Näin paljon Facebook tietää sinusta – urkinta tehokkaampaa kuin arvaatkaan

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että joku tarkkailisi sinua? Olet todennäköisesti oikeassa.

Facebook kohdentaa mainoksiaan tarkasti: esimerkiksi edellisenä päivänä verkkokaupassa selailemat tuotteet ilmestyvät nopeasti myös sosiaaliseen mediaan mainosbannereillaan. Toisinaan tuntuukin siltä kuin Facebook tuntisi käyttäjänsä henkilökohtaisesti.

Facebook ei ole kuitenkaan ainut sivu, mihin seuraaminen ulottuu. Lukuisat sivustot, sovellukset ja palvelut toimivat nimittäin samoilla Facebookin tunnuksilla. Tälläkin hetkellä moni yritys tarkkailee verkkokäyttäytymistäsi.

Alunperin Facebookissa ei nähty mainoksia ollenkaan. Myöhemmin Facebook alkoi kuitenkin myydä mainostilaa.

Kuinka seuraamisen saa loppumaan?

Facebookin seuraamista, ja siten myös kohdennettuja mainoksia voi vähentää muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

  • Sovellukset, joihin käyttäjä on kirjautunut Facebook-tunnuksilla, näkee Facebookin asetuksista kohdasta ”Sovellukset”. Yksittäisen sovelluksen tiedot näkee klikkaamalla sovelluksen vieressä olevaa nuoli-ikonia. Toiminto avaa tarkemmat asetukset, joista käyttäjä pääsee muokkaamaan tietojaan.
  • Tätä kautta pääsee myös poistamaan sovellukset, joiden ei halua olevan kytköksissä Facebookiin.
  • Moni palvelu ehdottaa oletuksena kirjautumaan sivustolle Facebook-tunnuksillaan. Usein tarjolla on kuitenkin myös vaihtoehtoinen kirjautumistapa.
  • Myös Facebook-kaverien sovellukset seuraavat sinua. Näitä asetuksia pääsee muokkaamaan Sovellukset-asetuksista kohdasta ”Muiden käyttämät sovellukset”.


Lähde: USA Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja