Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sammaltöyrääntuvan villit haukilastut

Sammaltöyrääntuvan haukilastut vihersalaatin kera.
Sammaltöyrääntuvan haukilastut vihersalaatin kera.Mirja Nylander
Julkaistu 23.05.2025 15:15

MTV LIFESTYLE

Haukilastuilla herkuteltiin lauantaina 24.5.2025 Huomenta Suomessa.

Ainekset

  • (ainekset valmistusohjeessa)

Valmistusohje

Pyydystä hauki (pituudeltaan noin 60 cm) katiskalla tai millä tahansa välineellä kirkkaista lähivesistä tai lähikalatiskiltä.

Valmistelut

Perkaa hauki ja fileoi ruodottomaksi. Tuikkaa fileisiin luomusitruunan mehu ja ruususuolaa vajaa ruokalusikallinen (käytä ruususuolaa, johon ei ole lisätty paakkuuntumisenestoainetta). Yhden sitruunan mehu riittää. Pistä fileet jääkaappiin sopivassa kannellisessa astiassa ja anna muhia muutama tunti tai mielellään yön yli.

Paisto

Leikkaa jääkaapissa sitruuna-ruususuolassa muhineista haukifileistä paksuudeltaan noin puolen senttimetrin lastuja. Paista lastut kuumassa kirnuvoi-oliiviöljyseoksessa ihanan rapeiksi. Jos sinun on mahdollista paistaa haukilastut muurikkapannulla niin vielä parempaa. Paisto onnistuu toki pannulla keittiössä. Laita pannulle haukilastuja vähän kerrallaan – saat rapeamman pinnan.  Miten tahansa paistatkin niin – malta paistaa haukilastut todella rapeiksi. 

Paistamisen jälkeen

Purista rapeiden haukilastujen päälle sitruunan ja limen mehua, ihan reippaasti voit mehua työntää. Ripottele sitten päälle vielä ruususuolaa ja tarkista maku. Tämä maun tarkistusvaihe on hieman vaarallinen: haukilastu toisensa jälkeen tuppaa kummasti pyrkimään suuhun. Jos haluat syödä villit haukilastut ihanan vihreän salaatin kanssa, niin tässä ohje meidän Sammaltöyrääntuvan salaattiin.

Sammaltöyrääntuvan salaatti

Kerää vuonankaalin joukkoon lähiluonnosta vaikkapa käenkaalin (kansanomaisesti ketunleivän tai revonrieskan) kukintoja sekä lehtiä ja pieniä söpöjä vuohenputkia, joiden lehdet ovat vielä supussa. Tuikkaa joukkoon Nellyn salaattikastike, joka valmistetaan maun mukaan luomusitruunan tai limen mehusta, seesamiöljystä, ripauksesta yrttisuolaa ja tujauksesta riisiviinietikkaa.

Haukilastut löytöretkieväinä

Villit haukilastut voit ottaa myös löytöretkievääksi ja syödä vaikka paahdettujen ja voilla voideltujen ruisleipäviipaleiden päällä. Aah, anna voin sulaa paahdettujen ruisleipäviipaleiden päälle ja kääri vasta sitten leivät voipaperiin. 

Haukilastut voit paistaa edellisenä päivänä ennen löytöretkeä, pistää kylmään ja nauttia retkellä kiitollisin mielin  ruisleipäviipaleiden kanssa.

Ohje: Mirja Metsäkellijä Nylander ja Nelly Turunen.

Lisää aiheesta:

Yhdellä raaka-aineella saat elämäsi parhaita kanansiipiäTodella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"Lobster Roll eli hummerihodari ja tulitikkuranskalaisetThai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissiHummeri Thermidor - helppoa luksusta, eikä niin kallistakaanClams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat
KalaPaistettu kalaHuomenta SuomiAlkuruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.5.15:15
    Paistettu kala

    Sammaltöyrääntuvan villit haukilastut

  • 05.10.202412:00
    Pekonisalaatti

    Kotikeittiömestarit: Teresa Välimäen lämmin pasta-pekonisalaatti ja paistettua kalaa

  • 14.09.202412:00
    Kalapata

    Kotikeittiömestarit: Ranskalainen kalapata Teresa Välimäen tapaan

  • 24.08.202412:00
    Sushi

    Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan maki-sushimunakasrullat

  • 07.05.202409:18
    Lohikeitto

    Eemeli Väyrysen lohikeitto