Munasarjasyöpä ehtii usein pitkälle ennen diagnoosia – näin sairastuneet kuvailevat ensioireita

Vaihtoehtohoidot olivat koitua kohtaloksi 8:23

Munasarjasyövän ensimerkit ovat niin tavanomaisia vaivoja, että alkuvaiheessa on miltei mahdotonta osata epäillä mitään vakavaa. Health-sivustolla munasarjasyövän omakohtaisesti kokeneet naiset kertovat, mihin oireisiin he ehtivät kiinnittää huomiota ennen diagnoosia.

Yllä olevalla videolla jututetaan Jani Kokkia, joka yritti parantua syövästä vaihtoehtohoidoilla, mutta vasta leikkaus onnistui. 

Suomessa sairastuu munasarjasyöpään joka vuosi noin 400–500 naista. Koska se ei juuri anna itsestään merkkejä alkuvaiheessa, monen sairaus on diagnoosihetkellä jo levinneessä vaiheessa. Sairaus onkin huonoennusteinen. Siihen menehtyy enemmän naisia kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä.

Alussa munasarjasyöpä aiheuttaa useimmiten vain epämääräisiä yleisoireita. Alla listattujen, munasarjasyövän sairastaneiden naisten kuvailemien oireiden lisäksi voi ilmetä esimerkiksi yleistä väsymystä, lieviä vatsavaivoja, yhdyntäkipuja ja laihtumista.

Oireet menevät ristiin monen paljon harmittomammankin vaivan kanssa, mutta sitkeästi jatkuvien ja arkea haittaavien oireiden syy pitäisi ehdottomasti selvittää.

Vuotohäiriöt

Jos munasarjasyöpään sairastuu hedelmällisessä iässä oleva nainen, kuukautiset saattavat alkaa tulla epäsäännöllisesti. Menopaussin ohittaneilla naisilla taas saattaa alkaa esiintyä uudestaan kuukautisten kaltaista vuotoa, vaikka sen pitäisi olla jo mennyttä elämää. Veren vuotaminen johtuu kasvaimen tuottamasta estrogeenista.

Turvotus

Maha tuntuu ja näyttää jatkuvasti ilmapallolta. Vetoketju ei enää mene kiinni. Terveellinen ruokavaliokaan ei laske turvotusta. Lopulta voi näyttää siltä kuin olisi raskaana. Syynä turvotukseen voi olla sekä kasvain itsessään että sairauden aiheuttama nesteen kerääntyminen vatsaonteloon.

Nopea kylläisyyden tunne

Syödessä täyttymisen tunne tuleekin hyvin nopeasti. Ennen vaivatta uponnut annos pitää puolittaa. Syy voi olla sama kuin turvotuksessa eli vatsaontelon täyttyminen nesteellä.

”Kuukautiskivut”

Kun lantion alueella on kasvaimia, ne voivat aiheuttaa kuukautiskipumaisen kaltaisia kramppeja alavatsalla.

Selkäkipu

Selkäkipu ja varsinkin alaselkäkipu voi johtua munasarjasyövästä. Joillakin kipu on ollut niin kovaa, että se herättää yölläkin eikä sen paremmin seisominen kuin istuminen tunnu hyvältä. Kipuun saatetaan napsia särkylääkettä päivittäin. Taustalla on nesteen kerääntyminen lantioon tai kasvaimen leviäminen vatsan ja lantion alueella.

Hengitysvaikeudet

Keuhkoissa saattaa tuntua painetta ja makuulla tulla hengenahdistusta.

Ruoansulatusvaivat

Munasarjasyöpäpotilas voi kokea närästystä, pahoja ilmavaivoja ja ummetusta. Oireet saattaa laittaa esimerkiksi ruokavalion piikkiin.

Pakko käydä vessassa

Virtsaamisen tarve voi olla niin paha, että vessaan on pakko mennä jopa puolen tunnin välein – ja kun sinne menee, ulos ei välttämättä tule kuin tippa tai pari.

Lähteet: Health, Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi

Lue myös:

    Uusimmat