Oletko jo kuullut koirametsistä? Tällainen on Suomea valloittava lemmikki-ilmiö: "Koira saa olla kerrankin vapaana ilman mitään stressiä"

Oletko jo kuullut koirametsistä? Tällainen on Suomenkin vallannut lemmikki-ilmiö 0:33
Oletko jo kuullut koirametsistä? Tällainen on Suomenkin vallannut lemmikki-ilmiö

Vuokrattavat koirametsät ovat jo ilmiö Suomessakin. Osa omistajista tulee juoksuttamaan koiraansa vapaana jopa yöllä!

Koirapuistot ovat kaupunkilaisille tuttu juttu, mutta oletko jo kuullut koirametsistä? Koirien ja niiden omistajien käyttöön vuokrattavia metsiä löytyy Suomesta jo useampia. Esimerkiksi Mäntsälän Nummisessa sijaitseva Kivakoiran metsä perustettiin jo reilu kolme vuotta sitten.

– Tämä on ensimmäinen aidattu metsäalue koirille Suomessa, käsittääkseni aiemmin ei ollut tällaista, kertoo yrittäjä Tanja Paasonen.

Paasosella on eläintenkouluttajan ammattitutkinto ja sosionomin ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

"Meillä käy sellaisia koira, joita ei voi viedä koirapuistoon"

Hehtaarin kokoinen aidattu koirametsä pitää sisällään myös koulutuskentän ja hajutyöskentelyalueen, jossa koira voi etsiä luonnosta esimerkiksi nameja tai erilaisia hajuja. Lisäksi paikalla on esimerkiksi penturata, jossa pennun kanssa voi harjoitella vaikkapa erilaisilla alustoilla liikkumista ja esteiden ylittämistä ja alittamista.

Asiakkaat ovat lähinnä kaupunkilaiskoiria, jotka eivät usein pääse metsämaastoon.

– Paljon koiria tulee Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta. Meillä käy sellaisia koira, joita ei voi viedä koirapuistoon, eli koira voi olla epäsosiaalinen tai arka, tai omistaja ei muusta syystä halua viedä sitä koirapuistoon. Kun alue on vain vuokraajan käytössä, voi ulkoilla turvallisesti, eli ei voi tulla kohtaamisia vaikkapa toisen koiran kanssa, Paasonen sanoo.

Mitä vapaus sitten antaa? Paasosen mukaan yksinkertaisimmillaan hyvinvointia.

– Koiralla on lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, joita sen pitäisi päästä toteuttamaan: haistelua, pureskelua, kaivamista. Vapaana juokseminen on myös yksi koiran käyttäytymistarve. Jos koira ei pääse toteuttamaan itseään, se voi turhautua, ja voi syntyä jopa käyttäytymisongelmia, Paasonen kuvailee.

Omistaja saattaa ajatella, että koira pinkaisee vapaaksi päästyään pois

Monelle koiran päästäminen irti voi olla jopa jännittävä hetki. Osa omistajista ei ole päästänyt koiraa vapaaksi vuosiin, mahdollisesti koskaan.

– Kun koira tulee tänne ensimmäistä kertaa eikä sitä ole vaikkapa vuosiin voinut päästää vapaaksi, omistaja saattaa ajatella, että kun päästän tämän nyt irti, se lähtee tuhatta ja sataa juoksemaan karkuun. Sitten käykin niin, että kun omistaja päästää koiran vapaaksi, nenä menee mahaan ja koira alkaa haistella, Paasonen sanoo.

– Se, että koira saa haistella omassa tahdissaan eikä sillä ole hihnaa ja omistajaa viemässä kiireessä johonkin eteenpäin, rentouttaa koiraa ja vähentää sen stressiä.

Toisinaan on kulunut vuosia siitä, kun koira on viimeksi päässyt irti hihnasta ulkona.

– Onhan se silloin sekä koiralle että omistajalle hieno hetki, kun koira viimein pääsee vapaaksi. Kyllä molemmat nauttivat yhtä paljon siitä; koira saa toteuttaa itseään niin kuin koiran kuuluukin ja omistaja voi rentona seurata koiran puuhia pelkäämättä koiran karkaamista.

Vapaana juokseminen on eri asia kuin hihnassa lenkkeily

Lempäälän Elometsä on yli hehtaarin kokoinen, aidattu metsäalue, jota omistajat varaavat omaan käyttöönsä nettikalenterin avulla.  Yrittäjä Hannele Lehtorannan mukaan metsässä käy kaikenlaisia asiakkaita seurakoirista metsästyskoiriin, ja sitä varaavat paitsi koiriensa kanssa lenkkeilevät lemmikinomistajat, myös erilaiset koirayhdistykset. Elometsä järjestää myös koirien leikkitreffejä viidelle eri kokoryhmälle.

– Liikkumistarvehan on kaikilla koirilla. Vapaana liikkuminen on sitä parasta liikuntaa, varsinkin metsässä, missä on monipuolinen maasto. Ei hihnalenkkeily samalla tavalla täytä liikunnan ja touhuamisen tarvetta, joka koiralla on, Lehtoranta sanoo.

"Koira saa viilettää vapaana, eikä sitä tarvitse niin vahtia"

Metsässä koira ja omistaja voivat rentoutua: koira voi nuuhkutella ja harrastaa omiaan samalla, kun omistaja lenkkeilee.

– Meillä leikitetään tavallisia seurakoiriakin, ja myös omistaja nauttii, kun saa rentoutua luonnon keskellä. Ei tarvitse kytätä, ketä tulee vastaan, tai tuleeko. Koira saa viilettää vapaana, eikä sitä tarvitse niin vahtia. Se on myös retkikohde, eräänlainen luontoretkihetki, jolloin koira saa olla kerrankin vapaana ilman mitään stressiä, Lehtoranta sanoo.

Moni on kehunut varattavaa koirametsää mahtavaksi ideaksi, sillä vaikka koirapuistoja toki löytyy useimmista suurista kaupungeista, ne eivät sovi kaikille.

– Koirapuistothan ovat pieniä alueita, joissa omistaja itse ei sillä lailla pääse liikkumaan ja lenkkeilemään. Ja koskaan ei tiedä, millaista porukkaa siellä on: onko siellä tänään koiria, joiden kanssa oma koira tulee toimeen? Lehtoranta kuvailee.

Elometsän voi varata käyttöön myös yön tunteina. Lehtorannan mukaan varhaisaamusta myöhäisiltaan kalenterissa onkin yleensä hyvin täyttä.

–  Kun siivoilen aluetta, joudun itsekin menemään sinne yöllä, koska päivä on niin täynnä, hän nauraa.

"Ensimmäisillä kerroilla ei ehkä oikein vielä osaa käyttää sitä vapautta hyödyksi"

Rengon Rekkumestassa käy kaikenkokoisia asiakkaita pienistä chihuahuoista isoihin bernhardilaisin ja tanskandoggeihin, kertoo toinen yrittäjä Anne Kosola. 

– Meillä käy paljon niin rotukoiria kuin rescue-koiriakin. Metsässä harrastetaan esimerkiksi juoksemista, leikkimistä ja nenätyöskentelyä. Mestan hiekkakuoppa on varsin suosittu, siellä on autojen ja mopon renkaita ja erilaisia palloja, Kosola kuvailee.

Aluksi vapaus voi tuntua koirasta häkellyttävältä. Ensimmäisellä kerralla tassu ei välttämättä nouse kovin villisti, koska aika menee ihmettelyyn ja tutustumiseen.

– Ensimmäisillä kerroilla ei ehkä oikein vielä osaa käyttää sitä vapautta hyödyksi, koska ihmettelyyn ja haisteluun menee aikaa, ja spurtteja pitää toki juosta. Kun meillä käy useammin, koira vapautuu nopeammin ja on rennompi, Kosola sanoo.

Hän uskoo, että vapaa samoilu luonnossa tuo voimavaroja ja hyvää mieltä sekä koiralle että omistajalle. 

– Ei ole pelkoa, että kukaan tulee vastaan, tai että joku metsän eläin tulisi vastaan. Koira pääsee toteuttamaan itseään ja vaistojaan. On hirveän vähän alueita ja paikkoja, joissa koiran voi turvallisesti päästää irti, Kosola sanoo.

Muualla lenkkeiltäessä koira voi pelätä esimerkiksi isompia koiria tai vieraita ihmisiä, tai kenties kotia lähimmän koirapuiston aita on taitavalle hyppääjälle liian matala.

"Oikein juoksurotuisista koirista näkee ehkä kaikista eniten, kuinka paljon ne nauttivat"

Rekkumestassa on eniten ruuhkaa iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kaikki vapaat ajat yleensä varataan loppuun. 

– Hyvin ihmiset ovat tämän löytäneet, siitä olemme hyvillämme. Haluamme antaa koirille koiralähtöisesti hyvää oloa ja turvallista ulkoilua, Kosola sanoo.

Vaikka jokainen asiakas jää mieleen, erityisesti Kosolasta on ilo seurata vinttikoiratyyppisiä, juoksemisesta nauttivia koiria.

– Oikein juoksurotuisista koirista näkee ehkä kaikista eniten, kuinka paljon ne nauttivat, kun pääsevät juoksemaan aivan täysillä ja vapaasti. Tykkään myös todella paljon seurailla vahvempien rotujen leikkiä ja juoksemista, Kosola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat