuultiin Madsenin rakastajaa Deirdre Kingiä.

Todistelunsa päätteeksi King osoitti oikeudessa tukea Madsenille muodostamalla käsillään sydämen muotoisen merkin ja näyttämällä sydäntä Madsenia kohti. Aftonbladetin mukaan King myös lähetti Madsenille lentosuukkoja salista poistuessaan. 

Oikeudessa King kuvaili Madsenia empaattiseksi ja kiltiksi ihmiseksi.

Huhtikuu 2018:

Alkukuusta syyttäjä kertoi, että Madsenin kynsien alta löytyi Kim Wallin DNA:ta ja Kim Wallin verta löydettiin useasta huoneesta sukellusveneen sisältä.

Madsenilla oli myös ylimääräinen haalari sukellusveneessä, joka oli Kim Wallin veren peitossa.

Murhaoikeudenkäynnissä käytiin läpi myös Madsenin mielentilatutkimusta. Tutkimuksen mukaan Madsen ei osoittanut ahdistuneisuutta puhuessaan Kim Wallin kuolemasta. Hän puhui ruumiin haavoista loogisesti ja etäisen oloisesti.

Madsenin kerrotaan kuitenkin muuttuneen tunteelliseksi puhuessaan taiteesta, historiallisista henkilöistä tai entisestä vaimostaan. Hänen mainitaan hymyilleen usein vastatessaan mielentilatutkijoiden kysymyksiin. Hän hymyili muun muassa puhuessaan entisistä rakastajistaan.

Aftonbladet kertoo, että Madsen puhui mielentilatutkimuksessa myös lapsuudestaan ja siitä, kuinka hänen isänsä oli tiukka kasvattaja.

Psykologien mukaan hän kertoi tutkimuksessa myös lapsuusajan fantasiastaan. Hän fantasioi tulevansa naisen kidnappaamaksi ja hyväksikäytetyksi pornografisessa elokuvassa.

Elinkautinen tuomio

Oikeus tuomitsi Madsenin huhtikuussa 2018 elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, törkeästä seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Nautilus-sukellusvenettä ei ole enää olemassa, sillä oikeus myös määräsi sen purettavaksi.

Madsen on itse kuvaillut itseään jingiksi ja jangiksi: monimutkaiseksi, mutta onnelliseksi persoonaksi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja