Myrskyvahingot tuttuja yhä useammalle – taustalla ilmastonmuutos?

If selvitti suomalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja myrskyjen aiheuttamista vahingoista. Moni uskoo, että viime vuosien rajuilla myrskyillä on yhteys ilmastonmuutokseen.

Suomalaiset ovat melko yksimielisiä ilmastonmuutoksen olemassaolosta. Tämä selviää Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 84 prosenttia suomalaisista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että ilmaston lämpeneminen on kiistämätön tosiasia.

Ilmastonmuutos näkyy eri tavoin eri vuodenaikoina. Yhteensä 58 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että viime talven leuto sää oli yhteydessä ilmastonmuutokseen. Lisäksi 66 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Suomessa viime vuosina esiintyneillä rajuilla myrskyillä on yhteys ilmastonmuutokseen.

Myrskyvahingoista kärsinyt jopa neljännes

Viidennes vastaajista on kärsinyt rajujen luonnonilmiöiden aiheuttamista vahingoista viimeisen kahden vuoden aikana. Etelä-Suomessa vahingoista sanoo kärsineensä reilu neljäsosa vastaajista Uuttamaata lukuun ottamatta, kun muualla maassa vahinkoja oli kohdannut viidesosa vastaajista tai vähemmän.

– Yleisiä myrskyjen aiheuttamia vahinkoja ovat muun muassa myrskyn pihalle kaatama puu, myrskyn rikkoma katto tai pakasteiden sulaminen myrskyn aiheuttaman sähkökatkoksen takia, vakuutusjohtaja Mika Viipuri Ifistä kertoo.

Raju ukonilma voi vahingoittaa kodin sähkölaitteita. Kodin pienkoneet kannattaa irrottaa pistokkeista silloin, kun taivas salamoi. Muun muassa ylijännitesuojalla varustettu jatkojohto turvaa herkkiä sähkölaitteita, kuten tietokoneita, vaurioitumiselta virtapiikkien iskiessä.

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö

Lue myös:

    Uusimmat