"Musertavan häpeällisiä kokemuksia" – asiantuntija kertoo, miten auttaa kiusattua tai yksinäistä lasta

Miten aikuiset voivat auttaa yksinäistä tai kiusattua lasta 10:18
Mitä tehdä, kun lasta kiusataan tai oma lapsi kiusaa? Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija vastaa.

Kun lasta kiusataan tai hän kokee olonsa yksinäiseksi, tarvitaan aikuisten apua, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija. Yllä olevalla videolla hän kertoo myös, mitä pitää tehdä, jos lasta kiusataan tai oma lapsi onkin kiusaaja.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitolle tulee paljon yhteydenottoja niin lapsilta kuin vanhemmiltakin. Yhteydenotoissa korostuu muun muassa yksinäisyys. MTV Uutiset Live kysyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tatjana Pajamäeltä, miten aikuinen voi tukea yksinäistä tai kiusatuksi tullutta lasta. 

– Ennen kaikkea iso asia on se, että kokemus tulee koetuksi ja nähdyksi, sanoo Pajamäki.

Lapsi voi hävetä tilannettaan todella paljon

Pajamäen mukaan lasten ja nuorten puhelimen ja chatin kautta on havaittavissa ikävä ilmiö: yksinäisyyden ja kiusaamisen kokemukset jäävät aikuisilta huomaamatta.

– Ne ovat monesti lapsille niin musertavan häpeällisiä kokemuksia, että niistä ei haluta puhua edes lähimmille aikuisille, vaikka suhteet olisivat tosi hyvät ja lämpimät, sanoo Pajamäki.

Auta lasta 

Pajamäen mukaan ensimmäinen askel muutokseen on se, että lapsi on uskaltanut kertoa asiasta. Tämän jälkeen hänen kokemustaan tulisi lähteä työstämään yhdessä.

– Tätä niin sanottua häpeämuuria tulisi lähteä vähitellen purkamaan ja vakuuttamaan lapselle, että olet ihana ja rakastettava ja että on todella väärin, että olet joutunut kiusatuksi, Pajamäki kertoo.

Lapselle tulisi tehdä selväksi, että asiaa lähdetään nyt kaikin voiman selvittämään, jotta hän saisi uusia mahdollisuuksia luoda ystävyyssuhteita.

Pajamäki sanoo, että lapsia voi monesti auttaa tieto siitä, että muillakin on samanlaisia ongelmia.

– Valitettavasti todella monet lapset joutuvat joskus tilanteisiin, joissa he välillä kokevat yksinäisyyttä kaverisuhteissa. Niistäkin selviää.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten vanhempi ja opettaja voivat auttaa yksinäistä tai kiusatuksi tullutta lasta. Lisäksi Pajamäki kertoo, mitä aikuinen voi tehdä, jos tajuaa oman lapsensa olevan kiusaaja.

Lue myös:

    Uusimmat