”Gynekologisista syövistä kaikkein tappavin” – syöpätutkija kertoo, miksi rahalahjoitukset ovat potilaille elintärkeitä

Syopähoidot ovat yhä yksilöllisempiä 8:40
Syöpätutkija kertoo syöpätutkimuksen uusista tuulista.

Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä tappavin. Suomessa on käynnissä tutkimus, jossa etsitään ratkaisua munasarjasyövän hoitoon monesta eri näkökulmasta. Lahjoitukset ovat hyvin tärkeitä tämänkaltaiselle syöpätutkimukselle.

Munasarjasyöpä on melko harvinainen mutta tappava tauti, johon sairastuu vuosittain runsaat 400 suomalaisnaista. Munasarjasyövän ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä, sillä se on alkuvaiheessaan oireeton.

– Se on gynekologisista syövistä kaikkein tappavin eli tutkittavaa riittää. Viiden vuoden jälkeen elossa on suunnilleen 40 prosenttia diagnoosin saaneista, eli aika synkät luvut edelleen, syöpätutkija ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori Liisa Kauppi kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkona.

Suomessa on käynnissä tutkimushanke, jossa tutkitaan viidestä eri erikoisnäkökulmasta samoja munasarjasyöpään sairastuneiden potilaiden näytteitä. Kaupin laboratoriossa tutkitaan, miten potilaalta saatu syöpäkudos reagoi erilaisiin syöpälääkkeisiin ja miten dna-vauriot korjaantuvat. Muut tutkijat tarkastelevat esimerkiksi mitokondrioiden toimintaa, solujen aineenvaihduntaa sekä lääkeaineiden kulkeutumista soluihin.

Tavoitteena on, että jokainen potilas saisi oikeaa lääkettä oikeaan aikaan.

Tutkimus ei hyödytä ainoastaan tulevaisuudessa munasarjasyöpään sairastuvia, vaan myös esimerkiksi rinta- ja eturauhassyöpien alatyyppeihin sairastuvia.

Lahjoitusten merkitys on tärkeää

Lahjoitusten merkitys syöpätutkimuksessa on korostunut, samalla kun valtion myöntämät tutkimusrahoitukset ovat olleet vähenemään päin.

– Käytännössä ei Suomessakaan voitaisi tehdä korkeatasoista tutkimusta ilman yksityisten säätiöiden rahaa, Kauppi toteaa.

Yksi syöpätutkimukseen rahoja keräävistä säätiöistä on Syöpäsäätiö, joka järjestää vuosittain Roosa nauha -keräyksen. Rintasyöpätutkimuksen tukijana profiloitunut keräys kerää varoja myös gynekologisten syöpien tutkimukseen. Tämän vuoden kampanjassa on nostettu esille erityisesti munasarjasyöpää.

Keskiviikkona 23.10. Roosa nauha yhdistää voimansa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman kanssa. Kaksituntinen hyväntekeväisyysjakso nähdään MTV3-kanavalla suorana lähetyksenä klo 20 alkaen.

Mikä on suomalaisen syöpätutkimuksen taso kansainvälisesti vertailtuna? Kuka hyötyy syöpätutkimuksesta? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat