Näin siemensyöksy tekee hyvää miehen terveydelle

Näin mystinen eturauhanen löytyy 2:10
KATSO MYÖS VIDEO: Seksuaalikasvattaja Joonas Pesosen kertoo, miten miehisen nautinnon lähteen, eturauhasen, voi löytää.

Useiden tutkimusten mukaan ejakulaatio näyttäisi vähentävän eturauhassyövän riskiä. Lisäksi siemensyöksy edistää peniksellisten terveyttä myös monin muin tavoin.

Jälleen on löytynyt lisää todisteita siitä, että siemensyöksy eli ejakulaatio on hyväksi miehen terveydelle.

Biokemian luennoitsija Daniel Kelly Sheffieldin yliopistosta kertoo The Conversation -lehdessä, että ejakulaatio voi vähentää eturauhassyövän riskiä.

Useat penikselliset tuntevat eturauhasen lähinnä syöpäkeskusteluista, mutta sillä on merkittävä osa seksuaalisen nautinnon tuottajana

Lisäksi eturauhanen erittää nestettä siemennesteen sekaan ja auttaa työntämään siemennesteen virtsaputken läpi orgasmin aikana, kertoo New York Post.

Kelly nostaa esille tuoreen tieteellisen katsauksen, jonka mukaan viimeisten 33 vuoden aikana tehdyistä 11 tutkimuksesta seitsemän havaitsi, että miehillä, jotka saivat usein ejakulaatioita, oli pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. 

Vähemmän toksiineja?

Vaikka tarkkaa mekanismia siemensyöksyjen eturauhassyövän riskiä laskevista vaikutuksista ei ole, arvelevat asiantuntijat, että ne liittyvät jollain tapaa siihen, että usein ejakuloivilla miehillä on siemennesteessään muita vähemmän toksiineja ja kidemäisiä rakenteita. 

Toksiinit ja kidemäiset rakenteet voisivat olla eturauhassyövän aiheuttajia, sillä ne voivat kertyä rauhaseen ja aiheuttaa kasvaimia, kertovat The Conversation ja New York Post.

Tehostunut immuunipuolustus?

Toinen teoria säännöllisten ja tarpeeksi usein toistuvien siemensyöksyjen syöpäriskiä pienentävästä vaikutuksesta on se, että siemensyöksyt voisivat muuttaa eturauhasen immuunivastetta ja siten vähentää tulehduksia, jotka ovat tunnettu syövän riskitekijä. 

Voi myös olla mahdollista, että siemensyöksyt auttavat lisäämään eturauhasen immuunipuolustusta kasvainsoluja vastaan.

Daniel Kelly kertoo, että itsetyydytys helpottaa elimistön jännitystä, mikä rauhoittaa hermostoa ja estää mahdollisesti tiettyjä eturauhassoluja jakautumasta liian nopeasti, mikä taas lisäisi niiden todennäköisyyttä kasvaa syöpäsoluiksi. 

4 tai jopa 28 siemensyöksyä kuukaudessa?

Mutta kuinka monta siemensyöksyä viikossa tai kuukaudessa peniksellisen pitäisi saada ehkäistäkseen eturauhassyöpää?

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan miehillä, jotka ejakuloivat 21 kertaa tai useammin kuukaudessa, oli 31 prosenttia pienempi riski sairastua eturauhassyöpään verrattuna miehiin, jotka kertoivat saaneensa 4–7 siemensyöksyä kuukausittain elämänsä aikana.

Nämä ovat miehen erogeeniset alueet. Juttu jatkuu videon alla.

Nämä ovat miehen erogeeniset alueet: muutakin kuin penis 0:43
Seksuaalineuvoja Joonas Pesonen kertoo, mistä peniksellisen erogeeniset alueet löytyvät.

Australialaistutkimuksen mukaan eturauhassyöpää diagnosoidaan peräti 36 prosenttia vähemmän niillä miehillä, jotka olivat saaneet siemensyöksyn keskimäärin 5–7 kertaa viikoittain (eli noin 20–28 kuukaudessa) verrattuna miehiin, jotka saivat siemensyöksyn harvemmin kuin 2–3 kertaa viikoittain (eli noin 8–12 kuukaudessa). 

Australialaistutkimukseen osallistuneet miehet olivat alle 70-vuotiaita.

Kelly kuitenkin huomauttaa, että muissa tutkimuksissa syövältä suojaavia vaikutuksia olisi havaittu jo silloin, kun mies sai yli 4 siemensyöksyä kuukausittain. 

Testosteronillakin on roolinsa

Testosteroni on miesten pääasiallisin sukuhormoni, jota kivekset tuottavat.

Testosteroni lisää seksihaluja, joten miehillä, joilla sukuhormonitasot ovat alhaiset, voi myös halukkuus seksiin olla vähäisempää. Jos halukkuutta seksiin ei ole, ei siemensyöksyjäkään välttämättä tapahdu usein.

Kun vielä aiemmin lääkärit uskoivat, että korkea testosteronitaso lisää eturauhassyövän riskiä, uskotaan nykytiedon valossa, että asia on päinvastoin: alhainen testosteronitaso nostaa syöpäriskiä.

Kelly kertoo, että testosteroni voi näin ollen vaikuttaa miehen eturauhassyöpäriskiin kahden väylän kautta: pitoisuuksien ja seksuaalisen halukkuuden kautta, joka todennäköisesti johtaa useampiin ejakulaatioihin.

Eräässä tutkimuksessa muun muassa havaittiin, että miehillä, jotka ejakuloivat usein, oli korkeampi testosteronitaso sekä pienempi riski sairastua eturauhassyöpään,.

Siemensyöksyillä useita muitakin terveysvaikutuksia

Kelly kertoo, että aktiivinen seksuaalisuus ja siemensyöksyt edistävät peniksellisten sydän- ja aivoterveyttä sekä parantavat immuunijärjestelmää, unenlaatua ja mielialaa.

Toistuvat siemensyöksyt tekevät hyvää ja niiden pitäisi olla osa miehen terveellisiä elämäntapoja, vaikka niiden yhteydestä eturauhassyövän riskiin tarvitaan vielä paljon lisätutkimusta.

Lue myös:

    Uusimmat