Peter Madsenin panttivangin kauhunhetket: näin sukellusvenemurhaaja piti naista piinassa: "Se on ollut hänelle helvetillistä"

1:24
Tältä kiinniottopaikalla näytti: Toimittajan murhasta elinkautiseen tuomittu Peter Madsen pakeni hetkeksi vankilasta,

Sukellusvenemurhaaja Peter Madsenin panttivangiksi ottama vankilapsykologi on kärsinyt voimakkaista psyykkisistä oireista tapauksen jälkeen. Puolustusasianajajan mukaan Madsen kyllästyi vankilaoloihin ja päätti siksi paeta. 

Tanskan vankilaliiton puheenjohtaja Bo Yde Sørensen kertoo tanskalaismedia BT:lle uhkaavaan tilanteeseen joutuneen vankilapsykologin voinnista.

 – Hän joutui olemaan avuttomassa tilassa. Tiedämme sen olevan yksi sellaisista asioista, joka aiheuttaa voimakasta psyykkistä stressiä jälkeenpäin. Se on ollut hänelle helvetillistä.

Madsen toteutti pakoaikeensa Herstedvesterin vankilasta tiistaina aamupäivällä noin kello kymmeneltä paikallista aikaa. Hän otti vankilapsykologin panttivangiksi ja uhkasi tätä pistoolin sekä pommivyön kaltaisilla esineillä.

Vankilaan pääsee ainoastaan yhdestä sisäänkäyntiportista, jonka jälkeen on vielä useita lukittuja portteja. Madsen uhkasi psykologin lisäksi kahta miesvartijaa, jotta sai portit auki. 

Kun Madsen oli ennättänyt vankilamuurien ulkopuolelle, hän päästi panttivangin vapaaksi ja jatkoi matkaansa yksin kävellen.

Ei fyysisiä vammoja

Nainen ei loukkaantunut fyysisesti, mutta paloittelumurhaajan aiheuttama henkinen piina on ollut sitäkin suurempi. 

– Hän on hyvin tiennyt, mihin kaikkeen Madsen on pystynyt ja mitä kaikkea hän pystyy keksimään, Sørensen sanoo.

Hänen mukaansa psykologi on myös kokenut itsesyytöksiä tilanteessa toimimisesta. Sørensen painottaa, ettei panttivagiksi joutunut työntekijä voi syyttää itseään millään tavalla tapahtuneesta.

Hänen mukaansa vankilahenkilökunta reagoi uhkaavassa tilanteessa aivan kuten pitikin.

– Työntekijöiden pitikin olettaa, että Madsenilla olisi hallussaan oikea ase. Tällaisissa tilanteissa pitää ostaa lisäaikaa. Eli painat painiketta ja avaat portit samalla, kun otetaan yhteys viranomaisiin, joilla on toimivaltaa vankilaportin ulkopuolella.

Puolustusasianaja kommentoi

Ennen kiinnijäämistään Madsen ehti uhkailla pako-operaation ulkopuoliseksi henkilöksi oletettua pakettiauton kuljettajaa, jonka kyytiin hän hyppäsi vankilan edustalla. Vanki uhkasi kuskia aseella ja käski ajamaan pois.

Madsen saatiin tavoitettua alle kilometrin päässä vankilasta vain viisi minuuttia poliisin saamasta hälytyksestä. Operaatio oli kaikkineen ohi muutamassa tunnissa. 

Elinkautisvankia kuultiin tänään oikeudessa Kööpenhaminan Glostrupissa. Toimittaja Kim Wallin raa’asta paloittelumurhasta elinkautista istuva Madsen sai niskaansa lisää syytteitä.

Häntä syytetään muun muassa vankilapaon yrityksestä, panttivangin ottamisesta ja laittomista uhkauksista. Syyttäjän mukaan Madsenin on täytynyt saada pakoonsa apua yhdeltä tai useammalta toiselta vangilta. 

Madsenin puolustusasianaja kertoo Ekstra Bladetille, että Madsen toteutti pakoaikeensa, koska oli perin kyllästynyt vankilaolosuhteisiin ja muun muassa yhteydenpitorajoituksiin.

Pako tarkkaan vartioidusta  Herstedvesterin vankilasta on asettanut tanskalaisviranomaiset kovan paineen alle. Vankilassa selvitetään nyt, millä tavalla elinkautisvangin turvatoimet ovat pettäneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja