Rikospaikka: Miksi Joensuussa surmattua 4-vuotiasta poikaa ei otettu huostaan?

Miksi Joensuussa kuollutta 4-vuotiasta ei otettu huostaan 8:14
VIDEO: Miten lastensuojelu arvioi lapsen kotioloja? Kumpaa uskotaan, lasta vai vanhempia, jos puheet ovat ristiriidassa?

Joensuun epäiltyä lapsimurhaa käsitellään tänään laajasti MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa. 4-vuotias poika kuoli viime kesäkuussa kotonaan. Lapsen isäpuolta ja äitiä syytetään tahallisesta henkirikoksesta. Isäpuolta syytetään murhasta ja äitiä taposta.

Nelivuotias joensuulaispoika oli sijoitettu aiemmin viime vuonna kiireellisesti asumaan kodin ulkopuolelle, koska sosiaalihuollon mukaan hänen kotiolonsa eivät soveltuneet lapselle.

Poika palautettiin kuitenkin asumaan äitinsä ja isäpuolensa kanssa muutama kuukausi ennen kuolemaansa. Perhe oli ollut tehostetun perhetyön piirissä. Tämä tuki päättyi toukokuussa. 

MTV:n Rikospaikassa käsitellään tänään laajasti Joensuun lapsisurmaa. 

Rikospaikka MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa keskiviikkoisin kello 22.35.

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta piirtyy kuva, että syytetyt kärsivät päihde- ja mielenterveysongelmista.

Esitutkinnan mukaan pojan kiireellinen huostaanotto oli alkuvuonna 2023 purettu, koska äidin olot olivat kohentuneet. 

– Tilannearviota tehdään kaikissa käänteissä. Eli silloin, kun lapsen sijoittamista kotoa pois harkitaan, ja silloin, kun harkitaan lapsen palauttamista kotiin. Sillä hetkellä olevien tietojen perusteella tehdään lapsen etua parhaiten vastaava ratkaisu, vaikuttamistyön ja kehittämisen johtaja Oona Ylönen Lastensuojelun Keskusliitosta kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Ylönen ei ota kantaa Joensuun tapaukseen, vaan puhuu asiasta yleisellä tasolla.

– Yleinen kuva on se, että kun lapselle on tehty pitempiaikainen sijoituspäätös, kovin paljon heitä ei palaa kotiin, vaan sijoitukset kestävät pitkään. 

Virhe tapahtui

Huonojen kotiolojen lisäksi joensuulaispojalla oli havaittu myös mustelmia. Päiväkodista oltiin yhteydessä sosiaalityöntekijään vain kaksi päivää ennen lapsen kuolemaa. 

Hoitaja oli nähnyt lapsella mustelmia ja lisäksi poika oli sanonut, että "isi kiusaa".  Päiväkodissa huolestuttiin ja yritettiin olla yhteydessä lastensuojelun sosiaalityöntekijään. Yhteyttä ei kuitenkaan saatu.

Lapsi löytyi kuolleena 8. kesäkuuta, vain pari päivää tämän jälkeen.

– Selvää tietenkin on, että niillä tiedoilla, mitkä meillä on tänään, tässä Joensuun tapauksessa on tapahtunut virhe.  Tämä on todella surullinen asia. Mutta mikä kaikki siihen virhearvioon on johtanut? Onko kyse siitä, että on ollut puutteellinen kokonaiskuva? On äärimmäisen tärkeää, että se tilanne selvitetään ja siitä otetaan opiksi, Ylönen sanoo.

Poliisi selvittää parhaillaan sitä, ovatko viranomaiset syyllistyneet pojan tapauksessa virkarikoksiin. Viranomaisten toiminta on keskusrikospoliisilla esiselvityksessä, eli poliisi ei ole toistaiseksi päättänyt, käynnistetäänkö tapauksesta varsinaista esitutkintaa.

Miten lastensuojelu arvioi lapsen kotioloja? Kumpaa uskotaan, lasta vai vanhempia, jos puheet ovat ristiriidassa? Katso Oona Ylösen koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat