Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan löytänyt ensihoitaja: "Tuli käsitys, että lapsi on kärsinyt silmitöntä väkivaltaa"

Nuorta pariskuntaa syytetään 4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta Joensuussa 0:27
4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta syytetty nuori pariskunta osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteydellä.

Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan löysi ensihoitaja, jota kuultiin todistajana tapauksen oikeudenkäynnissä tänään. Miehen mukaan hänelle heräsi heti huoli siitä, että lapsi olisi joutunut väkivallan uhriksi.

Hätäkeskukseen tuli 8. kesäkuuta 2023 ilmoitus, jonka mukaan Joensuun Rantakylässä sijaitsevassa yksityisasunnossa on eloton 4-vuotias lapsi. 

Ensimmäisenä paikalle saapui ambulanssi. Toinen kyydissä olleista ensihoitajista kuvaili vastassa ollutta näkyä käräjäoikeudessa. 

Miehen mukaan näky oli yllättävä ja "brutaali".

– Huone oli aika hämärä, sälekaihtimet olivat kiinni ja verhot kiinni. Pystyin heti ilmateitä avaamatta ja katsomatta sen tarkemmin toteamaan, että lapsi on eloton. Se näytti heti ensisilmäykseltä siltä, ensihoitaja kertoi.

– Vastassa ollut näky oli brutaali, hän kuvaili hetken kuluttua.

Syyttäjä pyysi ensihoitajaa täsmentämään, mitä hän tällä brutaaliudella tarkoitti.

– Tuli käsitys, että lapsi on kärsinyt silmitöntä väkivaltaa, mies sanoi.

– Erittäin lukuisat mustelmat, puremajäljet – mielestäni aikuisen – aika tarkkarajainen palovamma-alue rintakehän, kaulan ja kasvojen alueella, ensihoitaja luetteli lapsen vammoja.

Mies kertoi, että pystyi ensi hetkien aikana toteamaan, että lapsella oli pahat palovammat. Puremajäljet olivat ensihoitajan mukaan lapsen käsivarressa.

Isäpuolta ei uskottu lainkaan

Miehen mukaan asunnossa pelastajia vastassa ollut lapsen isäpuoli väitti, että lapsi olisi saanut palovammat kuumassa suihkussa. 

Paikalle oli tähän mennessä saapunut kaksi muutakin ambulanssia.

Ensihoitajan mukaan kaikki asunnossa olleet ensihoitajat pitivät isäpuolen kertomusta mahdottomana.

– Edes maailman taitavin suihkuttaja ei pystyisi niin tarkkarajaisia ja sellaisia palovammoja tekemään, todistaja kertoi oikeudelle.

– Tämä mies oli vielä todella kaukana siitä, mikä voisi olla maailman paras suihkuttaja. Että päihteiden käyttöä voisi olla, mies kuvaili. 

Ensihoitajan mukaan lapsen äiti ja isoäiti olivat pelastajien saavuttua asunnon ulkopuolella. 

Miehen mukaan lapsen isäpuoli käyttäytyi asunnossa todella levottomasti ja kiihtyi silminnähden, kun ensihoitajat kertoivat poliisin olevan matkalla paikalle. 

Toinen ensihoitaja pohti vanhempien tietoisuutta vammoista

Myöhemmin oikeudessa kuultiin myös muita paikalla olleita ensihoitajia, jotka kertoivat tapahtumista pääosin samansuuntaisesti.

Useampi hoitajista kertoi miehen kertoneen hoitajille siitä, ettei hän osannut toimia lapsen kanssa tai pestä tätä suihkussa oikeaoppisesti. 

Yksi hoitajista kertoi pohtineensa tapahtumien jälkeen, olivatko vanhemmat ymmärtäneet, miten vakavia vammoja lapsella oli. 

Kaksi vuosikymmentä ensihoitajana työskennellyt kokeneempi mieshoitaja pohti, että on uransa aikana tavannut lukuisia päihdeongelmista kärsiviä henkilöitä ja kertoi miettineensä, olivatko vanhemmat ymmärtäneet, mitä lapsille oli tapahtunut. 

Hänellä ei ollut selviä vastauksia omiin kysymyksiinsä, mutta kertoi asian tulleen mieleen.

Lisäksi mies kertoi toisin kuin ensimmäinen hoitaja, että asunnossa ollut isäpuoli vaikutti tilanteeseen nähden verrattain rauhalliselta. Miehelle jäi kuva, että isäpuoli pyrki kenties jollain tavalla selittämään tapahtunutta hoitajille.

Ensihoitajan mukaan isäpuoli hätkähti hieman kuultuaan, että lapsi on kuollut. Muuten hän ei hoitajan mukaan vaikuttanut olevan erityisemmin poissa tolaltaan.

Äitiä ja isäpuolta syytetään henkirikoksesta

Syyttäjä vaatii isäpuolelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta eilen alkaneessa oikeudenkäynnissä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Lapsen äitiä syytetään taposta. 

Syyttäjän mukaan pariskunta teki lapselle väkivaltaa usean päivän aikana ennen lapsen kuolemaa. Syytteen mukaan isäpuoli aiheutti lapselle tappavat palovammat 7. kesäkuuta höyrymopilla.

Kumpikin on kiistänyt henkirikossyytteet. Äidin mukaan lapselle ei ole koskaan tehty väkivaltaa. 

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona.

Juttua täydennetty toisen todistajana kuullun ensihoitajan kertomuksella 13.2.2024 kello 13.09.

Juttua edelleen täydennetty muiden todistajina kuultujen ensihoitajien kertomusten perusteella kello 13.44.

Lue myös:

    Uusimmat