25-vuotias nainen luuli turvotuksen johtuvan viljoista – pelottava totuus paljastui lääkärissä

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Aluksi brittiläinen Yoli Rios piti turvotustaan ruoka-aineesta johtuvana. Visiitti lääkärissä paljasti kuitenkin karun totuuden: hänellä oli munasarjasyöpä.

Yoli Rios oli aina kärsinyt kivuliaista kuukautisista, turvotuksesta ja krampeista. Niinpä vuoden 2019 syksyllä alkanut vatsakipu ei häntä yllättänyt.

– En tutkinut asiaa paljoakaan, koska yleensä, kun tutkit oireita [netissä], siellä vain sanotaan, että kohta kuolet, nyt 27-vuotias Yoli kuvaili Mirror-lehdelle.

Turvotus ei hellittänytkään

Vaikka oireet olivat tuttuja, tällä kertaa vatsan turvotus kuitenkin vaikutti tulleen jäädäkseen. Lontoossa asuva Yoli koki vatsansa näyttävän raskausvatsalta, mutta oletti, että turvotuksen aiheuttaa jokin hänen syömänsä ruoka-aine.

Hän päättikin karsia ruokavaliostaan leivän, jauhon ja muita viljatuotteita, koska oletti niiden turvottavan. Se ei kuitenkaan auttanut.

– Olin edelleen todella turvonnut ja vatsaani sattui paljon. En voinut kävellä, nukkua tai edes hengittää ilman kipua, Yoli sanoo.

Ystävä patisti häntä lääkäriin, missä aluksi epäiltiin infektiota. Antibioottikuuri ei auttanut.

Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Turvotuksen syy olikin kysta – Yolilta löytyi munasarjasyöpä

Yoli palasi lääkäriin – onneksi. Ultraäänitutkimus paljasti, että Yolin munasarjoissa oli suuri, kymmenien senttien mittainen kysta.

Lisäksi lääkärit kertoivat käsittelevänsä Yolia syöpäpotilaana; lopulta koepala vahvisti diagnoosiepäilyn todeksi.

– Se oli todella pelottavaa. Kaikki tapahtui todella nopeasti, koska he halusivat tehdä jotakin ennen kuin tilanne pahenee. Osa minusta ei ymmärtänyt, miten tällaista voi tapahtua, Yoli kuvailee.

"Se ahdisti ja pelotti paljon"

Kysta poistettiin leikkauksessa. Myöhemmin Yoli kävi läpi toisen leikkauksen, jossa poistettiin 72 imusolmuketta.

Toipuminen oli kuitenkin henkisesti rankka; Yoli alkoi esimerkiksi purskahdella itkuun, koska oli ahdistunut.

Oltuaan vuoden syöpävapaa Yoli juhli kakun voimin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Ennen syöpää en koskaan ollut joutunut käymään lääkärissä, joten en ollut valmis siihen, miten kaikki vaikuttaa mielenterveyteeni. Se ahdisti ja pelotti paljon, ja aloin nähdä painajaisia.

On nyt syöpävapaa

Hoidot loppuivat alkuvuonna 2020, ja vuonna 2021 Yoli juhlisti vuosipäiväänsä syöpävapaana. Hän käy edelleen säännöllisissä tarkastuksissa. Yoli kiittää lääkäreitään ja läheisiään korvaamattomasta avusta.

– Olen niin kiitollinen heistä. Kun minua alkaa ahdistaa, koen nyt kasvaneeni ihmisenä tarpeeksi, jotta hallitsen tilanteen.

Katso myös: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Lue myös:

    Uusimmat