Muista tämä joulunpyhinä: "Toiminnallasi on seurauksia" – harva aikuinen on valmis joulun "krapulavanhemmuuteen"

7:49
Miksi krapulat pahenevat vanhetessa? Tutkija kertoo

Vanhemman kokema kohmelo ei ole optimaalinen olotila, jos tarkoituksena on huolehtia lapsista.

Moni vanhempi nauttii terästetyn glögin vasta lasten mentyä nukkumaan. Tämä on hyvä asia – mutta silti moni unohtaa harkita, miten juoma vaikuttaa seuraavana aamuna.

– Suurin osa vanhemmista, jotka aikovat juoda alkoholijuomia iltaa viettäessään, hankkii kuskin ja lastenhoitajan illan ajaksi. Harvempi saattaa pohtia, miten alkoholin nauttiminen vaikuttaa nuorista lapsista huolehtimiseen seuraavana päivänä, kertoo aiheesta kyselytutkimusta tehnyt Sarah Clark.

Michiganin yliopiston lastensairaalan kyselyyn vastasi yli tuhat alle 9-vuotiaan lapsen vanhempaa. Clarkin mukaan vanhemman kokema kohmelo ei ole ihanteellinen olotila, jos tarkoituksena on huolehtia lapsista.

Yksi 12 vanhemmasta ollut "liian krapulassa"

73 prosenttia juhlapäivinä juovista vanhemmista suunnitteli esimerkkisi lastenhoidon illan ajaksi, mutta 24 prosenttia ei suunnitellut, miten lasta hoidetaan seuraavana päivänä. Juhlapäiviksi koettiin esimerkiksi pyhät, häät ja luokkakokoukset.

– Kun juhlijat ovat nuorten lasten vanhempia, etukäteen suunnitteleminen on tarpeen, jotta voidaan varmistaa, että lapsilla on heille soveltuvaa hoitoa ja valvontaa juhlan aikana ja sen jälkeen, tutkimustiedotteessa todetaan.

Ne, jotka joivat harvemmin, suunnittelivat muita vähemmän.

Yksi 12 vanhemmasta oli joskus ollut liian krapulassa toimiakseen kunnolla vanhempana. Suuri osa näistä vanhemmista otti opikseen ja muutti tottumuksiaan.

"Kun juot ja sinulla on lapsia, toiminnallasi on seurauksia"

Toiminnalla on nimikin: krapulavanhemmuus.

– Jokainen ansaitsee toisinaan alkoholintäyteisen illan ulkona. Varsinkin vanhemmat. Mutta, kuten jokainen vanhempi tietää, kun juot ja sinulla on lapsia, toiminnallasi on seurauksia, bloggaaja Julie Scagell sanoo.

Julien mukaan krapulavanhemmuudessa on seitsemän eri tasoa. Hän kirjoitti aiheesta humoristisen tekstin  Scary Mommy -sivustolle.

Aluksi vanhempi kieltää kaiken

Aluksi vanhempi kieltää kaiken: hän herää lauantaina, havaitsee lastensa heränneen ja ajattelee, ettei tilanne kenties ole niin paha.

– Sitten käännät päätäsi liian nopeasti, oksennat vähän suuhusi ja rukoilet, että lattia avautuu ja nielaisee sinut kokonaisena, Julie sanoo.

Seuraava krapulan taso on nolous; sitten luvassa on kaupankäynti, jonka aikana vanhempi saattaa heikkoudessaan antaa lastensa syödä suklaapatukan aamupalaksi.

– Tietojeni mukaan yksikään lapsi ei ole pysyvästi vahingoittunut tästä, Julie lohduttaa.

"Tajuat, että päivää on jäljellä vielä 11 tuntia..."

Kaupankäyntiä seuraa tilanteelle huokaileminen, jonka jälkeen vuorossa on apeus.

– Tällä tasolla itsesääli nousee uudelle tasolle. Tajuat, että päivää on jäljellä vielä 11 tuntia ja lapsesi tulevat olemaan hereillä niistä suurimman osan. Suru puristaa sinua kuin ennen raskautta käyttämäsi farkut, Julie kuvaa.

Lopulta edessä on ankean tilanteen hyväksyntä.

– Aiheutit tämän itse itsellesi. On aika vetää ison tytön housut jalkaan ja olla vanhempi. Sohvalta. Pyjamassa. Noutopizzaa päivän kaikilla kolmella aterialla. Lasket sekunteja nukkuma-aikaan. Lupaat, ettet enää koskaan juo, koko elämäsi aikana. Etkä hanki lisää lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja