Syyte: Joensuun lapsimurhassa käytettiin todennäköisesti höyrymoppia – lapsi pelkäsi isäpuolta ennen järkyttävää kuolemaansa

Nuorta pariskuntaa syytetään 4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta Joensuussa 0:27
4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta syytetty nuori pariskunta osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteydellä.

Nuorta pariskuntaa syytetään 4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta Joensuussa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä. 

4-vuotias poika kuoli henkirikoksen uhrina Joensuussa viime kesänä. Lapsen äiti on saanut syytteen taposta. Äidin miesystävää, eli lapsen isäpuolta puolestaan syytetään murhasta. 

Syyttäjän mukaan henkirikos tapahtui useamman päivän aikana 4.-8. kesäkuuta. 

Syytteen mukaan isäpuoli aiheutti 4-vuotiaalle lapselle rajuja palovammoja todennäköisesti höyrymopilla 7. kesäkuuta. Lapsi sai tuolloin kuumasta höyrystä tai vedestä vammoja päähänsä, kasvoihinsa, kaulaansa sekä muualle kehoonsa. 

Sitä ennen isäpuoli teki syyttäjän mukaan lapselle myös muuta fyysistä väkivaltaa yksin tai yhdessä lapsen äidin kanssa muun muassa potkimalla, puristamalla tai painamalla. 

Syyttäjän mukaan tämä väkivalta ajoittui useamman päivän ajalle. Lapsi sai väkivallasta verenpurkaumia eri puolille kehoaan.

Kesäkuun 7. päivän iltana lapselle nousi kova kuume, mutta hänelle ei hankittu apua. Seuraavana päivänä lapsi löydettiin kuolleena huoneestaan.

Lääketieteellisen selvityksen perusteella lapsen kuoleman ensisijaisena syynä olivat vakavat palovammat.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta ja naiselle vähintään 9 vuoden mittaista vankeusrangaistusta.

Syyttäjä: Lapsi oli päihtyneen isäpuolen hoidossa 

Kuolleen lapsen biologinen isä on vaatinut asianomistajana, että myös lapsen äiti tuomittaisiin murhasta isäpuolen tavoin. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan äidin osalta kyse oli kuitenkin lievemmästä henkirikoksesta kuin isäpuolen kohdalla.

Syyttäjän mukaan äiti ei ollut palovammojen syntymisen aikaan paikalla perheen kodissa, mutta oli kuitenkin luovuttanut lapsensa isäpuolen hoitoon samana aamuna, vaikka tiesi miehen olevan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.  

Syyttäjän mukaan äiti oli myös tietoinen siitä, että isäpuoli oli jo aiemmin kohdellut lasta kaltoin ja oli itsekin osallistunut lapsen väkivaltaiseen kaltoinkohteluun.

Äiti ei syyttäjän mukaan myöskään hankkinut lapselle tarvittavaa apua, vaikka oli kotona kesäkuun 7. päivän iltana ja tuli tietoiseksi lapsen palovammoista ja kovasta kuumeesta. Syytteen mukaan lasta hoidettiin kotona kylmähoidolla, kipulääkkeellä ja voiteilla, vaikka lapsella oli hengenvaaralliset vammat.

Syyttäjän mukaan naisen toiminta oli törkeää ja piittaamatonta. Syyttäjän näkemys on, että nainen aiheutti lapsensa kuoleman tahallaan – sekä aktiivisella tekemisellä että osin laiminlyönnillä.

Osallistuvat oikeudenkäyntiin etänä

Henkirikoksesta syytetty kaksikko osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteyden välityksellä. 

Taposta syytetty äiti peitti kasvonsa kameralta oikeudenkäynnin aluksi, kun toimittajat ottivat ruudulta kuvia. Nainen oli vetänyt päähänsä hupparin hupun.

Murhasta syytetty isäpuoli puolestaan istui paikallaan ensin normaalisti, mutta kääntyi hetken kuluttua selin kameraan. Kuvaamisen loputtua mies kääntyi takaisin paikalleen ja kuunteli syytteensä rauhallisena.  

Äiti on kiistänyt henkirikossyytteen kokonaan. Naisen puolustuksen mukaan nainen ei ole tehnyt lapselle mitään fyysistä väkivaltaa. Puolustuksen mukaan naisella ei myöskään ollut syytä olettaa, että lapsen isäpuoli olisi ollut 7. kesäkuuta päihtymyksen takia kyvytön hoitamaan lasta. 

Puolustuksen mukaan lasta oli ehkä joskus saatettu käsitellä hieman kovakouraisesti, mutta lasta ei kuitenkaan ollut koskaan lyöty tai muuten pahoinpidelty.

Myös isäpuoli kiistää tahallisen henkirikoksen. 

Puolustuksen mukaan mies oli 7. kesäkuuta pessyt lasta suihkussa kuumalla vedellä, mikä aiheutti lapselle palovammoja. Puolustuksen mukaan isäpuolella ei silti ollut mitään syytä olettaa, että vammat johtaisivat lapsen kuolemaan.

Puolustuksen mukaan lapsen muut vammat ovat voineet syntyä "reippaan lapsen rajuissa leikeissä". Myös isäpuolen puolustus siis kiistää, että lapselle olisi tehty minkäänlaista fyysistä väkivaltaa.

Miksi isäpuolta syytetään murhasta ja äitiä taposta? Näin syyttäjä kommentoi Joensuun lapsisurmaa 5:58
Näin syyttäjä kommentoi tapausta oikeuden tauolla. Syyttäjältä kysyttiin muun muassa, miksi äitiä syytetään taposta, vaikka isäpuoli sai murhasyytteen.

Syyttäjä: Hieman haastava tapaus

Syyttäjä on esittänyt asiassa myös toissijaisia syytteitä. 

Syyttäjän mukaan pariskunta tulisi tuomita törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta, mikäli heidän ei katsota syyllistyneen tahalliseen henkirikokseen.

Syyttäjä arvioi tiedotusvälineille oikeudenkäynnin tauolla, että tapaus on näytöllisesti hieman haastava, sillä poliisin esitutkinnassa ei saatu osoitettua täydellä varmuudella, aiheutuivatko lapsen kuolemaan johtaneet palovammat nimenomaisesti höyrymopin käytöstä vai esimerkiksi suihkuttamisesta, kuten puolustus väittää. 

Syyttäjän kantava teoria silti on, että lasta rääkättiin kuumaa höyryä sylkevällä höyrymopilla. 

Syyttäjä esitti istunnossa muun muassa erään palovammoihin erikoistuneen lääkärin asiantuntijalausunnon, jossa arvioitiin, etteivät lapsen vammat olisi syntyneet pelkästään suihkuttamalla. 

Asiantuntijalausunnon sekä kuolemansyylausunnon perusteella lapsi olisi teoriassa voinut saada palovammoja kuuman suihkun alla, mutta altistuksen olisi tullut olla eri arvioiden mukaan parista minuutista jopa useisiin minuutteihin. Veden olisi myös täytynyt olla yli 50-asteista.

Lisäksi syyttäjä kiinnittää huomiota siihen, että lapsen palovammat olivat tarkkarajaisia. Se puhuu niin syyttäjän kuin asiantuntijalääkärinkin lausunnon mukaan suihkuteoriaa vastaan. 

Palovammoja ei myöskään ollut lapsen takapuolen alueella, vaikka murhasta syytetty isäpuoli nimenomaisesti väittää pesseensä lapsen takapuolta. Sen sijaan laajimmat palovammat olivat pään ja rintakehän alueella.

Poliisi: Kaltoinkohtelu jatkui jopa kuukausia

Aiemmin esitutkinnan aikana poliisi kertoi, että lapsi kuoli pitkään jatkuneen kaltoinkohtelun päätteeksi. 

Viranomaiset löysivät pojan elottomana Joensuun Rantakylässä sijaitsevasta yksityisasunnosta 8. kesäkuuta 2023 sen jälkeen, kun isäpuoli oli soittanut hätäkeskukseen. 

Tapahtumapaikka oli perheen yhteinen koti, jossa lapsi, hänen äitinsä ja isäpuolensa elivät.

Poliisi kertoi aiemmin, että lapsen ruumiissa oli löydettäessä huomattavan paljon ulkoisia vammoja, kuten palovammoja ja mustelmia. 

Esitutkinnan aikana poliisi ei kertonut vammojen tarkempaa syntytapaa. Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, ettei henkirikokselle selvinnyt selvää motiivia.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kommentoi aiemmin MTV Uutisille, että vammojen syntyhetkestä lapsen kuolinhetkeen on voinut kulua useita tunteja. Lisäksi lapsen fyysinen kaltoinkohtelu oli jatkunut jo pidempään, jopa kuukausia.

Tämä pääteltiin epäiltyjen laitteista löydetystä materiaalista. 

Poliisi ei esitutkinnan aikana avannut tarkemmin, millaisesta materiaalista oli kyse, mutta siitä voitiin poliisin mukaan tehdä päätelmiä lapsen kaltoinkohtelusta ja fyysisestä väkivallasta.

"Vaarannat mun lapsen"

Materiaali tuli julki oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä esitteli käräjäoikeudessa maanantaina pariskunnan keskinäisiä tekstiviestejä, joista kävi ilmi, että isäpuoli oli jo aiemmin käyttäytynyt parisuhteessa väkivaltaisesti ja aggressiivisesti, ja että lapsikin pelkäsi miestä tämän käytöksen takia.

Naisen mukaan mies oli muun muassa riehunut ja kovistellut sekä säikytellyt lasta.

Eräässä viestissä nainen ripitti miestä myös lapsensa fyysisestä satuttamisesta. 

– Se on pieni viaton ihminen, joka ei ole tehnyt ikinä sulle mitään pahaa, nainen vetosi.

– Pikkasen näpäytin vaan, mies vastasi.

Äiti kertoi viesteissä, että oli huolissaan ja kyllästynyt miehen käytökseen. 

– Vaarannat mun lapsen, kun sun pitää käyttäytyä kuin joku vitun jeesus, nainen totesi erään kerran. 

"Voi jumalauta"

7. kesäkuuta nainen lähetti miehelle aamupäivällä useita viestejä, joissa hän ihmetteli, miksei mies vastaa hänelle. Isäpuoli oli tuolloin kaksin kotona lapsen kanssa.

Vastauksen saamisessa kesti noin kaksi tuntia. 

Lopulta mies kertoi naiselle, että lapsen kasvoista irtoaa nahkaa. Mies kertoi, että oli pessyt lapsen kasvoja ehkä "vähän liian kovaa".

– Voi jumalauta, äiti vastasi.

Viesteissä nainen epäili heti, että mies olisi satuttanut lasta tahallaan. Mies väitti pesseensä lapsen kasvoja pesusienellä.

Nainen sätti miestä rankasti ja ihmetteli epäuskoisena, miksi tämä olisi käyttänyt kasvojen pesemiseen sientä. Nainen piti miehen toimintaa sairaana ja sydämettömänä.

Nainen totesi, ettei ole ihme, jos lapsi ei pidä miehestä, sillä tämä satuttaa tätä kun äiti on poissa.

Syyttäjä esitteli oikeudelle myöhemmin myös viestejä, joissa nainen keskusteli erään henkilön kanssa television tosi-tv-sarjasta ja sarjassa esiintyvistä "bimboista". 

Viestit oli lähetetty kesäkuun 7. päivän iltana, eli sen jälkeen, kun nainen oli syyttäjän mukaan jo tullut kotiin ja nähnyt poikansa hengenvaaralliset palovammat. Syyttäjä ihmetteli asiaa ääneen.

Syyttäjä kiinnitti huomiota myös siihen, että seuraavana yönä isäpuoli kävi pitkiä keskusteluja viestipalvelu Telegramissa, mutta ei kertaakaan maininnut poikansa huonoa tilaa. Sen sijaan mies järjesteli huumekauppoja.

Mitä tiedetään 4-vuotiaan surmasta Joensuussa? Poliisin tiedotustilaisuus 19:27
Näin poliisi kertoi järkyttävästä henkirikosepäilystä tuoreeltaan. Katso videolta poliisin pitämä tiedotustilaisuus.

MTV seuraa oikeudenkäyntiä Joensuussa

Ensimmäisen istuntopäivän päätteeksi oikeudessa kuultiin kuolleen lapsen biologista isää, joka on vaatinut lapsen äidille rangaistusta murhasta. Mieheltä kyseltiin lähinnä hänen huoltajuuteensa liittyvistä asioista. Mies kertoi, ettei ollut viimeisen vuoden aikana lapsen kanssa juurikaan tekemisissä.

Viimeisenä oikeudessa kuultiin taposta syytetyn naisen äitiä, joka kertoi käräjäoikeudelle, että hänen käsityksensä mukaan 4-vuotiaan ja isäpuolen välinen suhde oli tapahtumien aikaan aivan hyvä. 

Äiti kertoi, ettei ollut koskaan pannut merkille, että lapsi olisi pelännyt miestä tai että lapsessa olisi ollut esimerkiksi fyysiseen väkivaltaan viittaavia jälkiä. Nainen kertoi, että hänen käsityksensä mukaan lapsi päin vastoin nautti isäpuolensa seurasta ja jopa itse toivoi sitä.

Isoäiti myös kertasi tapahtumia päivältä, jolloin lapsi löydettiin kuolleena pariskunnan asunnolta. Isoäiti oli ensimmäinen ulkopuolinen paikalla. Hän kertoi tyttärensä hälyttäneen hänet paikalle hysteerisenä.

Joensuussa tänään alkanutta käräjäoikeudenkäyntiä varten on varattu useampi istuntopäivä. MTV Uutiset on paikan päällä ja seuraa asian käsittelyn etenemistä myös tiistaina.

Tiistaina oikeudessa on määrä kuulla henkirikoksesta syytettyjä. Isäpuoli on ilmoittanut etukäteen, ettei halua tulla oikeudessa kuulluksi.

Henkirikoksen lisäksi oikeudessa käsitellään myös lievempiä syytteitä. Äitiä syytetään jutussa varkaudesta ja huumausainerikoksesta. Isäpuoli on saanut murhasyytteen lisäksi syytteet huumausainerikoksesta ja yllytyksestä varkauteen. 

Syytteet liittyvät huumaavien lääkkeiden anastamiseen naisen lähipiiriin kuuluvalta henkilöltä. Syyttäjän mukaan lääkkeitä välitettiin eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat