Näin paljon koiran omistaminen maksaa vuodessa – "Tonni pitäisi olla aina jemmassa"

Näin paljon koiran omistaminen maksaa vuodessa 1:09
Näin paljon Varpu-koiran pakollisiin kuluihin meni viime vuonna rahaa – katso video!

Sanotaan, että koiran hankintahinta on halvin kaikkiin lemmikin tuomiin kuluihin nähden. Eläimiin perehtynyt toimittaja Pauliina Ainasoja päätti laskea, paljonko hänen koiransa toi kuluja vuoden 2023 aikana.

Katso yllä olevalta videolta, paljonko toimittajan Varpu-koiran pakollisiin kuluihin kului rahaa!

Myös Kennelliitto on tehnyt laskelmia, paljonko keskimäärin koiriin kuluu rahaa vuodessa.

– Hankintahinta tulee kuluina melkein joka vuosi, eli siis moninkertaisena koiran koko eläimen elinaikana, sanoo Kennelliiton kasvattajatoimikunnan esittelijä Seidi Linnavuori-Nyman.

Koiran ensimmäinen elinvuosi on yleensä kallein, kun lemmikille tehdään ensimmäiset hankinnat ja rokotukset.

Koiriin kuluu Linnavuori-Nymanin ja Kennelliiton laskelmien mukaan vuosittain 1 500 – 3 000 euroa vuodessa. Hintahaitari on laaja, sillä kulutukseen vaikuttavat merkittävästi koiran rotu tai koko sekä ruoan laatu, mahdolliset eläinlääkärikulut ja harrastuneisuus. 

Ruokaan kuluu Kennelliiton mukaan keskimäärin 650 euroa vuodessa.

– Halvemmissa markettinappuloissa on höttöhiilaria. Koirat ovat kuitenkin erilaisia ja osa pärjää "huonommalla" nappulalla ja osassa näkyy heti, jos se ei sovi. Erikoisruokavaliot ovat erittäin kalliita, Linnavuori-Nyman lisää.

Isot koirat myös syövät enemmän kuin pienemmät. 12-kiloisen Varpu-koiran päivittäiseen nappularuokaan kului viime vuonna 168 euroa.

Harrastukset voivat tuplata menot

Linnavuori-Nymanin mukaan koirien kanssa harrastamisesta on tullut kallista "hifistelyä". 

– Nykyään koiraharrastuksissakin on valmentaja kuten hevosurheilussa. 

Juttu jatkuu laskelman alla.

Näin paljon käytin rahaa koiran harrastuksiin

Agilityharrastus1 300 euroa
Koirahieronta110 euroa
Koirahiihtovälineet197 euroa
Rescuekoirien kesätapahtuma20 euroa
Yhteensä1 633 euroa

Yhteenlaskettuna koiran pakollisiin ja ylimääräisiin kuluihin meni yhteensä 2 952 euroa vuoden aikana. Näet pakollisten kulujen erittelyn tarkemmin yllä olevalta videolta!

Linnavuori-Nymanilla on ollut koira jo 1990-luvulta saakka, ja hän on nähnyt alan kehityksen myös työnsä näkökulmasta. 

– Koira-ala ja koirabisnes on mennyt hurjasti eteenpäin. Suomessa on 800 000 koiraa ja tarjonta luo kysyntää. Ennen lemmikkieläimille oli vain omat erikoiskaupat, nykyään joka marketista ja jopa rautakaupoista löytyy tarjontaa, hän listaa.

– Ei ennen ollut esimerkiksi koirauimaloita, joihin koiran voi viedä liikkumaan. Viimeisimpänä ovat tulleet koirametsät.

Vain taivas voi siis olla rajana, paljonko koiriin käyttää rahaa.

Mistä voi säästää?

Osa koiraan liittyvistä menoista ovat pakollisia. Ruoan lisäksi näitä ovat muun muassa mahdollinen turkinhoito ja eläinlääkärikulut.

Turkki, terveys ja ruoka kuuluvat kaikille. Rodusta riippuen koira täytyy trimmata ja kynnet leikata. Trimmaaminen ei ole pelkästään ulkonäköasia, vaan vaikuttaa myös koiran hyvinvointiin. Nämä voi toki opetella tekemään itse, mutta myös välineet maksavat, Linnavuori-Nyman muistuttaa.

Eläinlääkärikulut voivat akuutissa tilanteessa nousta todella koviksi. Osittain eläinlääkärikuluja voi hillitä vakuutuksilla.

– Tonni pitäisi aina olla jemmassa eläinlääkärikuluja varten.

Mistä sitten kannattaa säästää? Linnavuori-Nyman vinkkaa, että koiran käytetyt tavarat ja vaatteet menevät hyvin kaupaksi ja ostaja voi säästää pitkän pennin ostamalla käytettyä. 

– Nykyään koirille saattaa olla useampi peti joka huoneessa ja sen pitäisi vielä sopia sisustukseen. Hankintojen määrää vähentämällä voi vaikuttaa myös kulutukseen.

Lue kaikki koira-aiheiset artikkelit täältä!

Lue myös:

    Uusimmat