Oikeus antaa sukellusvene-Madsenille tuomion – MTV kokosi aikajanan poikkeuksellisesta rikoksesta, joka on kuin karmeimmasta dekkarista

1:01:32

Maailman katseet kääntyvät tänään Tanskaan, jossa odotetaan oikeuden päätöstä sukellusvene-Madsenina tunnetun Peter Madsenin tapauksessa. Oikeudenkäynti Kööpenhaminassa on kestänyt jo seitsemän viikkoa, ja käsittelypäiviä on ollut yhteensä 12. Tapaus on kiinnostanut ihmisiä laajalti ympäri maailman. 

Yllä olevalla videolla MTV Uutisten rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä ruotivat tapausta MTV Uutisten netin erikoislähetyksessä.

Madsen on kiistänyt murhanneensa ruotsalaistoimittaja Kim Wallin, ja hän on pitäytynyt selityksessä, että Wall kuoli häkämyrkytykseen sukellusveneessä.

Oikeudenkäynnin aikana kuullut kymmenet todistajat, lääkärit ja asiantuntijat ovat kuitenkin tyrmänneet Madsenin väitteet ja todenneet ne epätodennäköisiksi.

MTV kokosi tapauksen dramaattiset, järkyttävät ja yllättävät käänteet aikajanaksi.

Elokuu 2017

Elokuun 11. päivä tuli tieto, joka ei juurikaan poikennut päivän muusta uutisvirrasta. Tanskalainen uutistoimisto Ritzau kertoi yksityisen sukellusveneen kadonneen Tanskan vesillä.

Poikkeavan uutisesta teki se, ettei sen kahdesta matkustajasta, UC3 Nautilus -sukellusveneen kehittäjästä, keksijä Peter Madsenista eikä mukaan lähteneestä toimittajasta ollut saatu tietoja. 

Sukellusvenettä etsittiin laajasti, kunnes samana päivänä myöhemmin tuli tieto, että Tanskan puolustusvoimat oli havainnut sukellusveneen Kögenlahdella. Madseniin saatiin yhteys radiolla, ja puolustusvoimat kertoi lopettavansa etsinnät.

Madsen saatiin pelastettua vahingoittumattomana, ilmeisesti yksityisveneeseen. Hän sanoi televisiohaastattelussa, että toimittaja jäi jo torstai-iltana Kööpenhaminan satamaan, ja hän oli sukellusveneessä yksin.

1:21

Tapahtumiin tuli vielä samana iltana uusi käänne: Uutistoimisto Ritzau kertoi, että Peter Madsenia epäillään ruotsalaisen naistoimittajan taposta. Poliisi otti kiinni Madsenin, joka kuitenkin kiisti syytökset.

Madsenin sukellusvene saatiin pian paikannettua ja nostettua, ja viranomaiset aloittivat tutkimukset.

Poliisi totesi, ettei sukellusveneen sisällä ole ketään, mutta sitä pidettiin kuitenkin edelleen mahdollisena rikospaikkana.

21. elokuuta poliisi tiedotti tehneensä ruumislöydön merestä Juutinraumalla. Pian vahvistettiin, että kyseessä oli toimittaja Kim Wall – tai oikeammin osia hänestä. 

Naisen silvottu ruumis löytyi Kögenlahden rantavedestä läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Seuraavina päivinä tapahtumat alkoivat täsmentyä.

Syyskuu 2017

Tanskalaiskeksijää kuultiin oikeudessa ensimmäistä kertaa 5. syyskuuta. Syyttäjät suunnittelivat vaativansa oikeudelta Madsenin vangitsemisen jatkamista epäiltynä 30-vuotiaan ruotsalaistoimittajan Kim Wallin murhasta.

2:33

Madsen oli kuulusteluissa kiistänyt murha- ja tappoepäilyt sekä hautarauhan rikkomisen.

Syyskuussa media julkaisi useita haastatteluita, joissa sekä epäillyn että uhrin läheiset kertoivat näkemyksiään henkilöistä ja tapahtumien kulusta. 

Lokakuu 2017

Oikeudenkäynnin edetessä Madsenin taustasta ja mieltymyksistä nousi esille useita häiritseviä seikkoja. Oikeudenkäynnissä nousi esiin muun muassa se, että Madsenin tietokoneelta löytyi linkkejä naisiin kohdistuviin väkivaltavideoihin.

Tietokoneella olevilla videoilla muun muassa kidutettiin ja tapettiin naisia. 

Syyttäjän mukaan Madsenista oli löydetty lisäksi Wallin DNA:ta muun muassa miehen kaulasta.

Lisäksi Wallin ruumiinosia löytyi lisää. Poliisi kertoi löytäneensä Wallin kadoksissa olleen pään sekä Wallin molemmat jalat. Merestä on nostettu myös Wallin vaatteita ja veitsi.

Lisäksi merestä löytyi saha, jolla Madsenin epäiltiin paloitelleen Wallin. 

Loppukuusta Madsen lopulta myönsi paloitelleensa Wallin ruumiin. Hän kuitenkin kiisti yhä tappaneensa Wallin. Hän tarjosi Wallin kuolinsyyksi häkämyrkytystä.

1:33

Marras-joulukuu 2017

Marraskuussa poliisi teki lisää löytöjä, jotka liittyivät Wallin kuolemaan. 

Joulukuussa Madsen lähetti kirjeen sellistään kirjailija Thomas Djursingille. Djursing on yksi harvoista, joihin Madsen on ottanut yhteyttä vankila-aikanaan.

Djursing sanoo Extra Bladetin haastattelussa, että pitkä käsinkirjoitettu kirje oli osoitettu elämäkerran kirjoittajalle. Djursingin mukaan Peter Madsen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Kirjailija kuitenkin sanoo haastattelussa, että keksijästä on paljastunut uusia, pimeitä puolia.

Keksijä on kirjailijan mukaan kertonut kirjeessä avoimesti oloistaan vankilassa, mutta hän ei halua ajatuksiaan julkisuuteen.

3:03

Tammikuu 2018

Tammikuun 16. päivänä Madsen sai syytteen toimittaja Wallin tappamisesta. Madsen sai syytteen muun muassa tahallisesta taposta, joka vastaisi Suomessa murhaa.

Kööpenhaminan poliisi kertoi tiedotteessa, että todistusaineistojen mukaan Madsen suunnitteli tekoaan tarkkaan etukäteen. Poliisin mukaan Madsen tappoi ruotsalaistoimittaja Kim Wallin joko kuristamalla tai viiltämällä hänen kaulansa auki.

Lisäksi poliisin mukaan Madsen silpoi ruumiin ja hävitti sen mereen. Madsenia syytettiin myös meriturvallisuuden vaarantamisesta, sillä Wallin torso löytyi syksyllä merestä. Tapaukseen liittyi myös seksuaalirikoksia. 

Syyttäjä vaati Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta.  

1:27

Teon suunnitelmallisuudesta saatiin lisätietoja tammikuun 23. päivä, kun erikoissyyttäjä Jakob Buch-Jepsen kertoi, että Madsenilla oli sukellusveneessä mukana nippusiteitä, saha, veitsi ja ruuvimeisseli. 

Lisäksi Wallin ystävä May Jeong kirjoitti helmikuussa Wiredin sivuilla, että Peter Madsen oli etukäteen lähettänyt rakastajattarelleen tekstiviestin, jossa hän kertoi, miten hän aikoo tehdä murhan sukellusveneessä.

Maaliskuu 2018

MTV Uutiset oli paikalla seuraamassa oikeuden tapahtumia hetki hetkeltä. Toimittaja Tiia Palmén raportoi paikan päältä muun muassa Madsenin omista lausunnoista. Madsen muun muassa kertoi syyn sille, miksi hänen tarinansa on muuttunut matkan varrella. 

2:07

Myöhemmin oikeudessa muun muassa puitiin karmivia seksiviestejä ja rajuja seksileikkejä harjoittelijan kanssa sekä näytettiin kuvia paloitellusta ruumiista.

1:27

Tapaus kiinnosti mediaa ympäri maailman. Monet paikalla olleet toimittajat kertoivat seuraavansa oikeudenkäyntiä sen poikkeuksellisuuden takia.

3:04

Paikalla oli myös toimittajia, jotka olivat itse tavanneet Madsenin juttukeikkojensa yhteydessä. 

Lisäksi oikeudenkäynnin aikana kuultiin muun muassa Wallin vanhempien sekä poikaystävän näkemyksiä. Ruotsalaislehti Expressenin New Yorkissa haastattelemat vanhemmat kertovat, että heidän tyttärensä kuoli kaikista maailman vaihtoehdoista heidän turvallisimpana pitämässään paikassa.

Myös Madsen sai oikeudessa tukea, kun oikeudenkäynnin viidentenä päivänä yhtenä todistajana kuultiin Madsenin rakastajaa Deirdre Kingiä.

Todistelunsa päätteeksi King osoitti oikeudessa tukea Madsenille muodostamalla käsillään sydämen muotoisen merkin ja näyttämällä sydäntä Madsenia kohti. Aftonbladetin mukaan King myös lähetti Madsenille lentosuukkoja salista poistuessaan. 

Oikeudessa King kuvaili Madsenia empaattiseksi ja kiltiksi ihmiseksi.

Huhtikuu 2018:

Alkukuusta syyttäjä kertoi, että Madsenin kynsien alta löytyi Kim Wallin DNA:ta ja Kim Wallin verta löydettiin useasta huoneesta sukellusveneen sisältä.

Madsenilla oli myös ylimääräinen haalari sukellusveneessä, joka oli Kim Wallin veren peitossa.

Murhaoikeudenkäynnissä käytiin läpi myös Madsenin mielentilatutkimusta. Tutkimuksen mukaan Madsen ei osoittanut ahdistuneisuutta puhuessaan Kim Wallin kuolemasta. Hän puhui ruumiin haavoista loogisesti ja etäisen oloisesti.

Madsenin kerrotaan kuitenkin muuttuneen tunteellisiksi puhuessaan taiteesta, historiallisista henkilöistä tai entisestä vaimostaan. Hänen mainitaan hymyilleen usein vastatessaan mielentilatutkijoiden kysymyksiin. Hän hymyili muun muassa puhuessaan entisistä rakastajistaan.

Aftonbladet kertoo, että Madsen puhui mielentilatutkimuksessa myös lapsuudestaan ja siitä, kuinka hänen isänsä oli tiukka kasvattaja.

Psykologien mukaan hän kertoi tutkimuksessa myös lapsuusajan fantasiastaan. Hän fantasioi tulevansa naisen kidnappaamaksi ja hyväksikäytetyksi pornografisessa elokuvassa.

Tuomiota tapauksessa odotetaan 25. huhtikuuta. 

1:01:32

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan ongelmallista on se, ettei Wallin kuolinsyytä ole vahvistettu.

Madsen ei voi päästä kokonaan vapaalle jalalle, vaikka häntä ei todettaisi syylliseksi murhaan. Tanskalaisasianajaja Mette Grith Stagen mukaan Madsenin myöntämästä ruumiin paloittelusta ja ruumiinosien hävittämisestä tulee todennäköisesti ainakin 1–2 vuoden vankeustuomio.

Jos Madsenin katsotaan syyllistyneen murhaan, tuomio riippuu käräjäoikeuden päätöksestä. Se voi olla syyttäjän vaatima elinkautinen tai sulkeminen mielisairaalaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja