Murha, huumekoukku, kouluammunta – tiesitkö näiden hittikappaleiden oikean sisällön?

Maailma on täynnä kappaleita, joiden todellinen sisältö saattaa olla kuuntelijoille epäselvä.

Usein suureksi hitiksi nouseminen ei vaadi sen syvempiä sanoituksia. Tässä lista kappaleita, joidenka lyyrinen sisältö on saattanut mennä monelta ohi tanssimisen ja mukana laulamisen tiimellyksessä.

Foster the People - Pumped up Kicks


"All the other kids with the pumped up kicks / Better run, better run, outrun my gun"

Tämä vuonna 2011 julkaistu suurhitti on tanssittanut kansaa läpivuosien ja on eittämättä aito kesäbiisi. Kappaleen lyyrinen anti on kuitenkin kesäiltoja synkempi, sillä biisi kertoo fiktiivisestä kouluampujasta nimeltä Robert. Kertosäkeessä lauletaan: "kaikki muut lapset hienoine lenkkareineen saavat juosta luotejani karkuun".

Robin Thicke ft. T.I. & Pharrell - Blurred Lines


"I'll give you something big enough to tear your ass in two"

Radioaaltoja vuonna 2013 dominoinut Blurred Lines sai osakseen melko ison määrän kritiikkiä. Kappaleessa Robin Thicke toistelee kerta toisensa jälkeen "hyvä tyttö, tiedän, että haluat sitä". Kriitikot piti Thicken jatkuvaa seksin ehdottelua ahdistavana toimintana. Kirsikkana kakun päälle räppäri T.I. päättää riimitellä anaaliseksistä ja sanoo antavansa naiselle niin isoa, että tämän takapuoli repeää kahtia. 

Arctic Monkeys - When the Sun Goes Down


"She's in the stance ready to get picked up / And she's delighted when she sees him / Pulling in and giving her the eye / Because she must be f*cking freezing"

Tämä Indie-rock -hitti vuodelta 2006 kertoo prostituutiosta Britannian Sheffieldin kaupungissa ja sen sanat kritisoivat miehiä, jotka käyttävät naisia hyväkseen. Kappaleessa lauletaan, kuinka parittajat kohtelevat naisia huonosti ja kuinka nämä naiset ovat epätoivoisia saadakseen rahaa. Yhtyeen laulaja Alex Turner laulaa sivustakatsojan roolissa katsellen prostituoitujen toimintaa. Turner toteaa, että katselemansa nainen vaikuttaa onnelliselta päästessään autoon seistyään tunteja kylmässä säässä, mikä kertoo naisten julmista oloista. 

The Kinks - Lola


"Well I'm not the world's most masculine man / But I know what I am and I'm glad I'm a man / And so is Lola"

The Kinks-yhtyeen Lola kuuluu yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin. Se ei ole kuitenkaan mikään ihan tavanomainen rakkauslaulu. Kappaleessa lauletaan kohtaamisesta transvestiitin kanssa tanssilattialla. Laulun päähenkilö nauttii illastaan Lolan kanssa, mutta on tilanteesta hieman hämmentynyt, eikä osaa päättää, mitä tekisi. Kappaleen lopussa vihjataan melko suoraan Lolan olevan mies.

The Beatles - Ticket to Ride


"She's got a tciket to ride / But she don't care"

Yksi The Beatlesin maailmaa järisyttäneistä hiteistä. Ticket to Ride ei kuitenkaan ole ihan puhtain laulu, sillä sanoilla "she's got a ticket to ride" viitataan saksalaisten prostituoitujen saamiin puhtaisiin papereihin lääkäriltä. John Lennonin kerrotaan saaneen idean vieraillessaan Hampurissa, mutta ei olla varmoja, oliko vitsiniekkana tunnettu mies tosissaan laulua kirjoittaessaan. 

The Knack - My Sharona


"Never gonna stop, give it up / Such a dirty mind, I always get it up / For the touch of the younger kind"

Tätä rockhittiä on kritisoitu sen sanoituksista, jotka viittaavat alaikäisen naisen haluamiseen. The Knack -yhtyeen laulaja Doug Fieger on myöntänyt puhuvansa alaikäisestä tytöstä nimeltään Sharona, jonka hän tapasi ennen laulun kirjoittamista. Mies tosin puolustautuu laulun olevan 14-vuotiaan pojan silmin kerrottu. Fieger kuitenkin jatkaa kertoen seurustelleensa laulun Sharonan kanssa.

Foo Fighters - All My Life


"Don't let it go to waste / I love it but I hate the taste / Weight keepin' me down"

Foo Fightersin All My Life on pauhannut pitkin rock-radiokanavia lähes kaksi vuosikymmentä, mutta kaikille ei varmasti ole selvää mistä kappaleen kertosäkeessä lauletaan. Yhtyeen laulajan, Dave Grohlin, mukaan sanat, kuten "pidän siitä, mutta vihaan makua" on viittaus oraaliseksiin naisen kanssa.

Tom Jones - Delilah


"I crossed the street to her house and she opened the door / She stood there laughing / I felt the knife in my hand and she laughed no more"

Tom Jonesin massiivinen hittikappale Delilah kertoo miehestä, joka murhaa vaimonsa (Delilah) nähtyään tämän pettämispuuhissa. "Hän seisoi siinä ja nauroi, tunsin veitsen kädessä ja hän ei nauranut enää" Jones laulaa. Kappale on ajansaatossa myös suomennettu. Tapani Kansan versio ei ole ihan yhtä suorapuheinen, mutta kappaleen tarina ei suomennoksessa varsinaisesti vaihdu.

Linkin Park - Crawling


"Crawling in my skin / These wounds they will not heal / Fear is how I fall / Confusing what is real"

Vaikka Linkin Park on tunnettu sanoituksista liittyen ahdistukseen ja masennukseen, ei tämän kappaleen todellinen sisältö ole välttämättä kaikille tuttu. Traagisesti kesällä 2017 kuollut yhtyeen laulaja Chester Bennington laulaa tässä vuonna 2000-julkaistussa kappaleessa huumeongelmistaan. Benningtonin kerrotaan kärsineen samoista ongelmista myös kuolemansa tienoilla, mikä tekee kappaleesta entistä raastavamman.

Lue myös:

    Uusimmat