Näin monta erilaista orgasmia nainen voi saada – oletko edes kuullut kaikista?

Onko emätinorgasmi parempi kuin klitorisorgasmi? 0:53
Emätinorgasmi on parempi kuin klitorisorgasmi, on yleinen myytti. Murtaako vai vahvistaako gynekologi Kia Lampi sen? Katso video.

Naisista suurin osa tarvitsee klitoriksen stimulaatiota, jotta pystyy saamaan orgasmin ja useille juuri klitorisorgasmi lienee se tutuin tapa. Orgasmi on kuitenkin mahdollista saada myös muilla tavoin ja tutkimusten mukaan vulvallinen voi saada useita erilaisia orgasmeja.

Moni nainen tai vulvallinen ja kenties peniksellinenkin tietää jo, että klitorista stimuloimalla, vulvallinen voi saada orgasmin.

Harva kuitenkaan tietää, että nautinnon "nappuloita" löytyy myös kehon muista osista ja toisinaan orgasmiin ei vaadita stimulaatiota lainkaan.

Seksologi ja lantionpohjanfysioterapeutti Maria Nemlanderin laskujen mukaan vulvallinen voi saada jopa 14 erilaista orgasmia. 

Jotta laskuissa pysyminen olisi helpompaa, tekee Nemlander orgasmeista listauksen:

 • klitorisorgasmi

 • nänniorgasmi

 • erogeenisen alueen, kuten kaulan, alaselän tai selän orgasmi

 • anusorgasmi

 • g-alueorgasmi, tunnetaan myös nimellä emätinorgasmi

 • kohdunkaulan orgasmi

 • klitoriksen nypykän ja virtsaputken suun välisen alueen orgasmi

 • kohdunkaulan ympäröivän alueen orgasmi

 • vaginan alatakaseinämän orgasmi

 • uniorgasmi, tunnetaan myös nimellä märät unet

 • fantasiaorgasmi

 • urheiluorgasmi

 • yhdistelmäorgasmi

 • aistiorgasmi, kun ihminen tuntee kipua, kuumaa tai kylmää ihollaan

– Yhdistelmäorgasmilla tarkoitetaan orgasmia, joka tapahtuu, kun esimerkiksi puhalletaan korvaan, nipistetään nänniä ja stimuloidaan klitorista eli stimuloidaan monta aluetta samaan aikaan, Nemlander avaa käsitettä.

Lantionpohjanlihasten supistaminen saa aikaan uheiluorgasmin

Coregasm eli urheiluorgasmi voi yllättää lajissa, jossa etenkin keskivartalon lihakset ovat käytössä, kertoo Nemlander.

– Sellainen liikunta, joka on intensiivistä ja rytmikästä ja jossa vatsalihakset ovat käytössä, saa yleensä urheiluorgasmin aikaan. Myös lajit, joissa käytetään paljon sisäreisiä ja rytmikästä hengittämistä apuna, kuten pilates, voivat saada orgasmin aikaan.

Nemlanderin mukaan urheiluorgasmin voi saada missä tahansa lajissa, jossa lantionpohjanlihakset supistelevat.

– Leuanvedot tai pilates ovat mahdollisia lajeja esimerkiksi.

Uni- ja fantasiorgasmi eivät vaadi kosketusta tapahtuakseen

Uniorgasmissa on kyseessä sama ilmiö kuin peniksellisten märissä unissa. Samoin kuin peniksellinen voi saada ejakulaation nukkuessaan, voi vulvallinenkin saada orgasmin unen aikana.

Fantasiaorgasmi perustuu ainoastaan mielikuviin, mutta ero uniorgasmiin on se, että se on aktiivisen ajattelun tulosta.

Eri hermoradat, samat aivoalueet

MTV:n Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa vulvamyyttejä murtanut gynekologi ja synnytyslääkäri Kia Lampi kertoo, että erilaisissa orgasmeissa aktivoituvat eri hermoradat, minkä vuoksi ne myös tuntuvat keskenään hieman erilaisilta.

Aivoissa orgasmi on tapahtumana luultavasti kuitenkin hyvin samanlainen riippumatta siitä, miltä alueelta tai millä tavalla se on saanut alkunsa.

– Jotta orgasmi voi tulla, pitää aivoissa sekä aktivoitua että mennä pois päältä eri alueita, Nemlander kertoo.

Tiesitkö? Klitoris on peniksen "serkku". Juttu jatkuu videon alla.

Klitoris onkin peniksen "serkku"! 1:05
Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa tutustutaan vulvaan ja murretaan siihen liittyviä myyttejä gyvekologi Kia Lammen kanssa.

Myös tässä yllättävässä tilanteessa voi saada orgasmin

Koska vulva ja vagina ovat täynnä eri erogeenisia alueita, voi alatiesynnytyksen aikana myös kokea orgasmin, kun vauvan pää ja keho koskee kyseisiin erogeenisiin alueisiin.

– Alatiesynnytyksessä lapsi menee kohdun suun läpi, klitoriksen vierestä, koskee g-aluetta ja painaa päällään emättimen takaseinämän suuntaan, jotka ovat kaikki erogeenisiä alueita, Nemlander kertoo.

– Orgasmi on yksi hyvä tapa lievittää kipua synnytyksen aikana, vaikka se tuntuukin mahdottomalta idealta, mutta orgasmilla on kivun lievittäviä vaikutuksia.

Orgasmin hyödyt

Koska orgasmilla on kipua lievittävä vaikutus, voi siitä saada apua esimerkiksi kuukautiskipuihin.

Orgasmin ja jo sitä edeltävän nautinnon aikana vapautuu oksitosiini- ja endorfiinihormonia, joilla on kipua lievittävä vaikutus.

Oksitosiinilla on myös stressiä laskeva vaikutus.

– Orgasmit ovat täydellinen esimerkki tilanteesta, jossa pystyy olemaan kehossaan täydellisesti läsnä, Nemlander sanoo.

Myös nukahtaminen voi olla helpompaa ja unenlaatu parempaa orgasmin jälkeen, sillä sen aikana vapautuu varsin rentouttava homonicocktail: oksitosiinia, endorfiinia, dopamiinia ja prolaktiinia.

– Orgasmit voivat myös parantaa kehosuhdetta ja lisätä tunnetta hyvästä yhteydestä aivojen ja kehon välillä.

– Orgasmin saaminen tuntuu monelle siltä, että keho on pystyväinen, kun se voi saada orgasmin. Samalla tavalla kuin moni kokee epäonnistuneensa, kun orgasmia ei saavuta. Nautintoa kannattaa ja pystyy harjoittelemaan, Nemlander kertoo.

Älä luule, tiedä: Seksimyytit-sarja kumoaa väärät uskomukset seksistä

Jakso 4: Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan

Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan 16:09
MTV Uutisten Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa selvitetään, millainen pimppa on normaali, kuinka yleistä pimppihäpeä on ja millaisia kirurgisia toimenpiteitä vulville tehdään.

Seksimyytit-sarjan pilottijaksossa selvitetään, mistä miehet nauttivat ja miten eturauhanen liittyy peniksellisen ihmisen nautintoon. Katso jakso tästä.

Kolmannessa jaksossa vieraana nähdään erityistason seksuaaliterapeutti Susanna Syld, joka murskaa fetisseihin liittyviä myyttejä. Haastattelussa seksityöntekijä Lady Clitter kertoo, millaisia fetissejä hän toteuttaa. Koko jakso nyt MTV Katsomossa.

Lue myös:

  Uusimmat