Sukellusvenemurhan uhrin vanhemmat astuivat julkisuuteen – Kim Wallin äiti: Kaikista maailman paikoista vaara olikin kotona

5:30

Ruotsalaislehti Expressen on haastatellut Tanskan sukellusvenemurhassa uhriksi joutuneen toimittaja Kim Wallin vanhempia New Yorkissa. Nämä kertovat, että heidän tyttärensä kuoli kaikista maailman vaihtoehdoista heidän turvallisimpana pitämässään paikassa.

Voit katsoa vanhempien haastattelun yltä. Haastattelu on ruotsiksi.

– Tunteet ovat tietysti ristiriitaiset, mutta olemme päättäneet juhlistaa häntä jakamalla ensimmäisen stipendin hänen nimissään. Se on tapamme keskittyä hänen elämäänsä, pitää hänen nimensä elossa ja jatkaa hänen työtään. Se on meille erittäin tärkeää, kertoi Kim Wallin äiti Ingrid Wall.Wallit keräsivät tyttärensä kunniaksi muistorahaston, jolla rahoitetaan nuorten naistoimittajien kunnianhimoisia töitä. Ensimmäinen palkinto jaettiin eilen päivänä, jona Kim Wall olisi täyttänyt 31 vuotta.

Muistorahastoon oli saatu lahjoituksin kerättyä yli 200 000 dollaria, mitä Wallin vanhemmat pitivät mahtavana. Osaa keräykseen oli ottanut 2300 ihmistä ympäri maailman, erikokoisin summin. He kiittivät erityisesti lahjoitusten yhteydessä saamiaan viestejä.

Murhasta epäilty Peter Madsen oli hänet tavanneen toimittajan mukaan hyvin asialleen omistautunut ja kiivasluontoinen henkilö. Hän kertoo, ettei itse olisi lähtenyt tämän sukellusveneellä merelle.

3:04

Halusi työskennellä ihmisten parissa

Ingrid Wallin mukaan Kim pyrki toimittajana ulos toimituksesta, ihmisten luokse. Hän pyrki tekemään haastattelut kasvokkain haastateltavien omassa ympäristössä, kuunnellen heitä tarkkaan.

Toimintatapansa ansiosta Wall myös löysi kiinnostavia ja poikkeuksellisia tarinoita. Hänen äitinsä kuvailee häntä jääräpäiseksi, joka teki jutun loppuun millä hinnalla hyvänsä. Tärkeän tarinan vuoksi hän oli myös valmis uhrauksiin ja raskaaseen työntekoon.

– Olemme olleet huolissamme hänestä usein. Hän ajoi moottoripyörällä Burman läpi. Hän lensi yksin Kiinaan matkustaen Tiibetissä, mikä ei ole toimittajille sallittua. Hän oli Pohjois-Koreassa. Hän oli kaikkialla, Ingrid Wall kertoo.

Alo Jüriloo kertoo psykopaateissa olevan kyse muun muassa itsekeskeisestä tunnekylmyydestä. Psykopatia arvioidaan kuitenkin tarkan arvioinnin perusteella. Psykopatian leimaa ei voi kenellekään antaa hänen mukaansa ilman tällaista arvioita, vaikka tapaus hyvin poikkeuksellinen onkin. 

3:03

Pahin tapahtuikin kotona

Kim Wall piti perheensä matkoillaan jatkuvasti ajantasalla. He puhuivat Skypessä tai viestivät Messengerillä. Kim Wall löysi kuulemma aina tavan viestiä, vähintään lähettäen hauskan kuvan matkalta. Merkin siitä, että hän on elossa. Viestittely oli vähintään viikottaista.

Viestittelystä huolimatta huoli lapsesta väritti Wallien elämää jatkuvasti, mutta lopulta pahin tapahtui sillä, missä sitä vähiten osasi odottaa.

– Vanhemmat ovat aina huolissaan lapsistaan, olivatpa he kuinka isoja tahansa. Mutta meillä ei ollut tunnetta, että mitään voisi tapahtua Kööpenhaminassa. Kööpenhamina on kotona. Kööpenhamina ei ole vaarallinen, Ingrid Wall jatkoi.

– Se on rauhallinen ja turvallinen paikka kotona, eikä siellä tapahdu mitään. Mutta sitten tapahtuikin. 

Rikosoikeuden professori kertoo pitävänsä tapausta hyvin omituisena.

6:44

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja