Kuuluuko alkoholi joulupöytään? Aikuisten silmissä hauska ei näytä välttämättä lapsesta samalta: "Jokainen voi miettiä, että..."

Kuuluuko alkoholi joulupöytään? 8:23

Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaiaamuna siitä, kuuluuko alkoholi perheiden joulupöytään ja miten lapset sen kokevat. Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Jouluna alkoholinkulutus kasvaa Suomessa selkeästi: Alkon myyntitilastot osoittavat, että joulun alusviikolla myynti jopa kaksinkertaistuu marraskuun vastaaviin päiviin verrattuna.

Samaa osoittaa myös piikki aattona poliisin hälytystehtävissä, lastensuojeluilmoituksissa sekä päivystyksissä.

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä kertoo, että osalla suomalaista alkoholi ei kuulu joulupöytään ollenkaan, osa nauttii lasin tai pari ruoan tai saunan yhteydessä. Osa käyttää sitten taas vähän liikaa, mistä piikit viranomaisten ja terveydenhuollon palveluissa kertovat.

– Paljon on tapahtunut suomalaisessa juomiskulttuurissa, ei ole varmaankaan enää niin paljon tätä "viideltä saunaan ja kuudelta putkaan", mutta ei siitä olla ihan kokonaan päästy. Nämä ikävät tilastot kertovat meille, että alkoholikulttuurin nurjaa puolta esiintyy kyllä, Mäkelä sanoo.

Miten lapsi kokee aikuisten juomisen?

Kuuluuko alkoholia nauttia ollenkaan jouluna lapsiperheissä? Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n erityisasiantuntija Hanna Heikkilä muistuttaa, että se, miten lapset kokevat aikuisten alkoholin käytön riippuu myös siitä, mitä siihen liittyy.

Osalla ihmisistä alkoholi liittyy positiiviseen yhdessäoloon, joillakin saattaa liittyä hankaliin tunteisiin. Pahimmassa tapauksessa käyttöä eikä omaa käyttäytymistä enää hallitse.

– Jos alkoholinkäyttö on asia, jonka takia lapsi kokee, että meidän perhe on erilainen kuin muiden tai se aiheuttaa muita lieveilmiöitä, kuten turvattomuutta lapselle tai sellaista oloa, ettei hän ole tässä keskiössä, vaan alkoholi on, Heikkilä sanoo.

– Monet sellaiset alkoholinkäyttötilanteet, jotka ovat aikuisista vain hauskoja, lasten silmin saattavat näyttää vähän toisenlaiselta. Meidän mielestä suhteellisen normaali alkoholinkäyttö saattaa heistä tuntua epävarmalta. Miksi se aikuinen käyttäytyy eri tavalla, se rutistaa liian kovaa, on liian kovaääniset naurut ja niin edelleen, Mäkelä muistuttaa.

Puhu asiasta lapsen kanssa

Heikkilän mukaan siitä, miten alkoholia lasten seurassa pitäisi nauttia, ei pysty antamaan mitään yleispäteviä ohjeita. Jos joulun alkoholinkäyttöä joutuu kuitenkin perheessä erikseen pohtimaan, voi hänen mukaansa olla, että käyttöön liittyy muutakin. Silloin kannattaisi ehkä harkita, että pitääkö alkoholia käyttää.

Asiantuntijat kehottavat kuitenkin kuuntelemaan lasta ja seuraamaan tämän reaktioita.

– Ja ottaa tosissaan, jos lapset esittävät huolta tai epävarmuutta, Mäkelä sanoo.

– Lapselta on hyvä kysyä. Jos tämä on asia, joka aikuista mietityttää, siitä olisi ihan hyvä jutella siellä kotona. Jouluhan on myös lastenjuhla ja lasten tarpeiden keskiöön pistäminen myös jouluna, kuten kaikkina muinakin päivinä on varmasti sellainen asia, johon vanhemmat haluavat pyrkiä, Heikkilä muistuttaa ja jatkaa:

– Sitä voi jokainen miettiä, että jos ottaa lasin viiniä tai vielä toisenkin tai liköörin, että miten se vaikuttaa siihen kykyyn ihan aidosti olla läsnä siinä hetkessä lapsen kanssa.

Miten lasten kanssa voi puhua alkoholinkäytöstä? Onko asiantuntijoiden joulupöydässä alkoholijuomia? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat