Suomalaiset juovat enemmän, ruotsalaiset makeampaa – näillä kolmella tavalla naapurimaiden glögikulttuurit eroavat toisistaan
Suomessa glögi juodaan kuumempana kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Tämä on kuitenkin vain yksi ero kahden glögiin hurahtanee maan välillä.
Glögi on suosittu joulujuoma sekä meillä että naapurimaassamme Ruotsissa. Vaikka molemmat kansat ovat innokkaita glöginjuojia, pieniä eroja juomakulttuureista löytyy.
Glögi taipuu myös herkulliseksi drinkiksi. Artikkeli jatkuu videon alla.
– Glögikulttuuri on muuten sama, mutta suomalaiset juovat määrällisesti enemmän, mutta vähemmän makeaa. Ruotsissa juodaan puolestaan pienempiä kuppeja, mutta makeampaa juomaa, Blossa Chief Blender Åsa Orsvärn kertoo Makuja.fi:lle.
Sama juoma, eri mausteet
Toinen merkittävä ero löytyy siinä, kuinka glögiä tarjoillaan. Monella suomalaisella on taatusti kokemusta siitä, kuinka todella kuumaksi kuumennetun glögin alkoholi höyrystyy ikävästi nenään.
Glögi saapui meille Ruotsin kautta 1900-luvun alkupuolella. Ruotsissa glögi on ollut joulun juhlajuoma jo ainakin 1800-luvulta lähtien, mahdollisesti jo 1700-luvulta.
Meillä glögi onkin perinteisesti totuttu kuumentamaan todella kuumaksi, kun taas Ruotsissa juoma tarjoillaan huomattavasti vähemmän lämmitettynä. Haalea juoma saattaakin yllättää monet länsinaapurin joulumarkkinoille matkaavat.
Myös makumaailmassa on pieniä vivahde-eroja. Suomalaisissa glögeissä kaneli on tärkeä mauste, mutta ruotsalaisista versioissa tätä maustetta ei käytetä. Esimerkiksi ruotsalaisesta suosikkiglögi Blossasta kanelia ei löydy.
– Uskon, että kun reseptissä menee todella kauas, myös ruotsalaisissa resepteissä on käytetty kanelia, mutta sen kalleuden vuoksi jossain vaiheessa on päädytty käyttämään muita mausteita, kuten neilikkaa, Orsvärn kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti