Uutta tietoa dramaattisesta vankilapaosta – syyttäjä: murhaaja Peter Madsen sai vankilapakoonsa apua toiselta vangilta

4:04
Peter Madsen otti panttivangin ja yritti paeta vankilasta – tämä kaikki tapauksesta tiedetään.

Herstedvesterin vankilasta eilen aamupäivällä paennutta sukellusvenemurhaaja Peter Madsen on tänään kuultu oikeuden edessä. Tanskalaismedian mukaan elinkautisvanki saapui oikeuteen väsyneen ja rähjäisen näköisenä eilinen vaatekerta yllään.

Istunto alkoi kello kymmeneltä paikallista aikaa Kööpenhaminassa Glostrupin tuomioistuimessa. Madsenia syytetään vankilapaon yrityksestä, panttivangin ottamisesta ja laittomien uhkausten esittämisestä. 

Syytteiden mukaan hän uhkasi ainakin kolmea vankilan työntekijää, jotta vankilan sisäänkäyntiportti avattiin hänelle.

Syyttäjän mukaan Madsen on saanut pakoonsa apua yhdeltä tai useammalta muulta vangilta, mutta toistaiseksi mahdollisten apureiden henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Kun Madsen pääsi porteista ulos, hän pysäytti vankilan edustalla ajaneen valkoisen pakettiauton ja nousi sen kyytiin. Hän uhkasi kuljettajaa aseella ja käski ajamaan eteenpäin. 

Kielimuurin vuoksi kuljettajaa ei ole vielä kuultu, tanskalaismediat kertovat. Poliisi ei usko, että kuljettaja olisi liittynyt pakosuunnitelmaan jollakin tavoin ennalta.

Pommivyön ja aseen näköisten esineiden on arvioitu olevan Madsenin itse kyhäämiä vankilan työpajassa. 

Madsen on myöntänyt syytteet oikeusistunnossa.

Vankilaolot tiukentuvat

Tanskalaismedia BT:n mukaan Madsen saapui oikeuteen rähjäisen ja väsyneen näköisenä, yllään samat vaatteet kuin eilisissä kiinniottokuvissa. Istunnon aikana hänen on kuvailtu käyttäytyneen rauhallisesti.

BT:n haastattelema tunnettu tanskalaisasianajaja Mette Grith Stage arvioi, että Madsen tullaan todennäköisesti siirtämään toiseen vankilaan. Madsenin rangaistukseen pako ei välttämättä tuo konkreettisesti pidennystä, koska hänet on jo tuomittu elinkautiseen.

– Vankilaolosuhteet tiukentuvat, ja jotenkin teko vaikuttaa myös hänen mahdollisuuksiinsa vapautua koeajalle joskus tulevaisuudessa, Stage arvioi.

Vankilalle sataa kritiikkiä

Herstedvesterin vankilalle on satanut paon jälkeen raskasta kritiikkiä. Vankilaa ympäröi korkea muuri ja piikkilanka-aita. Ainoa sisäänkäynti on tarkkaan vartioitu portti. Asianajaja Stage ei muista, että kukaan olisi päässyt pakenemaan vankilasta aiemmin.

Madsen otti eilen aamupäivällä vankilan naispuolisen työntekijän panttivangiksi ja uhkasi tappaa hänet, ellei porttia aukaista. Murhaaja pääsi pakenemaan, mutta poliisi sai hänet kiinni muutamaa tuntia myöhemmin alle kilometrin päästä vankilasta.

Tanskalaisviranomaiset selvittävät nyt, miten Madsen sai uhkausvälineet, pistoolin ja pommivyön näköiset esineet, haltuunsa ja millaisia puutteita elinkautisvangin turvajärjestelyissä on ollut. 

Keksijänä ja tiedemiehenä tunnettu Madsen murhasi ruotsalaistoimittaja Kim Wallin raa’asti, kun toimittaja oli juttukeikalla Madsenin rakentamassa sukellusveneessä. Henkirikos tapahtui 9. elokuuta 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja