Joensuussa kuollut 4-vuotias poika oli otettu huostaan, mutta palautettu äitinsä luo kuukausia ennen kuolemaansa

Miksi isäpuolta syytetään murhasta ja äitiä taposta? Näin syyttäjä kommentoi Joensuun lapsisurmaa 5:58
Miksi isäpuolta syytetään murhasta ja äitiä taposta? Näin syyttäjä kommentoi Joensuun lapsisurmaa

Viime kesäkuussa epäillyn henkirikoksen uhriksi joutunut nelivuotias joensuulaispoika oli sijoitettu aiemmin samana vuonna kiireellisesti. Sosiaalihuollon mukaan hänen kotiolonsa eivät soveltuneet lapselle.

Poliisin esitutkinnan mukaan poika oli palannut asumaan äitinsä ja isäpuolensa kanssa muutama kuukausi ennen kuolemaansa. Perhe oli ollut tehostetun perhetyön piirissä. Tämä tuki päättyi toukokuussa. Lapsi löytyi kuolleena 8. kesäkuuta.

Syyttäjä vaatii isäpuolelle ensisijaisesti rangaistusta murhasta ja äidille taposta. Lisäksi lapsen isä käytti asianomistajan toissijaista syyteoikeuttaan ja vaatii myös äidille rangaistusta murhasta.

Syytteitä käsitellään tällä viikolla Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Poliisin esitutkinnan ja syyttäjän haastehakemuksen mukaan pojan epäillään kuolleen kotonaan saamiinsa palovammoihin. Syyttäjän mukaan lapsi olisi voinut selvitä, jos olisi saanut asianmukaista hoitoa.

Tarkka tekoväline jäi esitutkinnan mukaan epäselväksi, mutta poliisi pitää mahdollisena, että kuolemaan johtaneet vammat aiheutettiin höyrymopilla, joka löytyi perheen kotoa Joensuun Rantakylästä. Molemmat syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

"Miksiköhän se ei susta tykkää"

Isäpuolen syytetään aiheuttaneen pojan kuoleman. Hän on kiistänyt syytteen. Esitutkinnassa isäpuoli kertoi aiheuttaneensa vammat lapselle vahingossa pestessään tätä suihkussa 7. kesäkuuta päivällä, kun lapsen äiti ei ollut kotona.

Esitutkinnan perusteella isäpuolen kertomukset tapahtuneesta olivat vaihdelleet. Poliisille mies kertoi, että hän oli pessyt lasta vaipanvaihdon jälkeen suihkuttamalla tätä liian kuumalla vedellä. Lapsen äidille lähettämissään viesteissä isäpuoli oli sen sijaan kertonut hanganneensa pojan kasvoja pesusienellä liian kovaa niin, että ihoa oli lähtenyt.

Äiti ihmetteli viesteissä sitä, miten kakkavaipan vaihdon yhteydessä ulostetta olisi voinut päätyä lapsen kasvoille. Äiti kirjoitti isäpuolelle lähettämässään viestissä, että isäpuoli oli tahallaan satuttanut lasta.

– Ja sit mietit vielä, et miksiköhän se ei susta tykkää, ku kidutat sitä vittu aina kun oon pois kotoa, äiti jatkoi.

Myöhemmin äiti kertoi poliisille olleensa vihainen viestien lähettämishetkellä ja käyttäneensä "kärkästä" sanavalintaa.

– En mä sitte tiiä mitä mä tarkoitin tolla, hän selitti kuulustelijalle.

Toisaalta äiti kertoi kuulusteluissa myös, että poika välillä pelkäsi isäpuolta.

Äitiä syytetään taposta, koska hän ei syyttäjän mukaan huolehtinut lapsen järjestämisestä hoitoon vammojen vuoksi. Esitutkinnassa äiti kertoi antaneensa pojalle särkylääkettä ja kylmähoitoa nousseen kuumeen vuoksi. Hän oli myös iltapäivällä etsinyt netistä tietoa lapsen univaikeuksista ja unilääkkeiden antamisesta lapselle.

Lapsi oli esitutkinnan perusteella lopulta pantu nukkumaan. Isäpuoli soitti aamulla 8. kesäkuuta hätäkeskukseen, kun hän ja äiti havaitsivat lapsen olevan eloton. Isäpuoli yritti elvyttää lasta hätäkeskuspuhelun aikana.

Syyttäjän mukaan lapsi oli ollut tuolloin kuolleena jo useita tunteja.

Päihdeongelmaa taustalla

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta piirtyy kuva, että syytetyt ovat kärsineet päihde- ja mielenterveysongelmista.

Esitutkinnan mukaan pojan kiireellinen huostaanotto oli alkuvuonna 2023 purettu, koska äidin olot olivat kohentuneet. Tehostettu perhetyö jatkui muutaman kuukauden ajan, mutta päättyi toukokuussa. Perhe oli lastensuojelun asiakas.

Esitutkinnassa syytetyt kertoivat käyttäneensä huumeita. Isäpuoli oli tapahtumapäivänä ja -yönä käynyt puhelimellaan kauppaa erilaisista huumeista. Hän kertoi myös "mahdollisesti" olleensa päihteiden vaikutuksen alaisena ollessaan kahden lapsen kanssa.

Lapsella oli esitutkinnan mukaan myös useita mustelmia kehossa. Kuulusteluissa isäpuoli sanoi, ettei ollut koskaan lyönyt poikaa.

–  Olen voinut tukkapöllyä antaa, mutta en ole lyönyt tai sellaista, hän sanoi.

Lapsi oli esitutkinnan mukaan normaalisti päivät päiväkodissa, mutta tapahtumaviikolla lasta ei ollut siellä pidetty. Isäpuoli oli kertonut poliisille, etteivät he olleet kehdanneet viedä lasta päiväkotiin tämän päässä olleen mustelman vuoksi. Isäpuolen mukaan mustelma oli peräisin siitä, että lapsi oli kaatunut kotona potkulaudalla.

Äiti kertoi puolestaan poliisin ensimmäisessä kuulustelussa, että lapsi oli jätetty pois päiväkodista vilustumisen vuoksi.

Viranomaisten toimia selvitetään

STT kertoo poikkeuksellisesti myös epäiltyjen terveystiedoista ja sosiaalihuollon asiakkuudesta, koska kyse on kotioloissa tapahtuneesta epäillystä rikoksesta, jossa uhrina oli nelivuotias lapsi.

Lisäksi poliisi parhaillaan selvittää myös sitä, ovatko viranomaiset syyllistyneet pojan tapauksessa virkarikoksiin. Viranomaisten toiminta on keskusrikospoliisilla esiselvityksessä, eli poliisi ei ole toistaiseksi päättänyt, käynnistetäänkö tapauksesta varsinaista esitutkintaa.

Juttua korjattu 14.3.2024 kello 22.48: Lasta ei otettu kiireellisesti huostaan vaan hänet sijoitettiin kiireellisesti.

Lue myös:

    Uusimmat