Mainos

Uutta tietoa ruotsalaistoimittajan surmasta: Keksijä pyysi Kim Wallin luokseen kesken juhlien – toimittaja uskoi vielä palaavansa ystäviensä luokse

Tanskassa lähetetään torstaina televisiodokumentti surmatun ruotsalalaisen toimittajan Kim Wallin viimeisen illan tapahtumista. Tulevan ohjelman sisällöstä on julkaistu juttu tanskalaisen TV2-kanavan verkkosivuilla.

Sukellusvenemiehenä tunnettua tanskalaiskeksijää Peter Madsenia syytetään Kim Wallin tahallisesta tappamisesta ja tämän ruumiin silpomisesta ja hävittämisestä mereen.

Toimittaja meni elokuun 10. päivä haastattelemaan keksijää tämän sukellusveneelle Kööpenhaminassa. Kaksikko vei Nautilus-aluksen vesille ja tältä matkalta ruotsalainen toimittaja ei koskaan palannut.

Pari oli muuttamassa Kiinaan

Dokumentissa kerrotaan, että Kim Wallin oli tarkoitus muuttaa Kiinaan yhdessä tanskalaisen miesystävänsä kanssa. Miesystävällä oli paikka pekingiläisessä yliopistossa. Wall puolestaan aikoi elättää itseään Freelance-toimittajana. Muuton oli tarkoitus tapahtua vain muutama päivä sen jälkeen, kun Wall katosi.

Tanskan TV2 kertoo, ettei surman järkyttämä miesystävä halunnut antaa suoraa haastattelua dokumentille. Miesystävä on kuitenkin kertonut dokumentin tekijöille yksityiskohtia kohtalokkaasta illasta.

Dokumentin mukaan tapahtumaketju sai alkunsa jäähyväisjuhlista, jotka pariskunta järjesti lähestyvän muuttonsa vuoksi. Paikalle oli kutsuttu kymmenkunta ystävää. 

Juhlien alkupuolella juhliin täysin liittymätön Madsen lähetti yllättäen viestin Kim Wallille ja ehdotti tapaamista. Wall oli viestitellyt Madsenin kanssa aiemmin keväällä haastattelun järjestämisetä, mutta yhteydenpito oli sittemmin katkennut.

Madsen ehdotti toimittajalle tapaamista jo samana iltana.  Dokumentissa kerrotaan, että keskusteltuaan asiasta miesystävänsä kanssa, Wall suostui ja meni tapaamaan Madenia tämän pajalle. Verstaalta toimittaja ja Madsen nousivat sukellusveneeseen ja lähtivät vesille.

Dokumentissa kerrotaan, että Wall oli pyytänyt myös miesystäväänsä mukaan sukellusveneelle, mutta tämä oli päättänyt jäädä juhliin, jotta vieraat eivät olisi jääneet yksin. Olihan kyseessä jäähyväisjuhla ennen innolla odotettua muuttoa Kiinaan.

Haastattelun karmea päätös

Kim Wall uskoi, että haastattelu sukellusveneellä veisi vain parisen tuntia, minkä jälkeen hänen oli tarkoitus palata juhliin viettämään iltaa ystäviensä kanssa.

Miesystävän mukaan Wall lähetti sukellusveneeltä useita innostuneita viestejä, joista ei voinut lainkaan päätellä, että haastattelu saisi myöhemmin illasta raa’an lopun. Illan mittaan viestien tulo lakkasi ja poikaystävä alkoi huolestua. Yöllä hän ilmoitti Wallin katoamisesta viranomaisille ja laivastolle. 

Kim Wallin silvottu ruumis löydettiin lopulta syksyllä merestä. Peter Madsen on myöntänyt, että Kim Wall kuoli sukellusveneessä, mutta on kiistänyt olleensa osallinen kuolemaan. 

Ensimmäisissä kertomuksissaan Madsen väitti jättäneensä ruotsalaistoimittajan maihin myöhään illalla Kööpenhaminassa. Tämän jälkeen hän kertoi lähteneensä ajelulle vielä itsekseen, kunnes "menetti" sukellusveneensä perjantaiaamuna teknisen ongelman takia. Madsen on myöhemmin muuttanut kertomustaan useaan kertaan.

Harkittu julma teko

Kööpenhaminan poliisi kertoi hiljattain, että todistusaineistojen mukaan Madsen suunnitteli tekoaan tarkkaan etukäteen. Poliisin mukaan Madsen tappoi Kim Wallin joko kuristamalla tai viiltämällä hänen kaulansa auki.

Syyttäjän mukaan Madsenilla oli sukellusveneessä mukana nippusiteitä, saha, veitsi ja ruuvimeisseli. Syyttäjä vaati Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta.

Tapaukseen liittyy myös seksuaalirikoksia. Kööpenhaminan poliisi sanoo, että seksuaalirikokseen ei sisälly yhdyntää mutta että kyseinen rikos on tehty erityisen vaarallisella tavalla.

– Hän oli sielunkumppanini ja odotin todella kovasti, että hän olisi saapunut Pekingiin. Olimme suunnitelleet paljon journalistisia projekteja ja aioimme valloittaa maailman yhdessä. En vieläkään täysin käsitä, että hän on poissa, kertoo Wallin sureva ystävä Matjaz Tancic dokumentissa.

Suomessa dokumentista ja sen sisällöstä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

0:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.