Katoamismysteeri, jonka loppuratkaisu järkytti koko maailmaa – pysyykö toimittajan paloittelumurhasta tuomittu Peter Madsen loppuelämänsä telkien takana?

2:05

Paloittelumurhaaja Peter Madsen vaatii elinkautisen vankeusrangaistuksensa alentamista tänään alkaneessa oikeuskäsittelyssä.

Tanskalainen keksijä Peter Madsen tuomittiin viime huhtikuussa elinkautiseen ruotsalaisen toimittaja Kim Wallin murhasta edellisenä kesänä. Tuomion mukaan tanskalaiskeksijä oli suunnitellut murhan etukäteen ja paloitellut sen jälkeen ruumiin todisteiden hävittämiseksi.

Madsenin saama rangaistus on tiukin mahdollinen. Jos se pysyy ennallaan, viettää hän loppuelämänsä telkien takana. Elinkautinen on Tanskassa erilainen kuin Suomessa, jossa vankilassa istutaan keskimäärin 14 vuotta. 

Voidaanko Madsenia pitää psykopaattina? Vankilapsykologi vastaa:

3:03

Oikeus pohtii ainoastaan rangaistuksen kestoa

Madsen vaatii, että elinkautinen muutetaan sellaiseksi, että sille määritellään tietty kesto. Puolustuksen lähtökohtana on, että yksi murha ei riitä lain tarkoittamaan elinkautiseen, vaan murhia pitäisi olla kaksi tai useampia.

Madsen on myöntänyt tappaneensa Kim Wallin, mutta sanoo, että kyseessä oli vahinko. Oikeudessa ei tänään käsitellä todisteita, eikä sitä, oliko Madsen syyllinen vai syytön. Oikeuden pohdittavana onkin ainoastaan, se oliko elinkautinen oikea rangaistus.

Käräjäoikeudessa Madsenin puolustus vaati 14 vuoden tuomiota. Ei kuitenkaan tiedetä, onko vaatimus nyt sama.

Tapauksessa on paljon outoja piirteitä. Katso video:

6:44

Wallin etsintöjä seurasi koko Eurooppa

Ruotsalainen toimittaja Kim Wall katosi elokuun toisella viikolla 2017. Katoamisesta alkoi mysteeri, jonka käänteitä seurattiin ympäri maailman.

Tanskalaiskeksijä Madsenin itse rakentamaa yksityistä sukellusvenettä alettiin kaipailla  perjantaina 11.8. sen jälkeen, kun se ei ollut palannut laituripaikalleen Kööpenhaminassa. 

Sukellusvenettä etsittiin kahden pelastushelikopterin ja kolmen aluksen voimin. Puoliltapäivin Tanskan puolustusvoimat ilmoitti, että se oli havainnut Nautilus -sukellusveneen Kögenlahdella. Madseniin saatiin yhteys radiolla, ja puolustusvoimat kertoi lopettavansa etsinnät.

Heti tämän jälkeen sukellusvene kuitenkin upposi erittäin nopeasti. Madsen pelastettiin vahingoittumattomana.

Madsenin ensimmäiset sanat poliisille tallentuivat videolle:

1:21

Madsenia alettiin pian epäillä katoamisesta

Madsenia alettiin nopeasti epäillä Wallin tappamisesta, vaikka keksijä vakuutti, että toimittaja oli poistunut sukellusveneestä uppoamista edeltävänä iltana.

Epäilyksiä herätti se, että sukellusveneelle juttukeikalle lähtenyt nainen ei ollut palannut kotiin, eikä hänestä ollut tehty mitään havaintoja.

Epäilyt lisääntyivät sen jälkeen, kun sukellusvene nostettiin merestä muutamaa päivää myöhemmin ja teknisissä tutkimuksissa selvisi, että se oli upotettu tahallaan.

Silvotun torson löytyminen vauhditti tutkimuksia

Kymmenen päivää katoamismysteerin alkamisen jälkeen pyöräilijä löysi pahoin silpoutuneen ruumiin rannasta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa.

Poliisin mukaan jäljellä oli pelkkä torso, jossa ei ollut päätä, käsiä tai jalkoja.

Aiemmin samana päivänä Madsen oli tunnustanut, että Wall oli kuollut hänen sukellusveneessään.

Poliisin mukaan Madsen oli myös kertonut "haudanneensa" Wallin mereen määrittelemättömään paikkaan Kögenlahdella.

Tapaus herätti maailmanlaajuista kiinnostusta:

1:27

Torso paljastui Walliksi

Seuraavana päivänä poliisi vahvisti, että silvotun ruumiin DNA vastasi Wallin DNA:ta. Poliisi kertoi myös, että kädettömään ja jalattomaan torsoon oli kiinnitetty metallipainoja sen pysymiseksi pohjassa. Torsossa oli myös vaurioita, jotka viittasivat siihen, että ruumis oli tyhjennetty ilmasta.

Tutkimukset jatkuivat ja Madsen pysyi kiinni otettuna. Vangitsemisoikeudenkäynnissä 5.9. Madsen myönsi hautarauhan rikkomisen.

Lokakuun alussa Tanskan poliisi löysi myös Wallin kadoksissa olleen pään. Sen lisäksi sukeltajat nostivat pintaan Wallin molemmat jalat ja vaatteita sekä veitsen. Hieman myöhemmin merestä löydettiin myös saha.

Madsen myönsi paloittelun

Lokakuun lopussa Madsen myönsi paloitelleensa Wallin ruumiin. Samassa yhteydessä hän vaihtoi myös tarinansa toimittajan kuolinsyystä.

Kun Madsen aiemmin oli kertonut Wallin kuolleen tapaturmaisesti sukellusveneen luukun lyötyä häntä päähän, tarjosi hän nyt Wallin kuolinsyyksi häkämyrkytystä.

Madsen sanoi itse olleensa veneen kannella kuoleman aikaan ja selvinneensä siksi henkissä.

Wallia oli pahoinpidelty ja viillelty

Oikeudenkäynnissä esitettiin kuitenkin näyttöä siitä, että Wallille oli tehty väkivaltaa hänen vielä eläessään. Oikeus myös totesi Madsenin sitoneen Wallin ja vahingoittaneen naista hänen ollessaan vielä hengissä.

Oikeuslääketieteellisten todisteiden mukaan Wallia oli pahoinpidelty ja viillelty. Se, miten ja missä hän lopulta menetti henkensä, ei oikeudenkäynnissä selvinnyt.

Todisteena raakoja tappamisvideoita

Käräjäoikeudessa katsottiin myös raakoja väkivaltavideoita, jotka olivat löytyneet Madsenin tietokoneelta.

Väkivaltaisissa videoissa tapettiin naisia, usein katkaisemalla heidän kaulansa. Videot olivat niin raakoja, että oikeuden tuomari joutui

Syyttäjä kävi läpi myös Madsenin nettihakuhistoriaa. Niistä löytyi hakuja muun muassa naisen kaulan katkaisusta.

Oikeudessa kuultiin myös todistajaa, joka kertoi, että Madsen oli puhunut jo kymmenen vuotta aiemmin siitä, miten ruumiista voisi helpoiten päästä eroon.

Madsen oli keskustelussa maininnut Kögenlahden meren, mistä Wallin ruumiinosat etsinnöissä löytyivät.

Toisen todistajan mukaan Madsen oli sanonut aiemmin, että hän haluaa tehdä täydellisen rikoksen.

Päätös Madsenin kohtalosta kuun puolivälissä

Huhtikuun 25. päivä Madsen tuomittiin elinkautiseen Kim Wallin murhasta ja ruumiin paloittelusta.

Uusi käänne tapahtui 7. toukokuuta, Madsen ei enää kiistänyt tappoa, mutta ilmoitti vaativansa rangaistuksen lyhentämistä. Päätöstä siitä, miten Madsenin tuomion käy, odotetaan 14. syyskuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja