Näin kiillotat koristeet – katso yllättävät konstit

Kiiltoa ja kimallusta on näkynyt viime aikoina runsaasti sisustuksessa, mutta kuinka pitää koriste – esineet kiiltävinä? Tässä muutama vinkki kuinka hoitaa kiiltäviä esineitä kotikonstein.

Tärkein ohje on: älä näpelöi, lopeta siis turha klähmiminen. Sormista tarttuu esineeseen ihon rasvaa, joka taas kerää pölyä ja muita epäpuhtauksia. 

Älä hankaa kiiltävää esinettä liian karhealla liinalla tai sienellä, ettei siihen tulisi naarmuja. Pyyhi esineistä pöly säännöllisesti viikkosiivouksen yhteydessä. Älä säilytä esinettä suorassa auringonvalossa.

Hopea 

Hopeiset ja hopeoidut esineet puhdistuvat melkein itsestään, kun upottaa ne suolaliuokseen. Peitä kuumaa kestävän vadin pohja foliolla, ripottele folion päälle suolaa ja ja kaada vatiin kiehuvan kuumaa vettä. Upota esineet liuokseen ja anna olla noin vartin. Huuhtele ja kuivaa esineet hyvin liotuksen jälkeen.

Kupari ja messinki

Kupari ja messinki tarvitsevat puhdistuakseen happoa. Esineet voi puhdistaa joko sitruuna + suola yhdistelmällä tai ketsupilla.

Sitruuna + suola

Halkaise sitruuna, ripottele halkaistun pinnan päälle suolaa. Anna suolan imeytyä hetken ja hiero esinettä suolatulla sitruunalla. Älä hankaa ettei pintaan tule naarmuja. Huuhtele ja kiillota pehmeällä liinalla.

Ketsuppi 

Sivele ketsuppia esineen pintaan. Jos esine on kovin tummunut, anna ketsupin vaikuttaa jonkin aikaa. Pese esine normaaliin tapaan käsitiskiaineella.

Kristalli

Pese kristalli miedon käsitiskiaineen ja veden seoksella, tiskiainetta tarvitaan vain muutama tippa. Huuhtele ja kuivaa kristalliesineet huolellisesti.

Teräs

Sekoita sitruunamehusta ja suolasta tahna. Sivele tahnalla teräksen pintaa, huuhtele ja pyyhi kuivaksi.


Lue myös:

    Uusimmat