Munasarjasyöpä oireilee ikävän epämääräisesti ja voidaan havaita liian myöhään – "Oireiden tunteminen on elintärkeää"

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
KATSO MYÖS: Gynekologi kertoo, miten munasarjasyöpä oireilee, mikä sille altistaa ja miksi se on niin petollinen tauti.

Munasarjasyövästä tietoisuutta levittävä brittijärjestö on huolissaan naisten syöpätietoisuudesta.

Suomessa jopa 500 naista vuodessa sairastuu munasarjasyöpään, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Kyseessä on naisten 10. yleisin syöpä ja gynekologisista syövistä tappavin. Koska munasarjasyövän oireet ovat niin epämääräiset, eikä niitä osata yhdistää tappavaan tautiin, tauti huomataan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

Yllä olevalla videolla gynekologi kertoo, mitkä tekijät altistavat munasarjasyövälle ja miksi se on niin petollinen tauti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancer haluaakin levittää tietoisuutta vaarallisen syövän oireista, kertoo The Sun.

– Neljän [tärkeimmän] oireen tietäminen on edelleen suurin aseemme, joka meillä kaikilla on, taistellaksemme munasarjasyöpää vastaan, järjestö julistaa sivuillaan.

Järjestö kertoo huolestuneena kyselynsä tuloksista. Tuhatta naista koskevassa kyselyssä selvisi, että tietoisuus munasarjasyövän oireista on edelleen liian pientä.

Kyselyn perusteella vain yksi viidestä tietää, että turvotus on yksi oireista. Kaksi kolmasosaa tietää vatsakivuista, jossa järjestön mukaan on tapahtunut suurin edistyminen. Vuoden 2016 kyselyssä vain kaksi kymmenestä tiesi tästä oireesta. Sen sijaan juuri kukaan ei tunnu tietävän, että nopeasti yllättävä kylläisuuden tunne tai tihentynyt virtsaamisen tarve ovat myös oireita munasarjasyövästä. 40 prosenttia naisista luuli, että munasarjasyöpä löytyy papa-kokeessa.

Munasarjasyöpä ei löydy papakokeessa. Papakokeessa tutkitaan sen sijaan kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita. Videolla näytetään, kuinka papakoe otetaan. Juttu jatkuu videon alla.

Näin papa-koe otetaan 1:21
Videolla gynekologi näyttää, kuinka papa-koe normaalisti otetaan.

"Oireiden tunteminen on elintärkeää"

Vaarattomalta tuntuvat oireet on ikävän helppo sivuuttaa. Järjestö muistuttaa, että jos epämääräiset oireet jätetään huomiotta tai ne kuitataan vaikkapa ärtyneen suolen oireyhtymänä, munasarjasyöpä ehtii kehittyä ennen löytymistään. Tauti on paremmin hoidettavissa, mitä aiemmin se löydetään.

– Luvut tuottavat uskomattoman pettymyksen, murehtii järjestön johtaja Annwen Jones  järjestön sivuilla.

Vaikka Jones tiedostaa, että kampanjointi on tuottanut tulostakin, se ei ole hänen mukaansa tarpeeksi.

– Oireiden tunteminen on elintärkeää kaikille, hän painottaa.

Katso myös video: Mikä on tappavin syöpä? – "Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita"

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja, muistuttaa osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat