Näin hankit uutta ja säästät sähkölaskussa

Energian kulutukseltaan tehokkaiden laitteiden tarjonta kasvaa koko ajan. Kehitys ei kuitenkaan vaikuta kotien sähkölaskuun.

Yksittäisten laitteiden kohdalla energiankulutus on kääntynyt laskuun, mutta kodeissa sähkön kulutuksessa ei ole juurikaan tapahtunut muutosta. Vaikka laitteet itsessään kuluttavat vähemmän energiaa, on niiden käyttö ja määrä lisääntynyt kotitalouksissa.

Seuraavat vinkit kannattaakin pitää mielessä, kun seuraavan kerran on ostamassa uutta kodinkonetta.

Hanki vain tarpeeseen

Mieti, onko hankinta oikeasti tarpeellinen vai voisiko laitteen vain vuokrata tai lainata? Tarvitaanko kotiin useita televisioita, pelikonsoleita ja tietokoneita.

Hanki omaan käyttöön sopiva laite

Liian suuri tai liian pieni laite aiheuttaa turhaa kulutusta. Liian suurella pyykinpesukoneella pestään usein vajaita koneellisia, kun pyykkiä ei tule tarpeeksi. Liian pienellä koneella joutuu suuressa perheessä pesemään pyykkiä liian usein, joten kulutus kasvaa.

Vertaile laitteiden energiankulutuksia – hyödynnä energiamerkintöjä

Energiamerkintä löytyy kaikista suurista kodinlaitteista ja televisioista. Merkintää kannattaa hyödyntää ja vertailla laitteiden energiankulutuksia. Muista kuitenkin, että käyttö ratkaisee: tehokkainkin laite kuluttaa energiaa turhaan jos se sijoitetaan väärin eikä siitä pidetä huolta.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Motiva

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja