Pyydystä hauki (pituudeltaan noin 60 cm) katiskalla tai millä tahansa välineellä kirkkaista lähivesistä tai lähikalatiskiltä.
Valmistelut
Perkaa hauki ja fileoi ruodottomaksi. Tuikkaa fileisiin luomusitruunan mehu ja ruususuolaa vajaa ruokalusikallinen (käytä ruususuolaa, johon ei ole lisätty paakkuuntumisenestoainetta). Yhden sitruunan mehu riittää. Pistä fileet jääkaappiin sopivassa kannellisessa astiassa ja anna muhia muutama tunti tai mielellään yön yli.
Paisto
Leikkaa jääkaapissa sitruuna-ruususuolassa muhineista haukifileistä paksuudeltaan noin puolen senttimetrin lastuja. Paista lastut kuumassa kirnuvoi-oliiviöljyseoksessa ihanan rapeiksi. Jos sinun on mahdollista paistaa haukilastut muurikkapannulla niin vielä parempaa. Paisto onnistuu toki pannulla keittiössä. Laita pannulle haukilastuja vähän kerrallaan – saat rapeamman pinnan. Miten tahansa paistatkin niin – malta paistaa haukilastut todella rapeiksi.
Paistamisen jälkeen
Purista rapeiden haukilastujen päälle sitruunan ja limen mehua, ihan reippaasti voit mehua työntää. Ripottele sitten päälle vielä ruususuolaa ja tarkista maku. Tämä maun tarkistusvaihe on hieman vaarallinen: haukilastu toisensa jälkeen tuppaa kummasti pyrkimään suuhun. Jos haluat syödä villit haukilastut ihanan vihreän salaatin kanssa, niin tässä ohje meidän Sammaltöyrääntuvan salaattiin.
Sammaltöyrääntuvan salaatti
Kerää vuonankaalin joukkoon lähiluonnosta vaikkapa käenkaalin (kansanomaisesti ketunleivän tai revonrieskan) kukintoja sekä lehtiä ja pieniä söpöjä vuohenputkia, joiden lehdet ovat vielä supussa. Tuikkaa joukkoon Nellyn salaattikastike, joka valmistetaan maun mukaan luomusitruunan tai limen mehusta, seesamiöljystä, ripauksesta yrttisuolaa ja tujauksesta riisiviinietikkaa.
Haukilastut löytöretkieväinä
Villit haukilastut voit ottaa myös löytöretkievääksi ja syödä vaikka paahdettujen ja voilla voideltujen ruisleipäviipaleiden päällä. Aah, anna voin sulaa paahdettujen ruisleipäviipaleiden päälle ja kääri vasta sitten leivät voipaperiin.
Haukilastut voit paistaa edellisenä päivänä ennen löytöretkeä, pistää kylmään ja nauttia retkellä kiitollisin mielin ruisleipäviipaleiden kanssa.
Ohje: Mirja Metsäkellijä Nylander ja Nelly Turunen.