Murharyhmältä kovaa kritiikkiä – lapsimurhasta syytetty isäpuoli pääsi liian helpolla: "Miksi höyrymoppia ei tuotu todisteeksi?"

Joensuun lapsimurhasta epäillyn isäpuolen selitykset oudoksuttavat – oikeuden ratkaisu ihmetyttää 11:52
Joensuun lapsimurhasta syytetyn isäpuolen selitykset oudoksuttavat – asiantuntijoita ihmetyttää oikeuden ratkaisu: Katso videolta koko Murharyhmän keskustelu aiheesta.

Joensuun epäilty lapsimurha on järkyttänyt koko Suomea ja aihe puhutti myös Rikospaikan Murharyhmää.

4-vuotiaan pojan isäpuolta syytetään murhasta ja lapsen äitiä taposta. Epäilty henkirikos tapahtui viime kesäkuussa Joensuussa.

– Tämä näyttää poikkeuksellisen törkeältä väkivaltarikokselta, kun uhrina on ollut lapsi. Väkivallan muodot herättävät tässä paljon kysymyksiä. Teossa on ollut erilaista väkivaltaa ja vammoja, ja se tekee tästä vielä järkyttävämmän. Syytettyjen selitykset eivät vakuuta ollenkaan, erikoissyyttäjä Perttu Könönen sanoo.

Kokenut Könönen on toiminut syyttäjänä lukuisissa väkivaltarikos- ja jengijutuissa.

– Ensimmäinen ajatus on, miksi olemme taas tässä tilanteessa. Onko turvaverkko jälleen pettänyt? rikosylikomisario Jari Kinnunen kysyy.

– Aina kun lapsi on rikoksen kohteena, tilanne on erityisen järkyttävä ja tuntuu pahalta. Isäpuoli olisi pitänyt laittaa oikeudenkäynnissä paljon kovemmalle. Nyt hän pääsi aika helpolla, asianajaja Kari Eriksson toteaa.

Isäpuolen selitys tuntuu arkijärjen vastaiselta

Uhrina ollut pikkupoika kuoli palovammoihin, joiden isäpuoli selitti syntyneen kuumassa suihkussa. Syyttäjän mukaan isäpuoli käytti teossa höyrymoppia.

Kinnunen ihmettelee, miksi epäiltyä tekovälinettä eli höyrymoppia ei tuotu oikeuteen todisteena.

– Kysymyksiä herättää eniten se, miksi on lähdetty ostamaan isäpuolen vaihtoehtoinen tarina, kun se kuulostaa kaiken arkijärjen vastaiselta. Tuntuu oudolta, että joku voisi saada samantyyppiset vammat kuumassa suihkussa. Toivotaan kuitenkin, että oikeus voittaisi, Kinnunen sanoo.

Joensuun lapsimurha: Näin murhasta syytetty soitti hätänumeroon, kun 4-vuotias löytyi kuolleena – ei herkille 1:49
Näin murhasta syytetty soitti hätänumeroon, kun 4-vuotias löytyi kuolleena. Katso videolta, millainen höyrymoppi uhrin kotoa löytyi. Videolla myös kuvia perheen kodista. Video voi järkyttää herkimpiä. 

"Ei ollut vahinko"

Murharyhmän jäsenet kummeksuvat myös Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden päätöstä vapauttaa molemmat syytetyt tutkintavankeudesta odottamaan tuomiota. 

Vapauttaminen saattaa ennakoida sitä, ettei isäpuolta tai äitiä tuomittaisi tahallisesta henkirikoksesta.

– Ei tämä ole ollut vahinko, Eriksson sanoo Joensuun tapauksesta.

– Vaikuttaa joka tapauksessa niin törkeältä rikokselta, että pahalta näyttää ja kuulostaa, että tällaisen väkivallan jälkeen joku voidaan vapauttaa, Könönen toteaa.

Mitä Murharyhmän asiantuntijat olisivat toivoneet isäpuolelta kysyttävän oikeudessa? Katso koko keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat